1979-1981 Arası Tam 28 Cinayete Sahne Olan Atlanta Çocuk Cinayetlerinin Gerilimli Öyküsü

Mindhunter dizisine de konu olan "Atlanta çocuk cinayetleri", benzeri görülmemiş bir suç vakasıdır dersek abartmış olmayız. İşte adım adım cinayetler ve sonrasında gelişen katili bulma çabalarının hikayesi.
1979-1981 Arası Tam 28 Cinayete Sahne Olan Atlanta Çocuk Cinayetlerinin Gerilimli Öyküsü

atlanta çocuk cinayetleri, mindhunter'ın ikinci sezonunda işlenmesiyle birlikte diziyi izleyenlerin merakını celbeden korkunç bir cinayetler silsilesidir. 1979-1981 yılları arasında, amerika'nın georgia eyaletinin atlanta şehrinde en az 28 çocuk, genç ve yetişkinin feci şekilde öldürüldüğü seri cinayet vakasıdır. 

1979'un ortasında, her ikisi de 14 yaşında olan edward hope smith ve alfred evans dört gün arayla ortadan kayboldu. cesetleri, 28 temmuz'da ormanlık bir alanda bulundu. smith'in sırtında silah yarası vardı. atlanta çocuk katilinin ilk kurbanları oldukları düşünülmektedir. 

Alfred Evans

4 eylül'de, bir sonraki kurban olan 14 yaşındaki milton harvey, annesi için bankaya giderken kayboldu. kaybolmadan önce sarı renkli bir bisiklet kullanıyordu, bindiği bisiklet atlanta'nın uzak bir bölgesinde bulundu. cesedi o yılın kasım ayında bulunabildi.

21 ekim'de, 9 yaşındaki yusuf bell, komşusuna enfiye almak için bir mağazaya gitti. bir tanık, yusuf'u mcdaniel ve fulton'un kesişme noktasında kaybolmadan önce mavi bir arabaya girerken gördüğünü söyledi. cesedi 8 kasım'da, terk edilmiş e. p. johnson ilköğretim okulunda, işemek için yer arayan bir okul hademesi tarafından bulundu. bell'in cesedinde, en son giydiği kahverengi şort paramparça edilmişti. başına iki kez vurulmuş ve boğulmak suretiyle öldürülmüştü. 

4 mart 1980'de, ilk kız çocuğu kurban, 12 yaşındaki angel lenair, ortadan kayboldu. evini saat 4 civarında, bir kot kıyafet giyerek terk etti ve en son, televizyon izlemek için gittiği bir arkadaşının evinde görüldü. lenair'in cesedi, altı gün sonra, campbellton yolu boyunca ormanlık bir alanda, üzerinde evinden ayrıldığı kıyafetlerle bulundu. lenair'e ait olmayan bir çift beyaz külot ağzına tıkıştırılmış ve elleri bir elektrik kablosuyla bağlanmıştı. ölüm nedeni boğulma olarak geçti kayıtlara.

Angel Lenair

11 mart'ta, lenair ortadan kaybolduktan bir hafta sonra, 11 yaşındaki jeffrey mathis, annesi için dışarı çıktığı sırada ortadan kayboldu. gri koşu pantolonu, kahverengi ayakkabılar ve beyaz ve yeşil bir gömlek giyiyordu. aylar sonra bir kız, açık tenli ve koyu tenli iki adamla mavi bir arabaya binerken gördüğünü söyledi. jeffrey mathis'in cesedi, çocuk ortadan kaybolduktan 11 ay sonra bir ormanlık alanda bulundu. aradan uzun zaman geçmesi sebebiyle ölüm nedenini tespit etmek mümkün olmadı.

18 mayıs'ta, 14 yaşındaki eric middlebrooks kayboldu. en son evde çalan telefonu cevaplarken ve ardından bisikletini tamir etmek için elinde bir çekiçle aceleyle dışarı çıkarken görüldü. cesedi ertesi gün, bisikletinin yanında, bir barın arka garajında bulundu. cepleri ters çevrilmişti. göğsünde ve kollarında hafif bıçak yarası vardı ve ölüm sebebinin kafaya aldığı keskin bir darbeyle olduğu belirlendi. ortadan kaybolmadan birkaç hafta önce, middlebrooks, bir soygun davasında üç çocuğa karşı tanıklık etmişti.

9 haziran günü, 12 yaşındaki christopher richardson yerel bir havuza giderken kayboldu. en son midway parkta yürürken görüldü. mavi şort, açık mavi tişört ve mavi tenis ayakkabısı giyiyordu. cesedi, bir sonraki kurban olan earl terrell'ın cesedi ile birlikte ocak ayına kadar bulunamadı. richardson'un ölüm nedeni belirlenemedi.

Christopher Richardson

22 haziran günü, 7 yaşındaki latonya wilson, ailesinin evinden kayboldu. bir tanığa göre, iki kişi tarafından kaçırılmıştı. 18 ekim’de wilson’un cesedi atlanta’daki verbena caddesi’nin sonunda çitlerle çevrili bir alanda bulundu. bulunana kadar, vücudu çürümekten safi iskelete dönmüştü. ölüm nedeni belirlenemedi.

ertesi gün, 23 haziranda, 10 yaşındaki aaron wyche, yerel bir bakkalın yakınında göründükten sonra kayboldu, bir ya da iki siyah adamla mavi bir chevrolet'e bindiği görüldü. bir kadın tanık, çocuğu keçi sakallı siyah bir erkekle gördüğünü söyledi. tanığın otomobille ilgili açıklaması, daha önce jeffrey mathis'in ortadan kaybolmasına neden olan benzer bir otomobilin tarifine uyuyordu. saat 6'da, wyche bir alışveriş merkezinde görüldü. ertesi gün, wyche'nin cesedi bir köprünün altında bulundu, resmi ölüm nedeni boynunun kırılmasıydı.

temmuz 1980'de, anthony carter ve earl terrell adında iki çocuk daha öldürüldü.

ağustos ve kasım 1980 arasında, beş ölüm daha gerçekleşti. tüm kurbanlar 7-14 yaşları arasında siyahi çocuklardı ve çoğu boğularak öldürülmüştü.

cinayetler 1981 yılında devam etti. yeni yılda ilk kurban, 3 ocak'ta kaybolan lubie geter oldu. geter'in cesedi 5 şubat'ta bulundu.

Lubie Geter

geter'in arkadaşı terry pue da ocak ayında kayboldu. isimsiz bir arayan, polise pue'nin cesedini nerede bulacağını söyledi.

şubat ve mart 1981'de, önceki cinayetlerle bağlantılı olduğuna inanılan altı ceset daha bulundu. ölenler arasında ilk yetişkin kurban olan eddie duncan'ın da cesedi vardı.

nisan ayında, 20 yaşındaki larry rogers, 28 yaşındaki john porter ve 21 yaşındaki jimmy ray payne öldürüldü. porter ve payne eski mahkumlardı ve yakın zamanda hırsızlık için yattıkları arrendale eyalet hapishanesinden serbest bırakılmışlardı.

12 mayıs 1981'de, fbi ajanları, 17 yaşındaki william barrett'in cesedini, evinin yakınındaki ormanlık bir alanda bir kaldırımda buldu. bir tanık, cesedin bulunduğu yeri gözlemleyen siyah bir adam gördüğünü ve adamın arabasına binip gittiğini söyledi.

mayıs 1981 sonunda, rapor edilen son kurban listeye eklendi: 27 yaşındaki nathaniel cater. en son bahçıvan robert henry tarafından, atlanta'daki rialto tiyatrosu'nun girişinde, sanık wayne williams ile el ele tutuşurken görüldü. birkaç saat sonra cesedi bulundu.

kaynak 1kaynak 2kaynak 

bundan sonra yaşananları diziyi izlemeyenler okumasın. "diziyi zaten izlemem" diyenler devam edebilir.


işlenen ve bilinen tüm korkunç cinayetler bunlar

dizide de gördüğümüz kadarıyla atlanta polisi, yaşanan bu cinayetlerin üzerine çok düşmüyor, her yıl yaşanan diğer cinayetlere yaklaştıkları gibi yaklaşıyorlar. atlanta, yoksul ve siyahların yoğun olarak yaşadığı bir şehir. seçilen ilk siyahi belediye başkanı, olayların çok fazla duyulmasını ve şehrine akan finansal paranın kesilmesini istemediğinden cinayetlere gereken önem çok geç veriliyor. dizide anlatıldığı şekilde fbi ajanı holden'in atlanta'ya yolunun düşmesinin ardından işin rengi değişiyor. holden, kendisinin öncülük ettiği ve bu amaçla ses kaydı aldığı onca seri katil mülakatının ardından, katilin muhtemelen 20-30 yaşlarında bir siyah erkek olduğunu söylüyor. ona göre cinayetler tek bir kişi tarafından ve tamamen öldürme içgüdüsüyle gerçekleştirilmektedir. katil, büyük ihtimalle köpek beslemekte ve ailesiyle ilgili sıkıntılar yaşamaktadır. ancak, atlanta gibi bir şehirde 28 siyahinin yine başka bir siyah tarafından öldürüldüğünü iddia edebilmek hiç kolay değildir. çünkü siyahileri öldürmek için daha sırada pek çok grup beklemektedir. çocukları öldürülen ailelere göre katil veya katiller çok uzakta değildir. ku klux klan (kkk) zaten orada durmakta ve siyahileri açık açık öldürmektedir. fakat holden'a göre siyahların yoğun olarak yaşadığı bir mahallede bir beyaz, arabasıyla gelip bir siyah çocuğu arabasına öyle kolayca ve dikkat çekmeden alamaz. yine de bu mantıklı duran fikirleri kabul görmez. sonuçta beyaz ve siyahların birlikte yaşadığı pek çok ortak yaşam alanı vardır. en basitinden avm'lerde, rahatlıkla bir beyaz yetişkin, bir siyah çocuğu kaçırmaya yeltenebilir.

kkk, hala en isabetli katil adayıdır. ancak, cinayetler için doğrudan kkk'nin hedefe konulması şehirde bir iç çatışma yaratabilir ve bunu da siyahi belediye başkanı, kendi ve şehrin geleceği adına hiç istememektedir. zaten, kurbanların aileleriyle yapılan bir kilise buluşmasında belediye başkanı, ailelerden gelen "elinizden geleni yapmıyorsunuz" baskılarına dayanamayarak kürsüyü terk etmek zorunda kalır. yani yaşanan olaylar yalnızca bir cinayetler silsilesi değil aynı zamanda sosyopolitik arka planı olan toplumsal bir meseledir.

Mevzubahis başkan Maynard Jackson.

yine de baskılar sonuç verir ve elde edilen bazı kanıtlar doğrultusunda bazı beyaz ve ırkçı şüpheliler polis merkezine alınır. ancak sorguya çekilen iki kişi de elde suçlayacak bir şey olmadığından serbest bırakılır. hatta ikinci şüphelinin telefon dinlemelerinde öldürülen çocuklardan biri için "hadi gidip haklayalım şunu" dediği yakalanmış olmasına rağmen o çocuğu öldürdüğüne dair bir kanıt olmadığından polis, onu da bırakmak zorunda kalır.
öldürülen kişi sayısı arttıkça polisin aldığı önlemler de artar. cesetlerin mississippi nehrine atılması üzerine yeni bir taktik geliştirilir. oluşturulacak kalabalık bir ekip nehir üzerine kurulmuş 14 köprünün etrafına konuşlanacaktır. özellikle geceleri gözler dört açılacak, katilin bir sonraki kurbanını herhangi bir köprüden aşağıya atması beklenecektir. bu arada katilin cesetleri nehre bırakması tamamıyla delilleri yok etmek üzerinedir. daha önce ormana bıraktığı cesetlerde polis bazı deliller bulmuştur ve bunlar basına yansımıştır. basını takip ettiği anlaşılan katil, bunun üzerine cesetleri nehre bırakmaya başlar. aynı zamanda nehrin kuvvetli akıntısı cesedi bırakıldığı yerden çok uzağa taşımaktadır. bu sayede cesedin tam olarak nereden bırakıldığı da anlaşılamamaktadır.

yaklaşık bir buçuk ay boyunca sayıca büyük bir ekip köprüleri gözler. bir sonuç alınamaz. atlanta polis teşkilatı bütçesinin çoğunu bu işe ayırmıştır ve ayrılan bütçe bitmek üzeredir. çalışmanın bitirilmesine karar verilir. ancak çıkılan son devriyede (sırf heyecan olsun diye dizide sona bırakıldığına eminim) gece saat üç civarlarında telsizden anons yapılır. polislerden biri suya büyükçe bir şey atıldığını, sudan çok kuvvetli bir ses geldiğini anons geçer. bütün ekipler bahsedilen köprüye doğru harekete geçer. gerçekten de gideceği yönü değiştiren bir arabaya rast gelirler ve arabadan, holden'ın tarifine büyük ölçüde uyan 23 yaşında, gözlüklü, kısa boylu, çirkin ve fark edilen feminen davranışları olan siyah bir erkek iner. holden, aradıkları katilin bu olduğuna daha onu ilk gördüğü an yüzde yüz emindir. 

Wayne Williams.

adamın ismi wayne williams'tır. küçük bir müzik şirketi vardır ve dediğine göre o saatte orada olmasının sebebi sesi için bir kadını görmeye gidiyor olmasıdır. bir kadın ismi verir, hatta elinde bir numara da vardır. verdiği numara cevap vermez, söylediği isimde biri de bulunamaz. kadını tanımadığını ve ilk defa o gün göreceğini söyler. bazen bu şekilde kandırıldığını iddia eder. arabasına bakılır. arabasında köpek tüyleri vardır. ancak köpeğin var mı sorusuna yok diye cevap verir. cesetlerin birinin üzerinde köpek tüyüne rast gelindiğinden bu soru özellikle sorulmuştur. daha sonra evine gidildiğinde evde bir köpek beslediği görülür. fakat buna da verecek bir cevabı vardır. köpek babama ait, bana değil der. arabasında ayrıca bir adet kalınca bir ip ve deri bir eldiven bulunur. hiçbirinin kendisine ait olduğunu kabul etmez. hepsi babama ait der yine. 

burada polisler büyük bir hata yaparlar. holden, acemi bir polisten arabadaki her şeyi toplamasını ister. ama acemi polis bunu yanlış anlar ve sadece arabadaki nesnelerin ismini bir kağıda yazar. wayne, nehirde yüzeye çıkan bir ceset bulunamadığından ve delil yetersizliğinden serbest bırakılır. ertesi gün evine gittiklerinde arabanın içi baştan aşağıya temizlenmiştir. delil toplanmadığından polisler bu konuda bir şey yapamazlar. evde yapılan aramalarda, "yalan makinesinden nasıl kurtulabilirsin" adlı bir kitap bulurlar. ayrıca wayne'nin mesleği de detay kazanır. wayne, el ilanları dağıtarak müziğe yeteneği olan çocukları bulmaktadır. bu yetenekli çocukları alıp bir stüdyoya gitmekte ve orada ses kaydı yapmaktadır. yani wayne, siyah çocuklarla oldukça haşir neşirdir. ayrıca, wayne ile karşılaştıkları gecenin sabahında nehir kenarında bir yetişkin erkek cesedi bulunur. 

Williams, Mindhunter dizisinde işlenmişti.

polisler kayıt yapılan stüdyoya giderler. stüdyonun sahibi wayne'nin çok iyi ve oldukça sakin yapılı biri olduğundan bahseder. ona göre wayne birine zarar verebilecek bir tip değildir. fakat olay büyüdükçe ve derinleştikçe, wayne'nin başka bir arkadaşı tam tersini söyler. ona göre de wayne, bazen gereğinden fazla sinirlenebilen biridir. hatta öldürülen çocuklar için yapılan bir yardım kampanyasına arkadaşı para bağışlamak istediğinde wayne buna karşı çıkar ve o çocukların çoğunun ölmeyi hak eden uyuşturucu satıcıları ve vücutlarını satan pislikler olduğunu söyler. onlar için para bağışlamaya değmez der.

elbette wayne her şeyi reddeder. konuşurken çok sakin ve kendinden de oldukça emindir. homoseksüellik meselesini asla kabul etmez. hatta basına açıklama bile yapar. haksızlığa uğradığını ve fbi ajanlarının kendisine baskı uyguladığını iddia eder. siyahi belediye başkanının evinin önüne bile gider. bütün basın mensupları ve polis teşkilatının önünde belediye başkanını azarlar. tüm bunların onun suçu olduğunu başkanın yüzüne haykırır.
bu arada wayne, holden'ın bir canide aradığı özelliklerin hepsini taşımamaktadır. iyi bir işi ve ailesi vardır. ne babası ne de annesiyle çocukluktan kalma bir sıkıntısı olmamıştır. daha önce hiçbir suç işlememiştir. ancak holden'a göre wayne'nin öfkesi farklı bir motivasyondan beslenmektedir. wayne, içinde bulunduğu topluma göre fazla zeki ve yeteneklidir. ancak daha önce kurduğu şirket batmış ve okuduğu okuldan da atılmıştır. yani wayne, hak ettiğini düşündüğü hayatın çok altında yaşamak zorunda kalmıştır ve bu onu delirtmektedir. sırf bu sebeple o küçük gördüğü çocuk ve yetişkinleri acımasızca öldürmektedir.

ne yazık ki sadece iki cinayeti wayne'nin yaptığını ispatlayabilirler. son işlenen yetişkin cinayetlerinde cesetlerin üzerinde wayne'e ait kalıntılar bulunmuştur. wayne hiçbirini kabul etmez. ömür boyu hapis cezası alır. ve hala masum olduğunu iddia etmektedir. bu, seri cinayet işleyen katiller için görülmedik bir şeydir. genelde katiller, işlediği cinayetleri anlatmaktan ve kabul etmekten beis duymazlar. bilakis bunları anlatmaktan zevk alırlar. diğer cinayetler hala çözüme kavuşamamıştır. o çocukları kimin veya kimlerin öldürdüğü hala büyük bir bilmecedir. kkk veya başka bir tarikatvari oluşumun işlemiş olabileceği de hala seçenekler arasındadır. bu arada kurbanların aileleri, katil veya katillerin hala dışarıda gezdiğini savunmaktadır.

15 Günlük Şarj Süresiyle Cezbeden HUAWEI WATCH GT 2'nin İncelemesi


Mindhunter Dizisinde Anlatılan Seri Katillerin Gerçek Hayat Hikayeleri