ABD'nin II. Dünya Savaşı'nın Ekmeğini Yerken Pek de Yemek Seçmediğinin Kanıtlarından Biri: Reinhard Gehlen
nazi almanyası doğu cephesi istihbarat şefi olan gehlen, döneminde alman kökenli rusları kullanarak etkili bir istihbarat ağı oluşturmuş, ancak sovyetler hakkında gönderdiği veriler pek de yenilir yutulur cinsten olmadığı için gündüz düşlerinden uyanan hitler tarafından önemsenmemiştir. savaşın sonlarına doğru da hitler tarafından görevden alınır ki guderian'ın anlattığına göre hitler, gehlen'in gönderdiği pıtrak gibi çoğalan sovyet askeri yoğunluğunu işaret eden kağıtları sinirlenerek yırtmış ve kendisine saydırdıktan sonra görevinden almıştır. artık yerli malının halkın malı olamayacağı açığa çıkıp almanya'nın savaşı kaybedeceği kesinleşince gehlen, sovyetlerle ilgili topladığı bütün bilgileri ve edinebildiği daha fazla veriyi mikrofilmler halinde toplar ve bavyera'da bir mağaraya gömer sonra da pazarlıklara başlayacağı günü bekler.
amerikalılar tarafından ele geçirildikten sonra istihbarattan birileriyle görüşmeye çalışır ve her ne kadar ilk başlarda 'vasat savaş esiri' zannedilse de daha sonra doğu cephesi ve sovyetler konusunda geniş bilgilere sahip olduğunu kendisiyle yapılan mülakatta kanıtlar. artık pazarlık başlamıştır ama gehlen işi sıkı tutar. buna göre amerikan hizmetinde çalışacaktır. fakat almanya aleyhinde hiçbir çalışma içerisinde bulunmak zorunda bırakılmayacak, hiçbir zaman savaş suçlarından dolayı yargılanmayıp nürnberg mahkemelerini ancak gazetelerden takip edecek ve almanya yeniden kurulunca alman gizli servisinde görev alacaktır. anti-komünist gehlen için abd, "düşmanımın düşmanı" statüsünde olurken abd için gehlen "atsan atılmaz, satsan satılmaz" statüsünde olmadığı için yetkililer gehlen'i alnından öpüp kendisini ve ekibini apar topar abd'ye yollarlar ve olaylar gelişir.
cia finansmanıyla eski istihbarat kankalarına ulaşılır ve bilgi sirkülasyonuna yeniden başlanır. soğuk savaş kavramının ideologları arasında da yer alan gehlen'in anılarındaki türkiye üzerine yapılan faaliyetler ise ayriyyeten ilgi çekicidir. mehmet eymür'ün anlattığına göre hiram abas, gehlen'in anılarını başucu kitabı olarak telakki etmiş ve üst üste okumaktan dolayı aşındırmış. ayrıca kendileri döneminin abd'de çalışan tek nazi menşeyli elemanı da değildir. klaus barbie, otto von bolschwing,otto skorzeny, guido zimmer ve emil ausburg gibi naziler de soğuk savaş dönemi abd envanteri içinde bulunmaktadır. bu haliyle de abd, "fiat justitia pereat mundus (dünya yıkılsa da bırak adalet yerini bulsun)" dememekte, "ben her merhemi başıma sürerim" demektedir.