Yağmurlu Havalarda Hayat Kurtaran Yağmurluğun İcat Edilme Hikayesi
kış geç gelse de sıcak havalar dönem dönem kendini hissettirecek olsa bile yağmur beklediğimiz bir şey ve bugün ona uygun olarak çok sevdiğimiz yağmurluk hakkında bilgi verelim.
bu arada ingilizcede yağmurluğa macintosh da denmektedir. nedeni ise yağmurluğun hayatımıza girmesine etkili olan insanlardandır. bu kişi iskoç kimyager charles macintosh'tur. kendisi yağmurluktan ziyade, bu elbiselerin yapıldığı su geçirmeyen materyali icat etmiştir.
macintosh'un deneyleri kömürden gaz çıkarmaya yarayan işlemler sonucu açığa çıkan atık maddeler üzerinde yaptığı çalışmalara dayanır. ilk olarak, eflatun kırmızısı bir boya oluşturmak için, bu atıklardan amonyak ayrımı yapmış, daha sonra bu işlemin sonucunda ortaya kömür-tar naftası adı verilen başka bir atık çıkmıştır. macintosh, bu atığı bir çözücü olarak kullanmaya başlamış ve kısa bir süre sonra bunun su geçirmeyen bir madde olduğunun farkına varmıştır. ince bir materyali bu madde ile kaplamaya başlayan macintosh, iki farklı problemle karşı karşıya kalmış.
kauçuk yapışkandı ve çok kötü kokuyordu. ilk problemi, iki farklı levhayı, arasında kauçuk olacak şekilde birbirine bastırarak çözmüş ve bunun sonucunda ortaya su geçirmeyen ve kullanılabilir bir materyal ortaya çıkmıştır ve macintosh 1823'te bunun patentini almıştır.
ancak bu durumun bir handikapı vardı: kokusu. günümüzde bile alışılagelmiş su geçirmeyen yağmurlukların kendine özgü bir kokusu vardır. bu kötü koku sebebiyle ilk zamanlarında su geçirmeyen yağmurluklar, orduda kullanılmasının dışında pek popüler olamamıştır. daha sonra ingiliz thomas hancock iki katmanlı su geçirmez bir materyalin üretimi ve iyileştirilmesi için lisans almış ve macintosh'un karışımına daha fazla kauçuk ekleyerek daha verimli ve daha az kötü kokan bir hale getirmiştir.
sonunucunda macintosh, hancock'un çalışmalarını tanımış ve 1831 yılında hancock, chas. macintosh & co. firmasının ortağı haline gelmiştir.