YEME İÇME 9 Nisan 2018
40,7b OKUNMA     813 PAYLAŞIM

Almanların Biranın Saflığını Koruyabilmek Adına Yüzyıllardır Uyguladığı Kanun: Reinheitsgebot

Almanya denince akla gelen ilk şeylerden biri elbette bira. Peki bu durum tesadüf mü? Tabii ki değil...

reinheitsgebot; alman "saflık kanunu"dur.

bavyera dükalığı tarafından 1516 yılında ilan edilmiş ve ileriki tarihlerde tüm alman bira üreticilerince kabul edilmiş, dünyanın hala kullanımda olan en eski gıda tüzüğü ve tüketiciyi koruma kanunudur. 

bira üretiminde kullanılacak maddeleri belirler ve bunların dışında kullanılacak herhangi bir yabancı maddeyi yasaklar. ayrıca olabilecek 

en kötü ekonomik şartlarda dahi tüm halkın bira içebilmesi için fiyat belirleyici ve rekabeti denetleyici kanun maddeleri içerir.

reinheitsgebot yasası; bira üretiminde yalnızca arpa, şerbetçiotu ve su kullanılabileceğine işaret eder. bu yasa öncesinde mısır, kepek, amerikan hurması, patates, balkabağı ve enginardan yapılan içecekler de bira kapsamındaydı. tabii o zamanlarda fermantasyon tekniği bilinmediğinden başarı ve lezzet şansa bağlıydı.

kanun, ortaya çıktığı (bkz: ingolstadt) şehrinde her yıl bira festivali etkinliğiyle kutlanmaktadır. 2016 yılında 500. yıl olması sebebiyle ingolstadt ve bavyera'daki diğer şehirlerde çok daha kapsamlı ve gösterişli bira festivalleri düzenlenmiştir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir