Usta Yüzücülerden, Denizde Kendini Kanıtlamamış Acemi Yüzücülere Tavsiyeler

Yazın tüm hızıyla sürdüğü bu günlerde birkaç yüzme tavsiyesi fena olmaz.
Usta Yüzücülerden, Denizde Kendini Kanıtlamamış Acemi Yüzücülere Tavsiyeler
iStock

1. krampın genel nedeni ayak bileği sonrası kas hareketleridir. ayak ve ayak bileği hareketlerini en aza indirin.
2. nefesi suyun altında verip su üstünde hızlıca alın.
3. asla panik yapmayın.
4. dingin bir tuzlu suda batmazsınız. ama dalga, girdap vb sizi dibe çekebilir veya yön duygunuzu bozabilir. bu yüzden suyun muhtemel hareketlerini iyi tahlil edin.
5. vücudu mümkün mertebe suyun altına sokun. unutmayın suyun altındaki kısım sizi yukarı, üstündeki kısım aşağı iter.
6. göğüs kafesiniz ne kadar doluysa o kadar yukarı çıkarsınız.
7. kesinlikle suda sabit durmayı öğrenin.

yüzmeyi küçük yaşta barajda ve nehirde öğrenmiş biri olarak çok badire atlattım. su sizi girdap, dalga gibi bir şeyle dibe çekerken dediğim gibi yön duygunuz allak bullak oluyor. en tehlikelisi de bu. ne yöne hamle yapacağınızı bilemiyorsunuz. en kral yüzücü de olsanız, ne yöne gitmeniz gerektiğini bilmiyorsanız yapabileceğiniz bir şey kalmıyor. ondan sonra istemsiz bir panik ve derin bir sessizlik.

demem o ki dalga varsa yüzme, derinliğini kestiremiyorsan yüzme, akıntı hesabını yapamıyorsan yüzme. suyun erkekliği olmaz.

ilk maddeye de ekleme yapayım, bırakın o ayak salınsın. mümkün olduğunca kalça kaslarınız çalışsın ve yorulduğunuzu anladığınız an sabit durup dinlenin. sabit durmadan kastım, nefes alabilecek durumda rölantiye alırsınız kendinizi. bu durumda bile hareket etmeniz lazım. yani tam yorulmayı beklememeniz lazım ki dinlenirken harcayacağınız eforu karşılayabilin. 

14 sene lisanslı olarak yüzmüş ve türkiye derecesi alan birisi olarak söyleyebileceğim şeyler

aşağıdakileri asla yapmıyorum.

1. asla ve asla denizdeki kayalıklardan veya yüksek yerlerden atlamam, canımı yolda bulmadım.

2. deniz çok dalgalı ise açılmam.

3. deniz dalgalı değilse ve açıldıysam, tek seferde, yüksek eforda 2-3 dk dinlendikten sonra geri dönerim. açıkta çok fazla durmam.

4. teknik yüzerim, vücudun tek bir kas grubunu yormam. serbest yüzmekten yorulduysam kurbağalama stilde yüzerim, o da bayarsa sırt üstüne geçerim (tekniğine uygun şekilde).

5. ayı gibi yemek yiyip denize girmem ama aç da girmem.

6. baraj sularında, nehir ve akarsu gibi sularda yüzmem.

öncelikle yüzmeyi iyi bilmiyorsanız göğüs hizasından daha derin yerlerde yüzmeyiniz.
eğer ayağınıza kramp girer ise öncelikle sakin kalınız, ciğerinizi oksijen ile doldurunuz (suyun üzerinde bir balon gibi kalmanızı sağlayacaktır), ardından ellerinizi suda aşağı yukarı hareket ettirerek kafanızı yukarıda tutmaya çalışınız. dalgayı mutlaka kafanızın arkasına almalısınız.

eğer suyun içinde yön duygunuzu kaybederseniz panik yapmayınız. kendinizi sabit tutun çok az nefes verin baloncuğun gitti yön yeryüzüdür baloncuğu takip ediniz.

bilincinizi kaybettiğinizi hissederseniz sırt üstü su üzerinde kalmaya çalışınız.

eğer karadeniz'de yüzüyorsanız ve kıyıya yüzmenize rağmen akıntılar sizi açığa itiyor ise yüksek ihtimalle v türü akıntıya kapılmışsınız demektir, hemen kıyıya paralel yüzmeye başlayın, 50-70 metre paralel yüzdükten sonra tekrar kıyıya yüzmeyi deneyin. bu akıntı türünde iki farklı akıntı kıyıya doğru gitmiştir ve birleştikleri yerde açığa doğru itiş gücü sağlarlar. kurtulmanın tek yolu sahilin 50 veya 80 metre ilerisinden kıyıya çıkmaktır. karadeniz'de boğulan insanların %40'ı bu akıntı yüzünden boğulmaktadır.

1. birçok memeli hayvanda olduğu gibi insanda da yüzme yetisi vardır, yeter ki doğayla (yani suyla) mücadele ederek değil ona uyum sağlayarak yüzmeyi aklınızın bir kenarında tutun.

2. yüzme bilseniz de bilmeseniz de herhangi bir olumsuz durumda panik yapmayın, sakinliğinizi koruyun.

3. fazla tok mide ile suya girmemeye çalışın.

4. suya girmeden önce ve sudan çıktıktan sonra 5 dakika esnetme gerdirme yapın.

5. suyla mücadele etmeyip ona uyum sağlamak ne demek? suda daha az enerjiyle daha hızlı/daha çok mesafe gidebilmeniz için sürtünmeyi en aza indirmeniz ve el/ayaklarınızla maksimum miktarda suyu itmeniz gerekir.

6. serbest stil yüzme için sürtünmeyi en aza indirmek adına yüzerken mümkün olduğunca vücudunuzu suya paralel hale getirin. bunun için yapmanız gereken öne yatıp ayak uçları en geriyi gösterecek şekilde ayak çırpmanız. bu arada ayakları çırparken dizlerden kırmamaya ve kalçadan sallamaya özen gösterin.

7. el hareketleri için ise el parmaklarınızı tıpkı ördeklerin perdeli ayakları gibi birbirine bitiştirin. böylece parmaklarınızın arasından su geçemeyecek ve böylece maksimum miktarda suyu elllerinizle/kollarınızla itmiş olacaksınız.

8. kol ve ayak hareketlerini tam olarak tekniğine uygun yapamıyorsanız bir poolbuoy kullanın. önce kol hareketlerini daha sonra ayak hareketlerini oturtun. bunun için bolca tekrar yapmanız gerekir. kol hareketleri için poolbuoy'u apış aranıza alarak ayakları çırpmadan sadece kollarınızla yüzün. ayak hareketlerinin gelişimi için de poolbuoy'u iki elinizle tutarak sadece ayaklarınızla çalışın.

Poolbuoy

9. iki hareketi az çok anladığınızı düşündüğünüzde poolbuoy'u kenara bırakarak kol ve ayaklarınızı koordineli biçimde çalıştırmayı deneyin.

10. ne kadar kilometre o kadar şoförlük demektir. o yüzden unutmayın: ne kadar pratik, o kadar iyi yüzücülük.

11. eğer bir havuzda yüzüyorsanız egzersizler arasında nargile (nefes) çalışın. yani başınızı komple suya sokup çıkarın. suyun içinde sadece burnunuzdan nefes verin, suyun dışına çıktığınızda ise hem ağızdan hem burundan nefes alın. bunu 5-10-20 tekrar yapmaya çalışın.

12. kol, ayak ve nefes egzersizlerini oturttuğunuzu düşündüğünüzde üçünü birden senkronize olarak yapmayı deneyin. hızlı yüzmek için her kulaçta nefes alıp vermek yerine başınızı suya sokarak ilerleyin (sudaki sürtünmeyi en aza indirmek adına) ve iki/üç/dört/beş kulaçta bir (kondisyonunuz ne kadara el veriyorsa) nefes alıp vermeyi deneyin.

13. baş suyun dışında olarak ilerlerken nefes alıp verirken başınızın geriye doğru giden kolunuzla (omzunuzla) senkronize gidip gelmesine dikkat edin. baş suda gidecekseniz, nargile hareketindeki gibi, nefesi suyun içinde sadece burnunuzdan vereceğinizi unutmayın.

14. beslenmenize dikkat edin.

15. durgun su, akarsu ve tatlı sularda yüzmenin, tuzlu olan deniz suyunda yüzmeye göre daha zor ve tehlikeli olduğunu bilin.

16. çok iyi yüzme bilseniz bile kendinize çok güvenmeyin, en başta söylediğim gibi bir olumsuz durum (kramp girmesi vs) olsa bile panik yapmayın, hemen yardım istemeye çalışın. yardım gelene kadar suya yatın/başınızı suyun üstünde tutun ve sakinliğinizi koruyun.

17. bir yüzme hocası olarak bu kıyağımı unutmayın.

Düşündüğünüzden Çok Daha Fazla Faydasını Görebileceğiniz Yüzme Sporuna Dair İlginç Bilgiler