Twisters Filminin Alt Metninde Yer Alan İdeolojik Mesajlar

Bu senenin öne çıkan filmlerinden Twisters (Kasırgalar), hem soundtrack'iyle hem de güçlü mesajlarıyla akıllarda kaldı gibi.
Twisters Filminin Alt Metninde Yer Alan İdeolojik Mesajlar

twisters tempo açısından çok sorunlu bir film. kasırgalı kısımlar filmin çok az bir kısmını oluşturuyor. oysa adı kasırgalar olan yüksek bütçeli bir film izlerken gerilimin sürekli tavanda olduğu bir doğal afet filmi görmeyi umarsınız.

sıkıcılığının yanında twisters, yüzeyde doğal afet temalı bir aksiyon filmi gibi görünse de, alt metninde dikkatli bir şekilde incelediğimizde sağcı ideolojiyi yücelten temalar barındırıyor. hikayede glen powell'ın canlandırdığı geleneksel "kovboy" arketipi üzerinden muhafazakâr değerleri temsil eden bir karakter yaratılmış. powell'ın karakteri, bireysel cesaret, fedakârlık ve toplumun faydasına çalışmayı ön plana çıkaran bir çizgide ilerliyor. kendisi tam bir john wayne yani.


diğer tarafta ise storm par ekibi bulunuyor

bu ekip, bilimsel yöntemlere dayalı bir çalışma tarzını temsil etse de, esas motivasyonları finansal kazanç. ekibin başındaki latin karakter, liberal bir dünya görüşünü ve çeşitlilik temsili bir figürü işaret ederken, bu ekibin asıl amacının ekonomik çıkar odaklı olması, filmin liberal kesime dair eleştirisini dolaylı şekilde ifade ediyor. anthony ramos'un oynadığı javi karakteri görünüşte ekibin lideri olsa da aslında david corenswet'in oynadığı karakterin etkisinde olduğunu görüyoruz. burada latinlerin ve diğer göçmen grupların liberal kesim tarafından aslında sömürüldüğüne dair bir mesaj var.


filmde powell’ın karakteri, toplum için kişisel fedakârlık yapıp afetzedelere yiyecek yardımı yaparken, storm par ekibi onların kayıplarından fayda sağlamakla meşgul. bu, amerikan sağının geleneksel değerlerini yücelten bir anlatı olarak okunabilir. özellikle bilimsel yaklaşımı benimseyen grubun maddi kazanç peşinde olması, sağcı muhafazakârlığın, bilimi çoğunlukla "soğuk ve çıkarcı" olarak algılayan bakış açısını yansıtıyor.

twisters'ın verdiği temel mesaj şu

gerçek kahraman, bilimden ziyade cesaret, fedakârlık ve geleneksel değerlere bağlılıkla hareket eden kişidir. bu da filmin başı ve sonunu karşılaştırdığımızda net biçimde ortaya çıkıyor; kate carter karakteri ilk sahnede kendi kişisel hırsları uğruna ekibini peşinden sürüklerken 3 kişinin ölümüne sebep oluyor, ancak finalde kasaba halkını kurtarmak için büyük bir riske girip kasırganın ortasına dalıyor ve günün kahramanı oluyor. tabi bütün bunlar öncelikle amerikan kovboyumuz tyler owens karakterinin verdiği ilhamla gerçekleşiyor.