YKS 2020'de 12. Sınıfın 2. Dönem Konularının Sorulmayacak Olması Neleri Değiştirebilir?

COVID-19 salgını ülkemizde kritik bir şeyin daha değişmesine neden oldu: Yapılan açıklamaya göre YKS'de 12. sınıfın (lise son sınıf) 2. döneminde işlenen pek çok konu sınav müfredatından çıkarıldı.
YKS 2020'de 12. Sınıfın 2. Dönem Konularının Sorulmayacak Olması Neleri Değiştirebilir?
iStock

Kaldırılan konular

matematik: limit, türev, integral, çemberin analitik incelenmesi
fizik: ses dalgaları, doppler olayı, elektromanyetik dalgalar, büyük patlama ve evrenin oluşumu, atom fiziğine giriş ve radyoaktivite, modern fizik (dalga mekaniği ve sonrası yok)
kimya: alkanlar, alkenler, alkinler, aromatik bileşikler, karboksilik asitler, alkoller, eterler, aldehitler, keton, esterler (karbon kimyasına giriş hariç bütün organik)
biyoloji: kemosentez, hücresel solunum, bitki biyolojisi, canlı ve çevre (fotosentezden itibaren yok)
edebiyat: dünya edebiyatında 20yyda yazılmış roman örneğinin incelenmesi, cumhuriyet döneminde ve dünya edebiyatında deneme, söylev (cumhuriyet dönemi kalkmamış)
tarih: soğuk savaş ve sonrası yok.
felsefe grubu: felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık var. sembolik mantık tamamen yok.
coğrafya: türkiye turizmi, türkiye'nin kültürel mirası, türkiye'nin turizm potansiyeli ve varlıkları, türkiye'nin turizm politikaları ve türk kültürü, küresel ortam bölgeler ve ülkeler, ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, çatışma bölgeleri, çevre ve toplum: çevre sorunları, çevresel örgütler ve çevre antlaşmaları.

İlk akla gelenler

sınava girenler için iyi mi oldu kötü mü oldu bilemiyorum, çok karışık bir durum. kimisi türev integral olmayacağından logaritma, dizi gibi konuları zorlayacaklarını düşünüyor. kimisi türev integral olmadığı için bayram ediyor. mezuna kalıp da önceden zaten türev integral çalışanlarla 12 olmasına rağmen önceden çalışanlar isyan ediyor. gözü bazı konulardan korkan eşit ağırlık arkadaşlarım şimdi sayısala geçmeyi düşünüyor.

Detaylandıralım

ülkemin binbir saçmalığından biri. bakın, türev-integralden inanılmaz zor sorular soruluyor diye sınav eleyici oluyor demiyoruz. bu konular özellikle 12'ler tarafından tam kavranamayan konulardır. aynı şekilde modern fizik, eskisi gibi zor olmadığı halde organik de böyledir. doğal olarak bu konular başlı başına yığılmaya az da olsa set çeker. mezunları bir tık öne çıkarır. böyle böyle elenir insanlar. seneye bekleyenler azalır. soruları çok zor sormak eleyici sınav yapmak da değildir bunu da ekleyeyim. bir konudan çok zor sorular çıkarsa orta üst düzey öğrenciyle o konuya hiç çalışmayan insanı eşitleme riskiniz vardır çünkü. aynı şekilde çok kolay sormak da eleyiciliği alır götürür, temel düzeyde çalışanla çok çalışanı eşitler. 2013 lys'ye bakabilirsiniz, 12'lere zor gelen bir sınavla kaç net nereyi getirmiş diye.

ben hiç mezuna kalmadan üniversiteye gittim. o zaman dahi, seviyesi iyi olan mezunların avantajlarının olduğunu ve olması gerektiğini anlayabiliyordum. adamlar bir yıl beklemiş çünkü. biz ilk defa görüyorduk, o zaman türev integral çok zordu ama onlar ilk kez karşılaşmıyordu. doğal olarak bizim mantığını kavrayamadığımız şeyleri anlama ihtimalleri daha fazlaydı. hah şimdi o ihtimal yok. çünkü psikolojik olarak öğrencinin bittiği, dayanıklı olanın alıp yürüdüğü konular sınavda yok. mezunların 12'lere karşı bi avantajı da pek kalmamış oldu haliyle.

aynı şekilde bazı 12. sınıf öğrencileri bu konuları yazın bitirir, öne geçerdi. onlar da boş yere uğraşmış oldu.şimdi ne olacak? diğer sorular zor olur, eleyici olur diyorsanız, dediğim gibi zor soru başlı başına eleyici sınav demek değildir. pes edilen noktalar sınavda yok. problem bu. e peki ne olacaktı 12'lere yazık değil mi noktasında; sınav zaten ertelendi, eylül'de mi sınav yapılacak deniyordu, olağanüstü dönemlerden geçiyoruz ve temmuz'da yapılıyor sınav. anlaşılan okulların yazın açılma ihtimalinden vazgeçilmiş. benim mantıklı bulduğum, virüs belasından kurtulmak daha olası gözükürse yaz dönemi konuların bitirilmesiydi, zira sınav yapılacak ortam olabiliyorsa ders yapılacak ortam da olabilir. ama bu yönde karar alınmış şimdilik. üzülmeyin gençler, 2011 şifre skandalını bile sindirdi insanlar maalesef. her şeye rağmen moralinizi bozmayın. belki bu sınavın psikolojik yönü de bu olur.

Üniversite Sınavına Hazırlananlar İçin Çok Faydalı Olabilecek Kitaplar ve Online Kaynaklar

Son Dönemin Popüler Deyimi Mezuna Kalmak Ne Demek?