Üniversite Not Ortalaması Gerçekten Bir Önem Teşkil Ediyor mu?

Yılların klasik tartışmasını nokta atışı Sözlük yorumlarıyla inceliyoruz.
Üniversite Not Ortalaması Gerçekten Bir Önem Teşkil Ediyor mu?
iStock

seçtiğiniz mesleğe göre değişir

iibf'de okuyorsunuz, amaç ales ya da kpss ise yüklenin gno'ya. yok özelde çalışacaksanız; hele ki sektör okuduğunuz bölümle alakalı değilse, son seneye başlamadan stajınızı yapıp işi öğrendiyseniz, e staj yaptığınız yer de sizi tuttuysa o-hoo son senenin tadını çıkarın. ayrıca özel sektörde kolay kolay kimse; ''hımm şu dersi aa ile geçmişsin, seni seniiii anlıyorsun bu işten, kaptın maaşı köftehor'' demez. özel sektör öyle değil geçler.

2:00'ı zor bulup da şimdi güzel paralar kazanan bir sürü insan tanıyorum. neden? çünkü hafız gibi ders ezberlemek yerine hedef belirleyip kendilerini geliştirdiler. ayrıca, ortalama 4:00 diye kimse sizi mezun olur olmaz müdür yapmayacak. biraz gerçekçi olun. ortalama kasacağım diye o üniversiteyi bomboş bitirirseniz daha çok işsiz kalırsınız.

önemli olduğunu düşünen yorumlar

vizyonu sadece türkiyeyle kısıtlı olanlar için lisans ortalamasının iş dünyasında önemi yoktur evet.

yurt dışında (özellikle abd'de) iş dünyasında iyi yerlere gelmiş insanların çoğunda aşağıda listelediğim okulların master, doktora derecelerini göreceksiniz.

mühendislik bölümleri adına stanford, berkeley, mit. bu okullar 3.9, bilemedin 3.8 ortalamadan düşük adamları sittin sene almazlar.

mba'de önemli okullar ve girenlerin gpa ortalamaları:

stanford: 3.66
columbia business school: 3.5
wharton: 3.7


"iş hayatında önemi yoktur" diye atıp tutanlara bakmayın. şimdiye kadar girdiğim her iş görüşmesinde dereceyle bitirmiş olmam karşımdaki insanın dikkatini çekmişti. bir iş için onlarca insanla görüşüyorlar ve bu, akılda kalmanızı sağlıyor. bu illa işi alacağınız anlamına gelmeyebilir, ama şansınızı artırdığı kesin. zaten faydası dokunmasa bile zararı dokunmaz o ayrı da, ben faydasını gördüğümü düşünüyorum.

her şeyi geçtim, bu benim yüksek lisans, doktora ve yurt dışı eğitim gibi alanlarda da işime yaradı. e bunlar da cv'de gözükmüyor mu sanki? yurt dışında eğitim görmen, iyi bir master yapman karşındakini etkilemeyecek mi sanıyorsun? 1,95 not ortalamasıyla bunları nasıl yapacaksın?

demek ki neymiş, not ortalaması mühimmiş. "her şey demektir" demiyorum, ama kolaylaştırıcı etkisi yadsınamaz.

yüksek lisans düşünenler için (akademik yurtdışı tecrübeleri olan biri olarak konuşuyorum): edirne'nin batısına geçtiğiniz andan itibaren, beytüşşebap ya da fizan üniversitesi'nden getireceğiniz bir 3.80, boğaziçi, odtü ya da itü'den getireceğiniz bir 2.40'tan her daim daha fazla işinize yarayacaktır. zira yurtdışına çıktığınız zaman, türkiye'de okuduğunuz üniversitenin adının önemi yok gibi bir şeydir.

final yorumu

yaş ilerledikçe ve mezuniyet tarihi geride kaldıkça önemi ters orantılı olarak azalan bir olgudur lisans ortalaması.

30'una geldiğinizde neredeyse mezun olduğunuz okulun bile önemi kalmıyor.

gördüğüm kadarıyla 40'ına geldiğinizde üniversite mezunu olup olmadığınızın da bir önemi kalmıyor.

50'sine geldiğinizde sanırım artık tek önemli olan şey malınız, mülkünüz, nüfuzunuz vs.

60'ında tek önemli olan şey sağlık.

70'inde tek önemli olan şey hala nefes alıp verebildiğiniz.

Ülkemizin Y Kuşağı Neden Mutsuz Bir Ruh Hali İçerisinde?