SEYAHAT 26 Ağustos 2024
20,3b OKUNMA     107 PAYLAŞIM

5 Yıllık Schengen Alan Birinden: Uzun Süreli Schengen Vizesi Almak İsteyenlere Tüyolar

Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? Eğer yakınlarda Avrupa'ya seyahat planlıyorsanız buraya bakmanızı kesinlikle öneriyoruz.

bugüne kadar tüm vize başvurularımı kendim hazırladım ve vize başvurusunu hazırladığım insan sayısı 1000'in üzerindedir. yalnızca schengen değil, ingilteresi, amerikası hepsi buna dahil. tavsiye olsun diye yazıyorum. en son schengen'e 11 nisanda başvurup, 24 nisanda 5 yıl olarak aldım. eğer onay almak ve uzun schengen almak istiyorsanız, tavsiyelerim şunlar:

1. vize ajansları ve konsolosluk memurları ellerindeki şablona göre hareket ederler ve bu onların doğru olduğu anlamına gelmez. kararı veren bu memurlar değildir ve sizlere önerdikleri şey, çoğu zaman uzun vize alamamanız ya da red almanız ile sonuçlanır. bu nedenle, öncelikle açıp kanun nedir bakın, ona göre yaklaşım sergileyin.

bir örnekle; çek cumhuriyetinde oturumu olan biri, evli olmadığı kız ya da erkek arkadaşına oturum aldırabilir. ancak, konsolosluğa gittiğinizde bu mümkün değil derler. sizde çek cumhuriyeti içişleri bakanlığa ulaşırsınız. bakanlık, doğrudan türkiye'deki konsolosluğa bilgi verir ve konsolosluk sizi geri çağırır. başvurunuzu bir defaya mahsus işleyeceklerini söylerler sanki size özel bir şey yapıyorlarmış gibi. ancak, gerçekte amaçları göçe engel olmaktır. yani, hakkınız var ama yaymayın, herkes bilmesin politikası.

tıpkı almanya'ya vizesiz uçmak isteyen işadamının, almanya'yı dava edip, davayı kazanması ve schengen vizesi yerine münih mahkeme kararı ile almanya'ya uçmaya devam etmesi gibi. kaynak

2. bir yerlerde çalışıyor olmanızın ya da yüklü maaşınız olmasının vizeye gram etkisi yok. her ülkenin baktığı şey paradır. son başvurumda insanların gittiği seyahatten bir gün dahi fazla vize alamadığı ülkeden alabileceğim en uzun vizeyi aldım. iş yeri, maaş, sgk vb hiçbir şey göstermedim. sadece para gösterdim. 3 aylık bir vize için göstermeniz gereken para €10.000 civarındadır. daha az gösterip de almanız mümkün. ancak, uzun vize istiyorsanız, €30-40k minimum gösterin. mümkünse bu para, son 6 aylık banka kayıtlarınızda stabil kalsın. yani, "benim bu paraya ihtiyacım yok senin ülkene gelmek için" imajı uyandırın. ülkelerin görmek istediği şeyler bunlar. başka bir şey değil. ayrıca, kredi kartı, kripto para ya da altın gibi şeyler gösterilmez gibi şeyler söyleniyor. dikkate almayın, siz gösterin. ancak, sadece onu göstermekle bırakmayın. yani, bunları ek olarak gösterin. ben binance'dan bakiye bile gösterdim.

3. önceki schengenlerinizin etkisi olduğu kadar, önceki uluslararası seyahatlerinizin de etkisi var. etki sağladığı alan şu "bu adam vize aşımı yapmamış". yoksa önceki seyahatinizin olması bir marifet ya da kazanım değil.

4. ben her vize başvuruma dilekçe eklerim. öncelikle neden seyahat ettiğimi açıklarken hiç yer ismi vermeden, spesifik detaylara girmeden, ne tip turist olduğumu açıklarım. bu da benim nerelerde vakit geçirebileceğimi açıklar niteliktedir. altına daha önceki schengen tecrübelerimden giriş ve çıkışa dair tek satır yazı eklerim. "çek vizesi aldım, ancak avusturyaya uçup oradan otobüsle geçtim" gibi. amaç, başvurduğum ülkeye gittim diyebilmek. bu da onlara, kendi ülkelerini bir araç olarak kullanmadığınız uyanımı verir. bunların altına seyahat planı eklerim hangi bölgede ne kadar vakit geçireceğimi yazarım. son kısma ise, neden geri dönmeliyim kısmını detaylıca açıklarım. örnek açıklama isterseniz: "daha önceki vizelerimde olduğu gibi, hiçbir yerde vize aşımı yapmadım. 90 günden az kalacağım için de schengen vizesine başvuruyorum. ailem, işim, evim ve kurulu bir düzenim var. yalnızca hukuki değil, etik değerleri de önemsiyorum ve bu nedenle bu gezim sadece turistik seyahat amaçlı ve verilen süre ile sınırlıdır."

bu dilekçe olmazsa olmaz bir konudur. çünkü sunduğunuz belgelerde niyetiniz anlaşılmaz. niyetinizi yazmanız beyan niteliğindedir. yani, kişinin beyanıdır esas olan. "ben sizi anlıyorum, siz de beni anlayın."

5. dürüst olacağım derken kafa karıştıracak kadar detay vermeyin. turistseniz, turistsiniz. iş görüşmesi de yapacaksanız, bunu belirtip kafa karıştırmayın. beni şundan almıyorlar, bende dil okulu için başvuru yapayım mantığını bir kenara bırakın. amaç neyse, başvuru da o. çok net. karşınızdaki insanlar cahil değil. sizin düşündüğünüzü düşünen binlerce insanı geri çevirmekte uzmanlar. ellerine yanlış bilgi vererek, geri çevirme nedeni vermeyin.

6. kapsamlı ve güzel bir seyahat sigortası alın. allianz'dan uzun soluklu ve dünya çapında sigorta yaptırıyorum. hem kapsamlı, hem de schengen sınırlı değil. bazı ülkelerde gireceğiniz gün sayısı kadar sigorta yapıyorlar ucuz olsun diye. siz sigorta konusunda da taviz vermezseniz, adamların zaten elinde bir şey bırakmamış oluyorsunuz.

7. biletlerinizi satın alın. gerekirse bileti yakın ya da iptal edebileceğiniz şekilde alın. açık bilete çevirebilirsiniz. %20 kaybınızın olduğu sistemler var. otobüs bileti dahi alabilirsiniz. otel için ödeme yapmak zorunda değilsiniz. bazı ülkeler otel rezervasyonlarının ödenmiş olmasını istiyor gibi söylentiler var, bunları dikkate almayın. örneğin, yunanistana otobüsle gireceğim, oradan araç kiralayacağım bile diyebilirsiniz. otobüs biletini satın alırsınız en fazla. bazı yerler, cuzi bir rakama gerçek bilet satın alıp, iptal ediyor. bunu da yapabilirsiniz.

8. otel ödemediniz diye ya da başka bir nedenle vizeniz red alırsa, nedeni okuyun, eğer neden bir şablon olarak verildiyse ve sizin konunuzla ilişkili değilse, doğrudan itiraz (appeal) edin. ilişkili olsa bile itiraz edin. itirazda başka bir birim tarafından değerlendirilirsiniz. ek belge sunabilirsiniz. bir önceki birim gibi sizi başınızdan savamazlar. itiraz ile sonuç çıkmıyor ise, "administrative review" hakkınız var. yani, tekrar tekrar başvurmak yerine, size red verenlerin üzerine giderseniz, bu ülkede red alan insan sayısını azaltırsınız.

9. evliyseniz ya da taşınmazınız, aracınız vb varsa, bunların belgelerini de ekleyin. örneğin, eşiniz gelmeyecek ve siz gidecekseniz, eşinizi bırakıp gitme ihtimaliniz olmadığını gösterin. eviniz varsa evinizi bırakamayacağınızı gösterin. bunlar zorunluluk değil, destekleyicidir...