SİYASET 28 Nisan 2023
13,2b OKUNMA     1256 PAYLAŞIM

1 Yılını Dolduran Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Genel Değerlendirmesi

24 Şubat 2022'den beri devam eden savaşa dair şu ana kadar olup bitenler üzerinden yapılabilecek çıkarımları aktarıyoruz.
iStock

özet geçmek gerekirse

- rusya'nın maddi kaynakları bu sene dahil olmak üzere 3 seneden fazla operasyonu devam ettirmek için yetersiz. bu yıl sırf ilk çeyreğin bütçe açığı 29 milyar dolar. karşı tarafın durumunu bilmiyorum, muhtemelen sağlanan küresel krediler ile ayakta duruyorlar.

- batı severlerin sosyal medyada devamlı yazdığı “askere rus olmayanları alıyorlar, türkiler cepheye sürülüyor” iddası yalan. böyle bir durum söz konusu değil, her kesimden insan etnik kökeni ne olursa olsun alındı. parası olanlar alanya'da kokteyl yudumluyor, o kısım doğru.

- ekşi sözlük'te rusya'da yaşayan biri yazmış “şimdiki akılları olsa ne putin ne de zelensky bu işe hiç bulaşmazdı” diye, tamamen doğru tespit. nitekim rusya, zelensky hemen kaçacak sanıyordu, o nedenle gerasimov doktrini ile operasyon darbe gibi başlamıştı. aynı şekilde ukrayna da batı hemen ciddi yardım yapacak, nato hemen girip destek olur sanıyordu. her ikisi de yanıldı.

- rusya'da yaptırımların ilk şok etkisi elvira nabulina'nın doğru ve soğukkanlı hamleleriyle atlatıldı ya da zamana yayıldı. bu konuda batı kısa vadede beklediği sonucu alamadı. ancak uzun vadede döviz üstünde gerek çok fazla sermaye kontrolü olması, gerek döviz transferi ile döviz bürolarının bile yasaklanması, gerekse enerji gelirinde büyük düşüşle bütçe açıkları ve kapatılacak olan yaptırımları by pass etme yolları ile batının ciddi sonuç sağlaması büyük olasılık.

Elvira Nabiullina: Rusya Merkez Bankası Başkanı.


- rusya'da kıtlık yok, hayat normal akışında devam ediyor diyenlere gelince, markette domates, peynir, makarna görmen doğal. her zaman olacak. dünyanın hammadde ve gıda ambarı sonuçta. belki kalite düşük olur ama kimse aç kalmaz.

- çok kutuplu dünyacılar. çok kutuplu dünya diye bir şey olmaz, zaten hiçbir zaman olmadı. ancak çift kutuplu dünya düzeni kısa vadede gerçekleşecek, bu kutuplar da abd ve çin. bu iki devin birçok müttefiği var/olacaktır ancak en büyük ikisi ab ve rusya. tabii bunlar kısa vadede olacaklar, orta vadede abd ve müttefikleri petro dolar sistemine karşı bu girişimi yeni bir dünya savaşına çevirebilir gidişata göre kaybedeceğini öngörürlerse. kimse düzenini kurmuşken tüm düzeninin bozulmasına sessizce seyirci kalmaz.

- sosyal medyada abd/ab ya da rusya/çin taraflarından herhangi birini babanızın oğlu gibi savunmanız komiğime gidiyor. zira batı riyakar, kendi sahip olduğu yüksek imkanlara başkası da sahip olsun istemiyor, sizi aralarına almıyorlar ya da aşağı görüyorlar. onlar için pis mültecileri ülkesinde tutan bir bekçi ve çöplerini satın alan bir tampon ülkesiniz, asla onlardan biri olamazsınız. çin/rusya ise batının yerine geçip sizi sömürme derdinde, batının bağladığı hortumu kesip atıp kendi hortumlarını takacaklar, sonra inek gibi sizleri sağmaya devam. yukarıdaki alanya'da kokteyl içen çocuğa ayda 300 dolar maaşa içki servisi yapan garson iken ayda 100 dolar maaşa içki servisi yapan garson olarak hayatınıza devam edeceksiniz.

sosyalistlere de çok gülüyorum, ortada sanki sosyalist bir taraf varmış gibi hiddetle taraf tutuyorlar.


kasım 2021'de ilk kez söylendiğinde bu olacaklara inanmamıştım, nereden nerelere geldi

kurnaz mikser birleşik devletler'in 1 taşla 8 kuş vurması şeklinde de devam ediyor. bu işlerin en sonu nereye gider elbette bilinmez ama bir rusça tekerleme gelsin:

“izdaleko dolga
dvijitsa çörnaya volga
i budet bıt volkom tot
k kamu ana yedet za dolgam
vsyo styoklo v askolki
semeynoe foto padaet s polki
priçin ne kto ne paymiyot tolkom
no abyavyat traur v etom posyolke”

rusya'da yaşayan rus vatandaşı erkekler için son bir not; povestka artık elektronik olarak gosuslugi mesaj kutunuza düşecek. iletiyi okuyup okumamanız, açılıp açılmaması önemli değil. bu aşamadan sonra 40 günlük süreniz başlıyor. ilgili vaenkomata gidip teslim olmaz iseniz; 40 gün sonra bakayaya düşüyorsunuz, yurt dışı çıkışınız yasaklanıyor, şahsi banka ve/veya şirket hesaplarınız donduruluyor, sağlık vs hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. bilginiz olsun.

herkese barış, huzur ve sağlık dilerim.