KÜLTÜR 23 Haziran 2016
215b OKUNMA     1171 PAYLAŞIM

20. Yüzyılın En Önemli Kişileri Arasında İlk 10'a Girmiş Yaşar Nuri Öztürk'ün Başarıları

Türk İslâm felsefesi profesörü, gazeteci, yazar, avukat, televizyon programcısı, siyasetçi gibi sıfatlarla birçok alanda etkili olmuş bir kişi Yaşar Nuri Öztürk. Geçtiğimiz gün hayata gözlerini yuman Öztürk'ün başarıları.

"trabzonlu bir baba ile bayburtlu bir annenin çocuğudur. hukuk ve ilahiyat fakültelerini bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı. 1976'da asistan olarak üniversiteye girdi. islam felsefesialanındaki doktorasını 1980'de bitirdi. 1986'da doçent, 1993'te profesör oldu. aynı yıl, istanbul üniversitesi'nde kurulan ilahiyat fakültesine dekan olarak atandı.

a.b.d., avrupa ülkeleri, ortadoğu, kuzey afrika, japonya ve kore'de alanıyla ilgili araştırmalar yaptı; konferans ve kongrelere katıldı. new york'ta misafir profesör olarak bir yıl islam düşüncesi dersleri okuttu. aynı süre içinde uluslararası bir yayın olan world scripture'ın islam bölümünün hazırlanışında görev aldı.

1970 yılından beri son havadis(1970-1972), tercüman(1972-1980), hürriyet(1981-2000) ve star(halen devam etmekte) gazetelerinde köşe yazıları yazdı, sayfalar hazırladı. türkçe, ingilizce ve almanca basılan eserlerinin sayısı 30'u aşkındır.

türk televizyonlarında 1987'den beri yüzlerce konuşma yaptı; "ışığa çağrı", "kur'an ve insan", "söz ve işık" adlarıyla özel programlar hazırladı.

türkiye, almanya, a.b.d., isviçre, danimarka başta olmak üzere değişik ülkelerde birçok konferans verdi. "kur'an'daki islam" adlı hacimli eseri "dinde kur'an'a dönüş hareketi"nin öncü kitaplarından biri kabul edilmektedir. bu hareketteki rolü ve faaliyeti ile düşünce dünyası, değişik üniversitelerde yapılan türkçe, ingilizce, fransızca ve almanca tezlerle incelendi."

times dergisi kendisini 20. yy'ın en onemli 10 bilim adami arasinda saymis olup, sactigi isik malesef onu anlamayanlari kor etmistir. turk islam aydinlanmasinin 21. yy'daki temeli kisi.

uzun süredir kanser tedavisi goruyordu. 71 yaşında hayata veda etti.

mekanin cennet olsun büyük usta. ışıklar icinde uyu.