Yeşil Çay Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiliyor?

Gittikçe daha fazla kullanılan yeşil çayın beyninize etkileri neler olabilir? İşte buna dair bir makale.
Yeşil Çay Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiliyor?
iStock

insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyecek olan yeşil çayın, beyin fonksiyonlarına etkisinin detaylı olarak incelendiği yakın tarihli bir makaleyi kısaca paylaşalım:

günümüzde yeşil çay, dünyanın en popüler içeceklerinden biri haline gelmiştir. istatistikler içme suyundan sonra en fazla yeşil çayın tüketildiğini göstermektedir. yeşil çay, öncelikle yeşil çay ve siyah çayda bulunan bir aminoasit olan theanine içerir. içerik genellikle kuru çayın % 1-2'sinde veya 200 mililitre çayda yaklaşık 60 miligram olarak bulunur. özellikle bu madde; kan sistemine ve daha sonra beyne 30 dakika içinde emilebilen l-theanine formunda bulunur, bu da gevşemeyi kolaylaştırır ve stresi azaltır.


bu çalışma deneysel bir tasarımdır. araştırmanın amacı ise, yeşil çay tüketiminin elektroensefalografik (eeg) aktiviteler üzerindeki etkisini incelemekti. katılımcılar 21-55 yaşları arasında sağlıklı on iki taylandlıydı. deney sırasında, tüm katılımcılardan her 10 dakikada bir yeşil çay içmeleri istendi. beyin dalgasına ve sürece olan etkisi deneysel tasarım ile test edildi. çalışma, yeşil çay içtikten sonra alfa beyin dalgasının gösterildiğini kanıtladı. yeşil çayın kümülatif (birbirine eklenerek artan şekilde) içilmesi sırasında alfa beyin dalgasının sıklığı 10. dakikadan itibaren önemli ölçüde saptandı. bununla birlikte, alfa beyin dalgasının spektrumu da 30. dakikada yeşil çay içtikten sonra önemli ölçüde değişti.

alfa beyin dalgası: biraz rahatlama, heyecanın yatışması, bilincin serbestleşmesi durumlarında görülür. hayal kurulduğunda veya herhangi bir şey görselleştirildiğinde de bu dalgalara rastlanılabilir.


bu çalışmanın yararı, gevşeme ile stresin azaltılması amacıyla yeşil çay tüketiminin planlanması ve kampanyası için rehber sağlamaktır.

makalede, kullanılan metotlar ve yeşil çayın tüm beyin dalgalarına (alfa, delta, beta, gama, teta) olan etkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir.

srimanothip, a., & sittiprapaporn, p. (2020). electroencephalographical investigation of drinking green tea to the human brain. asian journal of medical sciences, 11(1), 33-36.