YAŞAM 12 Mart 2021
94,7b OKUNMA     409 PAYLAŞIM

60 Saat Boyunca Gözler Önünde Kurtarılmayı Bekleyip Ölen Küçük Kız: Omayra Sanchez

1985 yılında Kolombiya'da bir yanardağ patlaması sonucunda su ve betonlar arasında sıkışan, yaklaşık 60 saat kurtarılmayı bekleyen ancak maalesef çok acı ve yavaş şekilde hayatını kaybeden Kolombiyalı küçük kız Omayra Sanchez'in hikayesi.
Fotoğraf: Frank Fournier

kolombiya'da 13 kasım 1985 tarihinde patlayan nevado del ruiz yanardağının lavları ve yıkıntılar arasında kalan, 60 saatlik kurtarma operasyonuna rağmen -kesin açıklanmasa da- kangren ve hipotermi nedeniyle ölen küçük kızın adıdır omayra sanchez. 

yaşadığı korkunç şok ve acıya rağmen sakin kalabilen, ama çaresizlik içinde bakan gözleri insanın kalbini delen küçük kız. tarihe armero trajedisi olarak geçen bu olay sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir.

felaket bölgesine hızlıca intikal edebilen bir tane kıçı kırık mobil vinç olmadığı için 13 yaşında ölmüştür zavallı omayra sanchez.

kan toplamış gözleri ve ifadesiz yüzüyle insanın beynine kazınan fotoğrafını gördükten sonra bu kızın 3 koca gün boyunca nasıl kurtulamadığına inanamadım. kendi kendime öfkelendim oturduğum yerde. internette araştırma yaptım, şu şekilde sıkıştığını öğrendim: 


tek yapılması gereken o beton bloğun bir vinçle kaldırılması. 3 koca gün ulan. bir de internette "neden kurtarılamadı?" diye arayınca bir bilgi de çıkmıyor, çıkan her şey "omayra'nın dev acısı, büyük dramı" şeklinde. yıl 1985 olduğu için acaba o zamanlar mobil vinç mi yoktu diye bile düşündüm, internette araştırdım, hala satışta olan 1980 model mobil vinçler bile var.

yani işin özü, omayra sanchez, kolombiya'nın başkenti ve en büyük şehri olan bogota'ya 150 km (araba ile 3 saat 41 dakika) mesafede olan (evet, üşenmedim google maps'ten baktım) bir beldeye (armero) 3 koca gün boyunca bir tane s*kik mobil vinç gönderilemediği için acı dolu, yavaş ve dehşet verici bir şekilde ölmüştür.

son sözlerinden bazıları ise "annemi çok seviyorum. babamı ve ailemi çok seviyorum. onlara sevdiğimi söyleyin" olmuştur. izlemek için: