96 Yıllık Ömrün 70 Yılını Tahtta Geçiren Kraliçe II. Elizabeth Hakkında Bilinmeyenler

70 yıldır Birleşik Krallık tahtında oturan Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül 2022 tarihinde 96 yaşında hayatını kaybetti. Değişen dünyanın değişmezi olarak anılan Kraliçe'nin hayatına dair az bilinenler.
96 Yıllık Ömrün 70 Yılını Tahtta Geçiren Kraliçe II. Elizabeth Hakkında Bilinmeyenler

- 1990 yılına kadar saçlarını düzenli olarak boyatan kraliçe, o yıldan bu yana rengine dokunmuyor.

- 1971 yılında bulaşıcı hastalık korkusu yüzünden kalabalıklara karışmamaya karar verdi.- 

- 1999 yılında italya’yı ziyareti sırasında, milano’da geceliği 4300 sterlin ücret ödeyerek 3 yatak odalı bir otelde kaldı. odalardan sadece birinde kraliçe’nin ayakkabıları kaldı.

- sohbet ettiği birisinden sıkıldığını göstererek hizmetkarlarından yardım istemek için, çantasını koluna asar.


- düğününde gelen görkemli hediyeler arasında, etiyopya imparatorundan bir altın taç, aga han’dan bir kestane rengi kısrak ve çang kay şek’den 175 parça porselen yemek takımı da bulunuyor.

- thames nehri’ndeki kuğu’ların tamamı, orta çağ'dan kalma bir gelenek ile kraliçe’nin özel mülkü sayılır. yasalara göre, kuğu eti yeme hakkına da sadece o sahiptir.

- kraliçe ve ailesi, ülkedeki 45 milyon insanın sahip olduğu miktarın tam dörtte biri kadar araziye sahiptir.

- 1984 yılında maden işçilerinin grevi sırasında, bir gazeteci ile sohbet ettiği sırada kulağına eğilip, “bütün bunlar bir tek adam için oluyor galiba değil mi?” diye fısıldadığı rivayet olunur.


- banyoda, çocuklar gibi plastik ördek yavrusu yüzdürmeyi sever. corgi türü köpeklerinin mamasını bizzat gümüş bir çatal kaşık takımı ile karıştırır. her gün köpeklerine saat tam 5’te bisküvi, pişmiş et ikramı yapar.

- sahip olduğu gayrimenkuller ve paha biçilmez sanat kolleksiyonu haricinde kişisel servetinin 500 milyon sterlin olduğu sanılıyor, 1992 yılından bu yana vergi ödüyor. eşi ve annesi ile kendisi haricinde kraliyet ailesinin tamamının, devletin hazinesinden yıllık ödenek alması uygulamasına son verdi.

- mori araştırma kuruluşuna bir anket ısmarladı ve anketin sonuçları, halkın sadece 4’te 1’inin “kraliyet mensupları çok çalışıyor” kanısında olduğunu, sadece 10 kişiden 1 kişinin de “verdiğimiz paraya değiyorlar” inancında olduğunu öğrendi.

- her yıl bir puzzle (yap-boz bulmaca) kulübünden 30 sterlin ödeyerek bulmaca kiralar.


- özel masasında yazı yazdığı kağıdın altına özel bir siyah kağıt kullanarak, “kopya” alınmasını ve böylece devlet sırlarının sızmasını önler.

- kız kardeşinin (prenses margaret) intihar edeceği söylentilerine karşı, bir keresinde “hiç merak etmeyin, yatak odası zaten birinci katta” dediği rivayet olunur.

- scrabble oyununa bayılır. son zamanlarda internette sörf yapmaya merak saldığı söylenir. hiç kitap okumaz. (atlar konulu kitaplar hariç.)

- magenta (morumsu kırmızı) renginden nefret eder.


- eşi prens philip (edinburgh dükü) ile ilk ilgilenişi 13 yaşındadır. 1946 yılında philip, uzak doğu’dan dönüşünde, gramofonda philip’e duyuracak biçimde “people will say we’re in love” (herkes, birbirimize aşık olduğumuzu söyleyecek) şarkısını defalarca çaldığı söylenir. bu şarkıyı dinleyen philip’in ertesi yıl britanya vatandaşlığına geçmiş ve “schleswig-holstein-sonderburg-glucksburg” olan soyadını mountbatten olarak değiştirmiştir. eşi ile ayrı yatak odalarında uyurlar ve yorgan yerine pike kullanırlar. fransa’da özel bir partide philip’in bir dostuna “eşimle ilk yıllarımda elizabeth’in seks isteği hayli kabarıktı” dediği aktarılır.
eşi ile birlikte fotoğraflarının hediye edileceği kişilere göre, çerçeve seçimi yapılır. devlet başkanlarına gümüş çerçeve, daha alt yetkililere mavi deri çerçeve, kahverengi deri çerçeve ile verilir. kendi saray hizmetkarlarına ise çerçevesiz verilir.

- 1953 yılında ingiliz milletler topluluğu ülkelerine 6 ay süren ziyaretinden dönüşte, küçük prens charles, kendisini karşılamak üzere kalabalığın arasından koşup geldiğinde, sadece sırtına kibarca dokunarak, “sevgisini” göstermiştir.

- elizabeth her gece  arden marka gül kokulu sabunla yıkanır. banyosunda doğal deniz süngeri kullanır. bu sünger her hafta limon suyu ve tuzlu su ile yıkanarak temiz ve taze kalması sağlanır.

- her sabah annesi (ana kraliçe elizabeth) ile telefonla görüşür. arada bir, kavga ettikleri de söylenir. bir keresinde çok öfkelenen ve kızına “sen kendini ne zannediyorsun?” diye bağıran annesine “the queen, mummy.. the queen..” (kraliçe... anneciğim) diye yanıt verdiği rivayet olunur.


- balmoral’daki şato’da, kraliçe yatmaya çıkmadan, hiçkimsenin ayrılmasına izin verilmez.
fotoğraf çekmeye bayılır. leica makinesi ile arada bir, kimse görmeden fotoğraflar çektiği bilinir.

- son yıllarda kamuoyunda puan toplamak için tasarruf önlemlerine başvurduğu, hizmetkarlarından bazılarının saraya gidiş gelişlerinde benzin masraflarını bile kendi ceplerinden ödemeye başladıkları, bazılarının ise devletten fakirlik yardımı aldıkları söylenir. 1996 yılında saray’daki bir banyoda, iki erkek görevlinin bir arada yıkanırken görülmelerinin soruşturması sırasında “kraliçe’nin tasarruf önlemlerine uyum sağlamaya çalışıyorduk” dedikleri söylenir.

- kraliçe için alışveriş yapılan kurumlara verilen “royal warrant” (kraliyet ailesi onay forsu)’na bir de baca temizleyici layık görülmüştür. her temizlik yaptığında temiz gömlek ve kravat takan bu “bacacı”nın adı kevin giddings’dir.

- kraliyet ailesinin cenaze törenleri için şimdiden resmi kod adları saptanmıştır. ana kraliçe için tay köprüsü, prens philip için forth köprüsü, kraliçe için ise londra köprüsü, kod adları kullanılır.


- eşi prens philip, kraliçe’den “sosis” diye söz eder.

- başbakan margaret thatcher’dan “buz gibi bir kadın”, başbakan harold wilson’dan ise “kurbağa” diye söz ettiği rivayet olunur. başbakan edward heath’i ise “berbat bir hava”ya benzettiği bilinir.

- buckingham sarayı’nda kaç oda olduğu sorulduğunda, “bilmiyorum ama galiba 600 kadar var” diye tahminde bulunmuştur. doğrusu 609’dur.

- hayvanlara düşkünlüğünün boyutunu anlatmak için şu anekdot kafidir. bir saray hizmetkarı, kızının hasta olduğunu kraliçe’ye yazmış ve “vaftiz annesi” olarak birkaç satır yanıt beklemiştir. nafile... hiçbir yanıt alamaz. ancak birkaç yıl sonra, kraliçe’nin köpeklerinden biri öldüğünde taziye mesajı gönderir. kraliçe’den 6 sayfalık duygulu bir yanıt gelir... 


- prens charles’ın ikinci eşi camilla için “biraz fazla kullanılmış gözüküyor...” dediği, prenses diana için de “çılgın” dediği rivayet olunur.

- askeri bando marşlarına bayılır ve kraliyet rolls royce’unda bu marşların bir kasetini bulundurur. 

kaynak: zafer arapkirli / ntv-msnbc