Amerikalıların Günlük Hayatı Hakkında Gezi Rehberlerinde Yazmayan Somut Gerçekler

Gezi rehberlerinde okuyarak öğrenemeyeceğiniz, sadece gidip orada tecrübe edinerek anlaşılabilecek bazı tespitleri sıralamış bir Sözlük yazarı.
Amerikalıların Günlük Hayatı Hakkında Gezi Rehberlerinde Yazmayan Somut Gerçekler
iStock

abd'yi, kültürü ve günlük hayatı hakkında on yıllardır ortada olan ve bilinen durumların kendisine uygun olup olmadığı üstüne daha önce düşünmemiş ve/veya bu durumları abd'ye geldikten sonra öğrenen ve kendisine uygun olmadığını fark edip şikayet eden ama para için kalmaya devam edenlerin şikayetleri devam ediyor. onlar hem kalıp hem söylenmeye devam edeceklerdir ama en azından yeni gelecekler/gelmeyi planlayanlar için bu ülke nedir'i bir toparlayalım isterim:

-amerikalıların önemli bir kısmı yüzeysel, pratik zekadan yoksun ve genel kültürü zayıftır.

-amerikalılar ile gerçek bir arkadaşlık ilişkisi kurmak zordur, zaman ve emek ister.

-bireyselcilik ve bağımsızlık üstüne kurulmuş bir ülke ve toplumdur. vurgu, bireysel başarı ve kendini gerçekleştirme üzerinedir. bu nedenle topluluklara ve gruplara önem atfedilmez. topluluğun başarısı yerine bireysel başarılara önem verilir. aile, sosyal çevre ve toplumdan önce bireyin kendisi gelir. bireyler, kendilerini toplum içindeki konumları ile değil, kişisel özelliklerine göre tanımlar, tanıtır.

-cafe/kahve kültürü yoktur. bunlar, avrupa'daki gibi keyif, sosyalleşmek, arkadaşlarla sohbet etmek ve kahvenin tadını çıkarmak ile değil, hız ve kafein oranı ile ilişkilidir. abd'de kahve yudumlanmaz, içilir. coffee shopların en erkeni 2'de, en geçi 8'de kapanır.

-amerikan şehirleri araba merkezli planlanıp avrupa gibi birbirine yakın değil, uzak inşa edildiğinden birçok şehirde araba gerekliliktir. ve araba sahibi olmak özgürlüğü ve bireyselliği temsil eder.

-sigara içmezler. içenler trashy/low class görülür. sigara yerine marijuana içilir.

-tüketim, kültürün bir paçasıdır.

Nashville

-kültürel bölge farklılıkları vardır: batı'da ve güney'de hayat slow-paced, kuzeydoğu'da fast-paced'dir. west coasters daha iyimser, daha pozitif, daha coşkulu ve daha friendly, northerners tam tersidir. güney'de, güney misafirperverliği kavramı vardır.

-gece hayatı birçok yerde erken biter ve avrupa ile karşılaştırınca birçoklarını tatmin etmez.

-abd'deki tüm telefon operatörlerinin paketlerinde abd içinde sınırsız text mesaj hakkı olduğundan ve imessage'in varlığından whatsapp bilen ve kullanan sayısı çok azdır.

-göçmenleri entegrasyon ve asimile etmede konusunda avrupa'dan çok daha iyi olduğundan göçmen olmak avrupa'da göçmen olmaya göre daha kolaydır ve göçmenlere karşı ırkçılık avrupa'ya göre çok daha azdır.

-fırsatlar ülkesidir. amerikan rüyasını gerçekleştirmek garanti değil ama o rüyayı gerçekleştirebilmek için gerekli olan fırsat garantidir. zeki, girişimci ve risk alabilen biri, şans faktörü de yanındaysa amerikan rüyasını gerçekleştirebilir.

-kapitalizm ve serbest piyasa ekonomisi hakimdir.

-devlet, yüksek vergi yoluyla bireyi herhangi bir sosyal hizmet satın almaya zorlamadığından düşük vergi sistemi vardır.

-sağlık sigortası olmayanlar için sağlık pahalıdır. nüfusun %49.6'sı işvereni tarafından sigortalı. %14'u medicare'e, %6'sı özel sağlık sigortasına, %20'sı medicaid'e sahip. %10'u ise sigortasız.

-ülkedeki evsiz sayısı 582 bin. bunların %40'i black/african-american, %61'i erkektir.

-halkın büyük bir çoğunluğunun dış politika ile ilgisi ve işi yoktur. abd nereyi bombalamış bilmezler.

-work-life balance konusunda geridedir.

-no vacation nation'dir. çalışan her 4 kişiden 1'i ücretli tatil/ücretli yıllık izin yapmaz.

-sokaktaki her 5 yetişkinden 1'i akıl hastasıdır. çoğunluğu uyuşturucudan, diğerleri de sürekli sakinleştirici vb. ilaçlar kullanmaktan.

-sağlık, eğitim, göçmenlik ve adalet sistemi sorunludur.


yazılı olmayan bazı sosyal kurallar vardır

sırada, markette vb. başkalarına çok yakın mesafede durulmamalı

başkalarına dik dik bakılmamalı

polise rüşvet teklif edilmemeli

garsona parmak şıtlatma/ıslak çalarak çağırma eylemleri yapılmamalı

insan trafiğinin aktığı yol, kaldırım vb. ortasında durulmamalı

kişisel alana saygı duyulmalı

samimi olmadıklarınızla fiziksel temastan kaçınmalı

samimi olmadıklarınızla politika, din ve maaş tartışılmamalı

izin almadan çocuklara ve köpeklere dokunulmamalı

asansöre, otobüse, tramvaya, trene vb. binerken inenlere öncelik verilmeli

yola tükürülmemeli, sigara izmariti ve çöp atılmamalı.


yeni geleceklere öneri

gelmeden önce kendinizi iyi tanıyın, önceliklerinizi ve beklentilerinizi iyi belirleyin. abd'nin kişiliğinize, yaşam tarzınıza, beklenti ve önceliklerinize uygun olup olmadığı üstüne kapsamlı araştırma yapın. uygun değilse ve sadece para odaklı gelecek ve yine sadece para için kalacaksanız gelmeyin. zira para ve paranın satın alabileceği şeyler anlık ve kısa süreli mutluluklar yaşatsa da uzun vadede mutlu olmanızı sağlamayacaktır.