Aceleci ve Hiçbir İşi Yetiştiremeyen İnsanlara İlaç Gibi Gelecek Zaman Yönetimi Tüyoları

Zamanı daha verimli kullanmanın yolları nelerdir? Telaşla bir işte diğerine koşuyor ve yine de yetiştiremiyorsanız bir uzmandan, faydası dokunacak bir içeriğimiz var.
Aceleci ve Hiçbir İşi Yetiştiremeyen İnsanlara İlaç Gibi Gelecek Zaman Yönetimi Tüyoları

sevgili dostum, eğer tüm yaşamın panik atak tavşan gibi koşturmakla ve o kadar koşturmana rağmen gene de hiçbir işe yetişememekle geçiyorsa ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak bu sendromdan kurtulmanın tam dokuz yolunu sana anlatacağım. aceleci bir insan olduğunu bildiğim için kısa kısa yazıyorum meraklanma.

1) yaptığın şeyi neden yaptığını sorgula

biri sana zıpla dediği zaman "neden" diye hiç sormadan "ne kadar yükseğe" diye soran insanlardansan büyük ihtimal yaşamın etrafındaki insanların isteklerini yerine getirmekle ve onların bitmeyen işlerine koşturmakla geçiyordur. öncelikle herkesin isteklerine "evet" demekten vazgeç ve "hayır" diyebilmeyi öğren. herkese "evet efendim" dersen bir yerden sonra sırtına o kadar iş yüklerler ki hareket edemez hale gelirsin. senden istenen her şeyin arkasındaki ana mantığı sorgula. örneğin biri senden su getirmeni rica ederse ve kendisi bu suyu getirmeye tamamen müsaitse ona "hayır" de.

sadece aklına ve vicdanına uyan mantıklı taleplere "evet" de. bu dünyaya insanları memnun etme makinesi olarak gelmedin.


2) sınırlarını iyi çiz

üzerine sürekli iş binmesinin sebebi büyük ihtimal etrafındaki tembel ve beceriksiz sürüsünün hiç bir işi becerememeleri ve kendi görevlerini "ben bunu yapamadım" diyerek senin üzerine yıkmalarıdır.

pardon ama sen süper kahraman değilsin. insanlara yardımcı olmaya çalış ama işlerini üzerine alma. gerek özel hayatında gerek iş hayatında sınırlarını ve sorumluluklarını iyi çiz. yapman gereken şeylerin en iyisini yap ama geri kalan işler gerçekten senin problemin değil.

3) her işi aynı anda yapmaya çalışma

çoklu iş yapma alışkanlığı seni bitiriyor haberin olsun. insan beyni ve zihin sistemi aynı anda beş tane işi yapmak için dizayn edilmemiştir. beş tane iş yapacaksan öncelik sırasına koy ve teker teker yap. aynı anda beş topu da havada döndürmeye çalışırsan o topların hepsi kafana düşer.

4) işleri önceliklerine göre sırala

dostum her iş aynı önemde değildir. örneğin teknen delinmiş ve su alıyorsa ilk yapman gereken deliği kapatmaktır. eğer sen deliği kapatmadan önce karnım çok acıktı gidip aceleyle bir yumurta kırayım dersen o yumurtayla beraber boğulursun. yapman gereken işleri çek önüne bir kağıt kalem, tek tek yaz. sonrada önem sırasına göre diz. eğer her işi önem sırasına göre yapmaya kendini alıştırırsan başarılı ve rahat bir insan olmanın anahtarı sendedir.


5) zaman yönetimini iyi ayarla

her işin yapılması gereken bir zaman ve süre vardır. örneğin ertesi gün erken kalkacaksan ona göre zamanında uyuman lazımdır. akşam lüks bir restoranda yemeğe gideceksen orada zamanında bulunabilmek için yemeğe çıkmadan önce, belli bir sürede giyinmen gerekir. ama sen bunu hesaplamaz ve normalde bir saat ayırman gereken giyinmeye iki saatini verirsen hem yemeğe gecikirsin hem de akşamın rezil olur.

6) aralarda dur ve düşün

elli kutu enerji içeceği içmiş tavuk gibi hiç durmadan koşturman seni etkin birisi yapmaz, sadece elli kutu enerji içeceği içmiş bir tavuk yapar. ne kadar yoğun olursan ol günün belli saatlerinde çekil köşene ve kendine dön. ne yapıyorsun, neden yapıyorsun, amaçların nedir tekrar bir düşün. bu tip ara molalar hem seni dinlendirip sakinleştirir hem de seni daha etkili birine dönüştürür.

7) yardım iste

bir ihtimal sürekli koşturmanın sebebi kimseden yardım istemeyip her işi kendin yapmaya çalışmak. insanlardan yardım istemenin utanılacak bir yanı yoktur, tam tersine insanlar kendilerinden yardım istenmesinden çoğu zaman memnun olurlar. bu yüzden baktın üstünde aşırı iş yükü var ailenden, dostlarından, çalışma arkadaşlarından ve yöneticilerinden yardım iste. korkma, üstüne yıldırım düşmez ve ölmezsin.


8) olumlu düşün

aşırı yoğunluk yaşamanın en büyük yan etkisi dünyayı negatif görmeye başlamandır. dostum herkes senin düşmanın falan değil şu anki durumunu üreten sensin. işleri ve durumları gözünde büyütme. her şeyin iyi bir şekilde sonuçlanacağına inan ve rahatla. ne kadar rahatlarsan telaş ve endişe oranın azalır. aceleci insanların temel özelliği hata yaptıkları zaman başlarına türlü felaketlerin geleceğine inanmalarıdır. sakin ol, meraklanma işler bir şekilde halledilir. sen elinden geleni yap yeter.

9) duygusallaşma

işler üzerine bindikçe korku, endişe ve öfke duyguları arkasından da türlü depresyonlar ve panik ataklar seni bekler. sakin ol ve rasyonel düşün. duygusallaştıkça becerilerin düşecektir ve becerilerin düştükçe işleri tamamlamak için daha fazla efor harcayacaksın. örneğin tüm evi temizlemen lazım ve evin her odası ayrı bir felaket. burada nasıl yapacağım ben bu işleri demeye başlarsan sinir ve öfke duyguları işini bitirir. bunun yerine sakince düşün. evi nasıl temizleyeceğini planla. malzemelerini ve her oda için ne kadar zaman gerektiğini ayarla. sonrada eyleme geç. akıl devreye girdiği zaman kontrol sana geçer.

not: acelecilik genelde zayıf bir zihnin göstergesidir ve önce bu işi halletmen lazım. bu sebeple kanalımda bulunan "güçlü bir zihne sahip olmanın 10 yolu" videomu izlemeni önemle tavsiye ederim.

kanalım burada


sakin ve rahat bir yaşam sürmen dileklerimle, sevgiler...