Tercih Döneminde Hukuk Yazmayı Düşünenler İçin Nokta Atışı Yapan Tavsiyeler

Tercih döneminin gelip çatmasıyla harıl harıl yazacakları bölümleri netleştirmeyi düşünen adaylar için Sözlük yazarı "kreatorkronos"un tavsiyeler epey yararlı olabilir.
Tercih Döneminde Hukuk Yazmayı Düşünenler İçin Nokta Atışı Yapan Tavsiyeler
iStock.com

ilk tavsiyem hukukçular için bile teknik sayılabilir, ama ileriyi de düşünmek gerek. benim ilk tavsiyem ise ceza hukuku alanında iyi üniversitelerdir (uyarı: liste sadece ceza hukukuna göre oluşturulmuştur):

1. ceza hukukunda en iyi kürsü gazi üniversitesindedir. izzet özgenç, cumhur şahin, ilhan üzülmez ve neslihan göktürk gazi üniversitesinde yer almaktadır. ilk tercihiniz burası olmalıdır. ankara üniversitesini bunun karşısına koyacakların alnını karışlarım. şuanki tck sistematiğini daha iyi bilen ve anlatabilen başka yer yok. nitekim yeni tck ve cmk yapan ekip burası.

2. ikinci sırada eskiden olsa marmara hukuk derdim ancak mehmet emin artuk'un emekli olması, sadece ahmet gökcen'in kürsüde kalması kürsüyü zayıflattı. tabi ki centel/zafer/çakmut'un olmayışı da üzüyor. bu sebeple ikinci sıraya istanbul hukuku koyuyorum. adem sözüer ve ekibini mevzutta ikinci en iyi kürsü olarak görüyorum.

3. üçüncü sıraya dokuz eylül hukuku koyma sebebim aslında doktrinsel farktan kaynaklı. aslında ikinci sıraya da koyabiliriz, çünkü gerçekten kalabalık ve çalışkan bir ceza kürsüsüne sahip. veli özer özbek ve ekibi tam anlamıyla emek sarfediyor.


4.
dördüncü sıraya istanbul şehir üniversitesini koyuyorum. mahmut koca gibi başarılı bir hoca var. eğer sitesinde yazdığı gibi mehmet emin artuk da derslere geliyorsa gerçekten dördüncülüğü hak ediyor demektir.

5. beşinci sıraya selçuk üniversitesini koyuyorum. profesörlüğünü almak üzere olan berrin akbulut tamamen yeni ceza kanununa ve kanuna hakim olan felsefe ve doktrinsel bilgiye hakim olarak ders anlatmaktadır. kürsüde ayrıca murat aksan ve onursal cin de bulunmaktadır.

6. beşinci sıraya özyeğin hukuku koyuyorum. yener ünver ve özlem yenerer çakmut gibi çok çalışkan bir ikiliyi barındırıyor bünyesinde. özellikle sağlık ceza hukuku bağlamında verimli bir yer olur.


devamında sıra yapmayacağım. ancak birkaç yere daha değinmek isterim

çankaya hukukta doğan soyaslan, istambul ticaret üniversitesinde kayıhan içel, istanbul kültür üniversitesinde durmuş tezcan, bahri öztürk gibi çok önemli hocaların da olduğunu belirtmek isterim. kimseye laf edecek yetkinlikte değilim, hepsi çok kıymetli hocalardır ancak günümüz ceza hukuku için yeni ceza kanununa uygun eğitim alabilmeniz yukarıda saydığım 5 üniversitede mümkündür.

eksik yazdıklarım vardır illa ki. farklı düşünenler mutlaka vardır. ne demişler: hukukçular ikiye (hatta üçe dörde beşe) ayrılır, konu ne olursa olsun...

ekleme: erdal yerdelen de yeni ceza sistemini benimsiyor diye biliyorum, ancak sanırım hoca ankara sosyal bilimler üniversitesine geçmiş, orada eğitim yok diye biliyorum.

bildiğim kadarıyla yıldırım beyazıt üniversitesi de yeni ceza sistemine göre eğitim veriyordu, yani erdal hocadan dolayı öyle olmalı idi, ancak şu an kim var ve hangi doğrultuda devam eder bir bilgim yok.


ankara üniversitesi klasik doktrinden gitse de değişim var diye duydum. muharrem özen, metin feyzioğlu, devrim güngör, güneş okuyucu ergün, türkan yalçın sancar, fahri gökçen gibi hocaları barındırıyor ancak dediğim gibi klasik doktrinden gitmekteler.

başkent hukukta büyük hocalardan zeki hafızoğulları bulunmakta ancak orası da klasik doktrinden gitmekte.

istanbul medeniyet üniversitesinde hakan hakeri bulunmakta, alman ekolü ancak klasik doktrine yakın. yener ünver ile ortak çalışmaları mevcut. tıp hukukunda uzman.

akdeniz üniversitesi, yalova üniversitesi, ktü, erzincan, yıldırım beyazıt, vs. gibi bazı üniversiteler her ne kadar genç dinamik hocalara sahip olsalar da yukarıda saydığım kadar zengin bir kürsüye sahip olamıyorlar ne yazık ki.

bir hacettepe üniversitesi gibi çok ün yapmış üniversitede bile sadece çetin arslan hoca bulunmakta. kendisi kıymetlidir ancak yine saydığım yerler kadar kürsü kalabalık değil. çok hoca her zamam daha iyi olur.


okurken öğrenmeye başlamanız gereken diller:

1. ceza alanında çalışacaksınız, almanca öğrenin. ikinci sırada italyanca, üçüncü sırada fransızca öğrenin.

2. medeni, mede usul, ticaret çalışacaksanız almanca öğrenin.

3. idare çalışacaksanız fransızca öğrenin. ingilizceyi de mutlaka iyi hale getirin.

4. anayasa ve insan hakları için ingilizce ve fransızca öğrenin.

5. devletler umumi ve özel için ingilizce öğrenin.

6. hukuk tarihçisi olacaksanız mutlaka osmanlıca öğrenin. roma hukuku istiyorsanız latince çalışın ve antik roma felsefecilerine bakın.

7. hukuk felsefesi ve sosyolojisi için almanca, fransızca, ingilizce hepsi iş görür. latince de olursa tadından yenmez.

siz siz olunca, iki yabancı dili mutlaka öğrenin. ilki ingilizce olsun, ikincisi ise tavsiyem almanca olsun. dil bilen hukukta iş yapar. sakın çok hukukçu var lafına aldırmayın. çok hukukçu var ama kaçı şu saydığım dilleri biliyor söylesinler. kimsenin dil bildiği yok. dil bilen iş yapar, aç kalmaz güzel doyar karnı.