ABD Başkan Yardımcılığına Aday Olan İlk Siyahi Kadın: Charlotta Bass

1952'de ABD Başkan Yardımcılığına aday gösterilen ilk siyahi kadın olan Charlotta Bass'ın hikayesi.
ABD Başkan Yardımcılığına Aday Olan İlk Siyahi Kadın: Charlotta Bass

1874'te (veya 1880'de, kayıtlar farklı) charlotta amanda spears adıyla doğan spears, 11 çocuktan biriydi. güney carolina'da büyüyen ailesi, tüm siyah aileler gibi ayrımcılığa  önyargıya ve zaman zaman şiddet içeren muameleye maruz kaldı .

charlotta daha sonraki yaşamında, uzun zamandır bağnazlığın hüküm sürdüğü ve konfederasyon geçmişiyle gurur duyan kendi eyaletinin, george stinney adında 14 yaşında siyah bir çocuğu elektrikli sandalyeye göndermekten çekinmediğini görüp dehşete düşecekti.

charlotta, okuldan ayrıldıktan sonra güney'in açık baskısından kaçmak ve kardeşi ellis ile yaşamak için rhode ısland'a taşındı. pembroke college'a (şimdi brown üniversitesi'nin bir parçası) kaydoldu ve yerel bir gazete için abonelik satma işi buldu. orada birkaç yıl boyunca gazetecilikte parlak bir kariyerin başlangıcı oldu.

1912'de, kaliforniya'ya taşındıktan birkaç yıl sonra, artık otuzlu yaşlarında olan charlotta'nın gazetecilik becerileri ve inatçı kararlılığı, onu başka bir gazete olan the california eagle'ı harekete geçirdi . gazeteyi yaklaşık 40 yıl boyunca yönetti ve bu süre zarfında, başlangıçta editör olarak getirdiği joseph bass ile evlendikten sonra adı charlotta bass oldu. the california eagle'ın ön sayfalarının diğer düzenli özellikleri arasında ayrılmış okullar, iş ayrımcılığı, siyahlara karşı polis vahşeti ve konut yer alıyordu.

charlotta'nın gazetesindeki kararlı açık sözlülüğü hem profesyonel hem de kişisel riskler içeriyordu. 1940'larda, savaş bakanlığı ofisi siyah basını inceleme altına aldı. 

charlotta, abd ordusu'ndaki ayrımcılığa karşı bir dilekçe ve double v kampanyası'nı
teşvik etmesiyle dikkat çekti. haberleri, the eagle'ın " isyankar" olarak görülmesine ve charlotta'nın kendisinin "yıkıcı" ve "komünist destekçisi" olarak görülmesine neden oldu. böyle bir suçlamayla yüzleşmek tehlikeli bir zamandı. mccarthycilik ve komünist olma korkusu, insanların en zayıf delillerle mahkum edilip hapse atılabileceği anlamına geliyordu .

charlotta 1950'de avrupa'ya gitti . charlotta, paris ve prag'daki dünya kongresi barış savunucuları komitesi'ne katıldı ve moskova'da on gün geçirdi, hiçbir ırk ayrımcılığıyla karşılaşmadığını ve sovyetler birliği'ni abd ile olumlu bir şekilde karşılaştırdığını bildirdi. bu, memleketindeki yetkililerin büyük üzüntüsüne yol açtı. charlotta, döndükten sonra kaliforniya'nın amerikan karşıtı faaliyetler ortak gerçek bulma komitesi önünde görünmek üzere çağrıldı.

charlotta, 30 mart 1952'de amerika birleşik devletleri başkan yardımcılığı için ilerici parti'nin adayı olarak gösterildi ve seçilen ilk siyahi kadın oldu. bu, oy kullanmada ırk ayrımcılığını resmen yasaklayacak olan oy hakları yasası'ndan on yıldan fazla bir süre önceydi. 70'li yaşlarının sonlarında charlotta, parti siyasetini bıraktığını açıkladı.

kaynak