Türk Tarihinin Kahraman Gemilerinden Biri: Mesudiye Zırhlısı

Sultan Abdülaziz döneminde İngilizler tarafından yapılan ve birçok önemli görevde yer alan Mesudiye Zırhlısı hakkında bilinmesi gerekenler.
Türk Tarihinin Kahraman Gemilerinden Biri: Mesudiye Zırhlısı

bir gemi düşünün; hem denizde, hem karada vatana hizmet ediyor, vatan savunmasına katkıda bulunuyor. böyle bir şey mümkün olabilir mi? söz konusu çanakkale ise, her şey mümkündür...

mesudiye zırhlısı, ingiltere'deki thames ironworks and shipbuilding company tersanelerinde üretilerek 1874 yılında suya indirildi. inşa edildiği dönemin en güçlü gemilerinden biriydi mesudiye. osmanlı donanmasının amiral gemisiydi. 1877-78 osmanlı-rus savaşı(93 harbi) ve 1897 osmanlı-yunan savaşı'nda hizmet verdi.


eskimişti, 1903 yılında italya'da cenova tersanelerinde bakıma alındı, modernize edildi. balkan savaşları'nda görev aldı. bu savaşlar sırasında imroz deniz muharebelerinde ağır hasar aldı. hasarları tam olarak giderilemediği halde mondros deniz muharebesi'ne katıldı, ardından şarköy'deki bulgar mevzilerini bombaladı... artık iyice yorulmuş ve bitmişti. 1. dünya savaşı başladığında donanma listesinden çıkarıldı. hurda olacağı günleri bekliyordu mesudiye. 


fakat mesudiye'ye ihtiyaç duyuldu... büyük savaş başlamış, düşman çanakkale'ye hücum etmeye hazırlanıyordu. çanakkale boğazı'nı ve çanakkale müstahkem mevkii'ni denizden gelen taarruzlara karşı savunmak amacıyla 19. yy ortalarından itibaren boğazın her iki yakasına da tabyalar bataryalar ve çeşitli kaleler inşa edilmişti. fakat başlayan büyük savaşın şiddeti o kadar fazladır ki, çanakkale'yi savunmak için bu tabyaların yetersiz kalacakları düşünülür. bunun üzerine 1874 yapımı emektar mesudiye zırhlısı, çanakkale'ye gönderilir. mesudiye zırhlısı, çanakkale'deki sarısığlar koyu'ndan "yüzer tabya" olarak hizmet edecektir.


ayrıca mesudiye'nin bazı topları sökülerek baykuş tepe'de mevzilendirilir fakat mesudiye zırhlısı, daha doğrusu yüzer tabyası, çanakkale deniz savaşlarının ilk günlerinde 13 aralık 1914'te ingiliz b11 denizaltısı tarafından torpillendi. ağır hasar aldı ve alabora oldu. mesudiye zırhlısında görevli 34 askerimiz bu saldırıda şehit oldu.

lakin alabora olmasına rağmen mesudiye'nin görevi bitmedi. saldırıdan kurtulan mesudiye yüzer tabyasında görevli denizcilerimiz, baykuş tepe'deki batarya mevzilerine taşındılar. mesudiye, vatanı savunma vazifesine burada devam etti. 18 mart 1915 günü fransız donanmasının bayrak gemisi olan bouvet'in boğazın sularına gömülmesinde önemli rol oynadı. mesudiye batmıştı, ama mesudiye karadan da olsa vatanı savunmaya devam ediyordu...

1890'da Japonya'da 500'den Fazla Kişinin Ölümüne Sebep Olan Korkunç Kaza: Ertuğrul Faciası