V For Vendetta'ya İlham Veren Guy Fawkes'un Aslında Bildiğimizden Çok Farklı Olan Hikayesi

Alan Moore'un 1988'de yayınlanan ve çok ses getiren çizgi romanı V For Vendetta, 2005'te sinemaya uyarlanarak herkese ulaşan bir hikaye oldu. Peki hikayenin esin kaynağı, maskesiyle dünya çapında bir simge haline gelen Guy Fawkes gerçekten bir özgürlük savaşçısı mıydı?
V For Vendetta'ya İlham Veren Guy Fawkes'un Aslında Bildiğimizden Çok Farklı Olan Hikayesi
Guy Fawkes (temsili)


şimdi hepimiz v'nin gazıyla bu 5 kasımı kutluyoruz ya. şu olaya biraz açıklık getirelim. guy fawkes ve 12 arkadaşının parlementoyu patlatmak isteme sebepleri tamamen dini motivlere dayanır. yani pek demokrasiylen alakası yok. o zaman başta olan kral 1. james koyu bir protestandır. guy fawkes ise uzan yıllar ispanya'da savaşmış, koyu bir katoliktir.

fawkes ve arkadaşları parlemento'nun açılacağı gün olan 5 kasım 1605'te kral james'i tahtan indirip yerine bir katolik olan çokopirenses elizabeth'i geçirmeye karar verirler. o yüzden parlemento'nun hemen altında bi mahzen kiralayıp içine 36 fıçı barutu yığarlar. lakin "2 kişinin bildiği sır, sır değildir"den yola çıkarsak, bir şekilde 5 kasım'da böyle bir aksiyon yapılacağı duyuluverir ve o sırada fıçıların başında nöbetçilik yapan fawkes suçüstü yakalanır. 12 kişinin arasında en çok onun isminin öne çıkmasının nedeni direk mahzende fıçılarla beraber yakalanmış olmasıdır.


velhasılı kelam o günden sonra 1. james'in bu olaydan sıyrıksız kurtulması havai fişeklerle kutlanmaya başlar ona da bonfire night denir. o gece guy fawkes'in bir kuklası yapılr ve yakılır. lakin bu gecede guy fawkes'in başarısız olması mı yoksa parlemento'ya baş kaldırması mı kutlanır orası biraz muallakta diyolla.

2013 Bonfire Night kutlaması. / metro.co.uk


sonuç olarak diceğim şudur ki, fawkes başarılı olsaydı protestan yerine katolik bi krallık hüküm sürecekti falan filan. demokrasiylen pek alakası yok yani. o bakımdan biz v'yi sevmeye devam edelim en azından onunki hayırlı bi sebepti heheheehhe.