HAVACILIK 14 Nisan 2023
26,2b OKUNMA     120 PAYLAŞIM

ABD Başkanının Uçağı Air Force One'ın Toplam Kalkış Sayısı, İnişten Nasıl Fazla Olabiliyor?

Amerikan başkanının uçağı Air Force One'ın toplam kalkış sayısı, toplam iniş sayısından 1 fazladır. Nasıl oluyor bu? Uçak yere hiç inmedi mi, havada mı patladı? Teknik olarak yere inmediği için mi iniş sayılmadı?

air force one'ın -yani amerikan başkanının uçağının- toplam kalkış sayısı, toplam iniş sayısından 1 fazladır. uçak yere hiç inmedi mi? havada mı patladı? teknik olarak yere inmediği için mi iniş sayılmadı? hiçbiri değil.

37. amerikan başkanı richard nixon, başkanlığının birinci döneminin sonundayken watergate skandalı patlak verir. skandalın ortaya çıkmasının üzerinden birkaç ay geçmişken 1972 seçimlerinde nixon amerikayı adeta kırmızıya boyar, buldozer gibi ezip geçerek tekrar başkan seçilir, tabii başına geleceklerden habersizdir. sonraki yıllarda olayların daha da büyümesiyle 8 ağustos 1974'te istifa eder, 9 ağustos 1974'te gerald ford başkanlık yeminini eder ve başkan olur.


yalnız burada birkaç detay var:

1) amerikan başkanı, yemin ettiği andan itibaren başkandır.
2) air force one, çağrı kodu değildir, yalnızca bir takma addır.

peki bunlar ne demek oluyor? nixon, 9 ağustos günü evine dönmek için uçağa bindiğinde hala başkan olduğu için bindiği uçak air force one, çağrı kodu sam 27000'dir fakat uçak havadayken ford yemin ettiğinden ötürü uçak yere indiğinde sadece sam 27000'dir, air force one değildir. bu yüzden air force one adıyla iniş sayısı bir eksik kalmıştır.


amerikan tarihiyle ilgileniyorsanız son cümlemi okuduğunuz gibi aklınıza başka bir soru geldi biliyorum. nixon'ın başkanlığı mecazi anlamda öldü fakat kennedy gerçekten ölmüştü ve cenazesi de uçakla taşınmıştı. başkanı taşıyan uçak air force one ise ama başkan ölüyse ne olur?

orada da şöyle bir olay yaşanıyor. başkan yardımcısı lyndon b. johnson uçak havalanmadan uçağın içinde yemin ediyor. böylece uçak air force one olarak havalanıyor ve iniyor.


bu arada nixon ve kennedy olaylarındaki air force one'lar aynı uçaklar değiller, kennedy'yi taşıyan uçak sam 26000.