Yapay Zeka Sohbet Robotu ChatGPT'nin Ağızları Açık Bırakan, Ürkütücü Yetenekleri
Öncelikle nedir bu ChatGPT? Cevabı kendisine sorduk, şöyle yanıt verdi
"chatgpt bir dil modelidir. dil modeli, bir yazılı metni anlamaya ve anlamını çıkararak cevaplar vermeye çalışan bir yazılım programıdır. chatgpt, openai tarafından eğitilmiş bir dil modelidir ve konuşma dilini anlama ve cevaplama yeteneğine sahiptir. bu sayede insanlarla sohbet etmeye benzer bir şekilde etkileşim kurabilir.
dil modeli teknolojisi, son yıllarda hızla gelişmektedir ve birçok alanda kullanılmaktadır. örneğin, dil modeli teknolojisi kullanılarak cevaplama sistemleri geliştirilebilir, dil çevirisi yapılabilir, metinleri anlamaya ve yorumlamaya yönelik yazılım programları oluşturulabilir.
chatgpt, bu teknolojinin en gelişmiş örneklerinden biridir ve openai tarafından eğitilmiştir. bu eğitim sürecinde, chatgpt'ye milyarlarca metin verilmiş ve bu metinler üzerinden dil modeli geliştirilmiştir. böylece chatgpt, dil modeli teknolojisinin en iyi örneklerinden biridir ve insanlarla sohbet etmeye benzer bir şekilde etkileşim kurabilir."
Gelelim ChatGPT'nin yeteneklerine: Türkçe paragraf sorusu çözebiliyor
soru
(i) yaşayan sanatçılara televizyonlarda pek yer verilmiyor. (ii) bunların içerisinde sürekli olarak ekranda olan tek sanatçı neredeyse attila ilhan. (iii) demek ki ülkemizde edebiyatçılara, şairlere, romancılara, öykü ve deneme ustalarına ihtiyaç duyulmuyor artık. (iii) şahsen ben 1996’dan beri televizyonlarda anımsanmıyor, oralara çağrılmıyorum. (v) diğer pek çok yazarın da akla geldiğini, zaman zaman da olsa ekrana davet edildiklerini sanmıyorum.
bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir çıkarım söz konusudur?
cevap
bu parçadaki numaralanmış cümlelerin (iii) numaralı cümlesinde bir çıkarım söz konusudur. (i) ve (ii) numaralı cümlelerde sanatçıların televizyonda yer alma durumu hakkında bilgi verilmektedir. (iv) numaralı cümlede ise bir sanatçının televizyonda anımsanmama durumu paylaşılmaktadır. (iii) numaralı cümlede ise bu bilgilerden yola çıkarak "ülkemizde edebiyatçılara, şairlere, romancılara, öykü ve deneme ustalarına ihtiyaç duyulmuyor" sonucuna varılmaktadır. bu nedenle (iii) numaralı cümlede bir çıkarım söz konusudur.