Ülkemizde En Çok Tüketilen Bira Türü Lager'e Dair Bilinmesi Gerekenler
lager, alt fermantasyon usulüyle düşük sıcaklıklarda üretilen ve saklanan biralara verilen genel addır.
alt fermantasyonda, bira karışımına katılan maya 4 ila 9 derece civarında kimyasal olarak aktive olmakta ve bira maltını alkole ve karbonik asite dönüştürmektedir. bu nispeten soğuk sıcaklıklarda, maya hücrelerinin fermantasyon ve saklama (lagerung) süreçleri sırasındaki faaliyeti bir bakıma frenlenmektedir.
soğutucu makinelerin ilk defa üretildiği 19. yüzyıla kadar lager usulü biralar ancak kış mevsimlerinde hazırlanabiliyormuş. bavyeralı josef groll'un alt fermantasyon tekniğiyle bohemya'nın pilsen şehrinde (1842) üretimine başladığı pils (pilsener) türü biranın lager'den farkı, pils'in lager'e göre daha çok aromatik şerbetçiotu içermesi ve şerbetçiotunun cinsidir. ayrıca 1842'ye kadar üretilen bütün lagerler koyu (dunkel) renkteyken, pilsener'de ilk defa açık, altın sarısı renkte arpa maltı kullanılmıştır.
weissbier (hefeweizen), koelsch ve ale türü biralar ise üst fermantasyon yöntemiyle üretilmektedir ki bu eski yöntemde fermantasyon 15 ila 20 derece sıcaklık aralığında gerçekleşmektedir.
lager kelimesi almanca lagern (bekletmek, depolamak, saklamak) fiilinden gelmektedir. fermantasyon sonrası bira, fermantasyon tanklarından alınıp maya tanklarına doldurulmakta; bira bu tanklarda olgunlaşması ve içindeki çeşitli protein artıklarının ve ölü maya hücrelerinin dibe çökmesi amacıyla soğutularak bekletilmektedir. bu saklama/olgunlaşma sürecine almancada lagerung denmektedir. orijinali haftalarca veya aylarca süren bu soğuk saklama süreci zarfında bira içindeki karbonik asit (çözünmüş karbondioksit) miktarı da artmaktadır.
lager cinsi biraların alt fermantasyonunda kullanılan mayanın bilimsel adı saccharomyces uvarum'dur.