Tam 64 Gün Süren Dünyanın En Uzun Uçuşu

64 gün, 22 saat ve 19 dakika süren bu uçuş, rekoru hala elinde bulunduruyor.
Tam 64 Gün Süren Dünyanın En Uzun Uçuşu

dünyanın en uzun uçuşunun cessna 172 ile yapıldığını duymak şaşırtıcı olurdu, değil mi? ama 64 gün 22 saat ve 19 dakika süren bu uçuş hala rekoru elinde tutuyor.

1900’lerin başından beri en uzun uçuş rekoru için birçok kez deneme yapılır ve rekor defalarca kırılır aslında. yalnız henüz rekoru kırılmayan uçuş 4 aralık 1958 günü başlar ve 2 şubat 1959 günü sona erer.

las vegas’ta hacienda isimli kumarhane ve otelde mekanik bakımcı olarak çalışan ikinci dünya savaşı pilotu robert timm’in aklına şehrin kumarbaz ve gangsterlerden dolayı sahip olduğu kötü şöhretine rağmen otelin ismini duyurmak için en uzun uçuş rekoru kırma fikri gelir. otel sahibine teklifi üzerine, bu uçuşu gerçekleştirmesi için kendisine 100.000 dolarlık bütçe sağlanır.

timm, bu bütçe ile 1956 model bir cessna 172 alır ve motorunu continental 145 model altı silindirli yepyeni bir motor ile değiştirir, gövde kısmına ekstra yakıt tankı eklenir. bu ekstra tank elektrikli pompa ile yakıtı kanatlara iletir. sağ tarafa katlanabilen bir basamak yapılır. bu basamak sayesinde motorun yağ ve filtre değişimi mümkün kılınır. uçağa bir lavabo ve pilot koltuğunun yanına uyumak için bir minder eklenir. modifiyelerden sonra karşımıza şu uçak çıkar:


timm’e bu macerayı paylaşmak için uçak bakımcısı ve pilot john cook eşlik eder. peki menzili oldukça kısıtlı olan cessna ile bu uçuş nasıl yapılır? yakıt alımı 20 feet (yaklaşık 6 metre) yükseklikte uçan uçak ile aynı hızda ilerleyen bir arabadan hortum yardımı ile yapılır. şuradan yakıtın nasıl alındığını görebilirsiniz:


yemekler doğranarak termos ile yine arabadan yukarı iletilir. tuvalet ihtiyacı için ise katlanabilir bir kamp tuvaleti kullanılır ve atıklar plastik bir poşet içinde boş arazilere atılır. uçağın gizlice iniş yapmadığının kanıtlanması için ise tekerleklere beyaz boya sürülür. zaman geçtikçe teknik aksaklıklar görülür ve 150.000 mil yol yaparak ömrünü tamamlamak üzere olan motorun veriminin azalması üzerine ekip iniş yapar.

böyle anlatırken gayet kolay fakat bu pilotların yaptığı gerçekten ağzımı açık bıraktı. şimdiki uçak sistemlerinin oldukça gerisinde olan teknolojilerle böyle bir uçuş yapmak çılgınlık ötesi bir şey. en azından oto pilotları varmış ama yaşadıkları elektrik arızasından sonra onu da kaybetmişler. bu arıza sonucu yakıtı el pompasıyla kanatlara beslemişler, ayrıca rotation per minute (rpm) göstergesi bozulmuş. başka arızalarla da karşılaşmışlar ve tüm bu şartlar altında uçuşa yine de devam etmişler. bu uçuş gerçekten gerekli miydi diye sormadan edemiyorum, diğer yandan tarihe geçecek inanılmaz bir başarı elde etmişler. şuradaki yazıyı okuyabilir ve ilgili video’yu izleyebilirsiniz: simpleflying.com

eğer görmek isterseniz bu meşhur cessna 172 las vegas’taki eski adıyla mccaren yeni adıyla harry reid havalimanı’nda sergileniyor. umarım bir gün yolum düşer.