Zorluklarla Başa Çıkamayacak Evlatlar Yetiştiren Anne Baba Tipi: Helikopter Ebeveyn

Çocukların tepesinde helikopter gibi dolaşıp, onları tek başlarına sorumluluk almaktan uzaklaştıran helikopter ebeveyn tipine bir bakış.
Zorluklarla Başa Çıkamayacak Evlatlar Yetiştiren Anne Baba Tipi: Helikopter Ebeveyn

helikopter ebeveyn terimi, dr. haim ginott'un 1969 yılında yayınlanan "ebeveynler ve gençler" adlı kitabında ortaya atılmıştır. dr. ginott, gençlerle konuşurken gençlerin anne ve babalarından bahsederken "helikopter gibi sürekli üzerimizde dolaşıyorlar" demelerinden etkilenerek bu kavramı oluşturmuştur.

terim, 2000'lerin başlarında amerikan üniversite yönetimleri tarafından sıklıkla kullanıldığı için popülerleşmiştir. 1980'lerde doğan milenyum kuşağının en yaşlıları üniversite çağına eriştiklerinde anne ve babaları tarafından her sabah okula geç kalmamaları için uyandırılmaktan şikayetçilerdi. okul yönetimi de ailelerin kendilerini arayarak çocuklarının durumu hakkında devamlı bilgi istediklerini kayıtlara geçiriyorlardı. ikinci dünya savaşı ve sonrasındaki ekonomik refah döneminde dünyaya gelen ve "baby boomer" kuşağı olarak adlandırılan kuşağın çocuklarına yönelik aşırı kontrolcü tutumu üniversite idarelerinin dikkatini çekmiş ve helikopter ebeveyn kavramının tekrar gündeme gelmesine neden olmuştur.


genelde lise ve üniversite çağındaki çocukların kendi başlarına yapabilecekleri işlerde onları yalnız bırakmayan ebeveynleri için kullanılsa da her yaştaki çocuk için geçerli bir ebeveyn tipidir. yeni yürümeye başlamış bir bebeği hiç yalnız bırakmadan sürekli onun hareketlerini düzeltmeye çalışan, bebeğe kendi başına geçirmesi için zaman tanımayan ebeveynler de helikopter ebeveyn sınıflandırmasına dahildir.

helikopter ebeveynler çocuklarına yardımcı olmak isteyen iyi niyetli insanlar olsalar da çocukların özgüven geliştirmesine engel olarak ileride tek başlarına sorun çözme yeteneği olmayan birer yetişkin olmalarına neden olabilirler. başarısızlıklar ve zorluklar çocuklara yeni yetenekler kazandırır ve var olan yeteneklerini geliştirme imkanı sunar. helikopter ebeveynler çocuklarının bu deneyimlerden yoksun kalmalarını sağlayarak çocuk gelişimine
olumsuz etkide bulunurlar.