Tam 150 Milyon Yıl Dünya'ya Hükmeden Dinozorlar Kaç Yıl Yaşıyordu?

Dinozorların ömrü ne kadardı? Farklı dinozor türlerinin ömürleri, insan ırkı kadar birbirine yakın değildi ancak elimizde bazı veriler var.
Tam 150 Milyon Yıl Dünya'ya Hükmeden Dinozorlar Kaç Yıl Yaşıyordu?

1842'de ingiliz bilim insanı olan richard owen, kelimenin tam anlamıyla yunanca korkunç kertenkele anlamına gelen dinosauria terimini kullandığından beri dinozorlar ya öyle ya böyle bir şekilde hayatımızda diyebiliriz.

zaman ilerledikçe ve teknolojiler geliştikçe hem daha çok dinozor fosili buluyoruz hem de onlar hakkında daha çok bilgiye sahip oluyoruz. bu büyüleyici yaratıklar bizden çok önceleri yaşamış olsa da ve onları canlı bir şekilde göremesek de...

Richard Owen

acaba bir dinozorun ömrü ne kadardı?

canlılar da yaşam süresi dediğimizde esas olarak büyüklük, büyüme hızı ve bazal metabolizma aklımıza gelir. örneğin, yavaş metabolizmaya sahip sürüngenler, aynı büyüklükteki sıcakkanlı kuşlara ve memelilere göre daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.

bilimsel incelemelerde, birçok dinozorun kuşlara daha çok benzeyen metabolizmalara sahip olduğunu gösterilmesine karşın, muhtemelen büyük sürüngenler ve memeliler ile aynı göreli büyüme hızına sahip olduklarını düşünüyoruz.

bunun için bilim adamları çeşitli yöntemler ve simülasyonlar kullansalar da şimdiye kadar ki en iyi yöntemin fosil kemiklerde bulunan büyüme halkaları olduğu düşünülmektedir. tabii ki biz insanlar bir gün dinozorları geri getirebilirsek aklımızda ki bu sorulara kesim cevaplar bulabileceğiz.

bir dinozorun kemikleri de, bizim gibi omurgalı canlıların kemiği gibi dışına yeni kemik ham maddesini ekleyerek büyüdü. tabii bu büyüme sıcaklıktaki yıllık değişim veya gıda mevcudiyeti nedeniyle değişiklikler gösterse de, aslında periyodik olarak kemik büyümesi oluşturdu.

işte bu yavaş ve ince bir damarsız kemik tabakası oluşumu, ağaların büyürken gövdelerinin yaptığı gibi bir halkasal yapı veya büyüme çizgisi oluşturdu. bizde bu kemiklerden ince kemik dilimleri alınarak bu halkaları polarize bir ışık kaynağı altında veya çeşitli mikroskoplarla görüntüleye bildik. daha sonra halkaları sayarak, dinozorun ölüm yaşı hakkında bir fikir elde ettik.


bu bilgiler ışığında ortalama yaşam süreleri şu şekilde

30- 250 kg arası olan theropodlarda arasında 10–18 yaş, 1.500 kg olan hadrosauridlerde 13 yıl, 2.500 kg olan ceratopsidlerde 18 yıl, 1.400–5.600 kg arası olan theropodlarda 18–28 yaş ve 7.900–21.000 kg arası olan sauropodlarda ise bazıları tam olarak büyümemiş olmaları nedeniyle, kanıtlar açıkça gösteriyor ki çoğu dinozorun kaderi asırlık olmak değildi.

anlayacağınız üzere elimizdeki veriler şimdilik bunu gösteriyor fakat daha gelişmiş yöntemler bulduğumuzda veya onları tekrardan canlandıra bildiğimizde, belkide sonuçlar bizi tam tersi şaşırtabilir.

kaynak ve ileri okumalar için: 1 / 2 / 3