TEKNOLOJİ 15 Haziran 2021
16b OKUNMA     292 PAYLAŞIM

2010'da Büyük Çevre Kirliliğine Neden Olan Petrol Platformu: Deepwater Horizon

20 Nisan 2010'da patlayan ve sonrasında batarak 11 işçiye mezar olan petrol plaftormu Deepwater Horizon, tarihin en büyük çevre felaketlerinden birine yol açtı.

Nedir bu kaza?

deepwater horizon; dünyanın en büyük açık deniz sondaj müteahhiti transocean tarafından bp plc'ye kiralanan yüzen (semi-sub) sondaj platformu. normal koşullarda 2013'e kadar meksika körfezi'nin ultra derin sularında petrol araması yapıyor olması gerekiyordu.

2001 yılı üretim maliyeti $350.000.000, bp plc için günlük kirası tek başına $500.000, destek birimleri ile birlikte $1.000.000 idi. üçüncü nesil dps gibi sistemlerle birlikte 10.000 ft su derinliğinde sondaj yapabilecek kapasitedeydi.


20 nisan 2010 tarihinde meydana gelen patlama sonrasında deepwater horizon petrol platformu 2 günün sonunda yanarak battı. kazada 11 işçi hayatını kaybetti, cesetleri bulunamadı. kaza, çok büyük bir çevre felaketine neden oldu ve denize yaklaşık 49 milyon varil (210 milyon abd galonu) petrol sızdı.

2016 yılında petrol şirketi bp, çevre felaketinden etkilenenler ve felaketin önlenmesi yönündeki çalışmaları finanse etmek için oluşturulacak fona 20 milyar dolarlık katkı yapmayı kabul etti.

Felaketin oluşmasına yol açan 9 kritik ihmal

1. kuyuda kaliteli çimentolama operasyonu yapılamamıştı. çimento, formasyondaki gaz ve petrolün kuyuya akmasını engelleyen bir bariyer görevi görür. çimentonun kalitesiz olmasındaki en büyük neden, muhafaza borularının merkezlenmesini sağlayan centralizer aletlerinin yeteri kadar kullanılmamasıydı.

2. çimentolama sonrası işlemin kalitesini gösteren çimento kaydı alınmamıştı. bp, alelacele sondajı bitirip bir sonraki lokasyona gitmek istiyordu. bu yüzden bu kritik işlemi atlamıştı.

3. muhafaza borularının ucunda yer alan tek yönlü valf çalışmamıştı. kuyuya indirilmeden önce bu aletin fonksiyon testi yapılmalıydı. çimentonun kötü olması ve bu valfin çalışmaması sonucu formasyondaki gaz ve petrol kuyuya girdi.


4. kuyunun dengede olup olmadığını anlamaya yarayan basınç testi çalışanlar tarafından yanlış yorumlandı. kuyu öldürme hattı tıkalı olduğundan test sağlıklı yorumlanamadı.

5. bp, kuyudaki ağır sondaj çamurunu hafif deniz suyuyla değiştirdi. bu, formasyondan gelen gaz üzerinde kontrolün kaybedilmesine yol açtı.

6. formasyondan gelen gaz platforma 40 dakikada ulaştı. bu süre boyunca kuyuya gaz girişi olduğu çalışanlar tarafından fark edilemedi.

7. gaz ve petrol platforma ulaştığında tahliye hattına yönlendirilemedi. gaz büyük bir basınçla çalışanların bulunduğu platformu vurdu ve büyük bir yangın tehlikesi ortaya çıkardı.


8. kuledeki yangın söndürme sistemi çalışmadı.

9. kuyudaki yüksek basınçtan dolayı sondaj boruları eğilmişti. bu yüzden emniyet vanaları görevlerini yerine getiremedi.

yukarıdaki 9 ihmalden birinin bile farkına varılsa böyle bir felaket ortaya çıkmayabilirdi ve 11 can kaybı yaşanmazdı. ihmallerin bir çoğu bp'nin mevcut kuyuyu alelacele bitirip bir sonraki lokasyona geçmek istemesinden kaynaklandı. bu da operasyonların temel güvenlik prosedürleri yerine getirilmeden riskli bir biçimde yapılmasına neden oldu.