Sovyetlerin Batıya İnat Berlin'deki Karayolu ve Demiryolu Bağlantısını Kesmesi: Berlin Buhranı

1948-1949 yılları arasında, Sovyetlerin hem Berlin'i kontrol altına almak hem de Batı'nın gözünü korkutmak için şehrin her türlü karayolu ve demiryolu bağlantısını kestiği Berlin Bunalımı'nı inceliyoruz.
Sovyetlerin Batıya İnat Berlin'deki Karayolu ve Demiryolu Bağlantısını Kesmesi: Berlin Buhranı
Berlinliler Tempelhof Havaalanı'na inen C-54'ü izlerken (1948)

berlin bunalımı; sovyetler birliği'nin 1948-1949 seneleri arası 11 ay sürdürdüğü, berlin'i kontrol altına almak ve batı ittifakına gözdağı vermek için şehirdeki her türlü karayolu ve demiryolu bağlantısını kesme işlemine giriştiği olay olarak bilinir... başrol (bkz: stalin) bu olay neyin artmasına vesile oldu? (bkz: soğuk savaş) eşittir gerginlik.

1945 sonrasında işgal altındaki Almanya

berlin bunalımı'nda neler yaşandığına kısaca değineceksek

mart 1948'de ingiltere, fransa ve abd'nin almanya'daki işgal bölgelerini tek bir ekonomik birim halinde birleştirme kararı, sovyetlerin tepkisine neden oldu ve sovyetler birliği müttefikler konseyi'nden çekildi. batı'da yeni bir alman markı'nın piyasaya çıkmasını doğu alman parasına karşı rekabet olarak gören sovyetler, batı ile berlin arasındaki demiryollarını, kara ve su ulaşımlarını kapatarak kenti ablukaya aldı.

daha sonra yılların müttefikleri, aç kurtlar abd ve ingiltere kente acil gereksinimleri havayoluyla sağlamaya başladılar ve berlin'den dışarı yapılan sanayi ihracatının hava yoluyla gerçekleşmesi için bir "hava köprüsü" kurdular. artan gerginlik karşılıklı askeri güç yığılmasına kadar gitti. bu gerginlik sovyetler birliği'nin 1949 ortalarında ablukayı kaldırmasına kadar sürdü.

Tempelhof'ta tedarik uçağını bekleyen Almanlar

19 Ağustos'ta ABD'den gelen 20 tondan fazla unu taşıyan A C-74 Globemaster uçağı Gatow pistinde


berlin bunalımı ayrıca berlin halkının almanya bünyesindeki en pro-american kitle olmasındaki en önemli nedenlerden biridir (diğeri kennedy'nin berlin konuşması). tam 11 ay boyunca bir buçuk milyon insan "kuş üzümü bombacısı" lakaplı amerikan kargo uçakları tarafından taşınan yiyecek, erzak, yakacak ve hammadde ile yaşamlarını sürdürmüşlerdir. duyulan minnettarlık o denli fazladır ki her sene berlin'de luftbrücke günü kutlanır. ayrıca kudamm üzerinde bu olay için özel oluşturulmuş bir müze vardır.

"Almanya'yı İkiye Ayırıyordu" Diye Bilinen Berlin Duvarı Aslında Neden Yapıldı?