TEKNOLOJİ 10 Eylül 2024
3,8b OKUNMA     36 PAYLAŞIM

Apple Etkinliğinde Tanıtılan Yeni Ürünler: iPhone 16, AirPods 4, Apple Watch Ultra

Apple, dün akşamki etkinlikte yeni ürünlerini tanıttı. İşte yeni çıkacak olan ürünlerin öne çıkan özellikleri. iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max, AirPods 4, Apple Watch Series 10 ve Ultra...


apple watch

- apple watch series 10 bugüne kadarki en büyük ekran ve en ince kasaya sahip olacakmış. ayrıca tasarımda değişikliğe gidilmiş. ekran alanı yüzde otuz seviyesinde büyümüş. bu sayede bir kerede daha fazla metin yazabilecekmişiz. ekran dayanıklılığının artırıldığı belirtildi. hangi açıdan bakılırsa bakılsın çok daha iyi görüntü elde edileceğinden bahsedildi. ayrıca yüzde 40 civarında daha parlak ekran sunulacakmış. always on teknolojisine geçilmiş. jet siyahı renginde yeni bir renk modelide watch ailesine eklendi. ayrıca ekranı her zaman dolu göstermeye çalışacaklarmış. 9.7 mm kalınlığında yani önceki nesilden yüzde on daha ince şekilde tasarlanmış. hoparlör sistemi tamamen yeniden düzenlenmiş ve bu istediğiniz müzik, podcast gibi şeyleri saatten oynatabilecekmişiz. bu önceki nesilde yoktu. 50 metreye kadar suya dayanıklı olacakmış. yeni pil teknolojisi ile yarım saatte yüzde 80 civarında şarj olabilecekmiş. tasarımda seviye 5 titanyuma geçmişler. bu da çelikten daha hafif olduğu için series 9'dan yüzde 20 daha hafif olacakmış. s10 isminde tamamen kendileri ürettikleri işlemcinin saatte bulunduğundan ve gücünü 4 çekirdekten aldığından bahsedildi. yapay zeka yardımıyla gürültü seviyesinin çok daha azaltılabileceği söylendi. önceki serilerin üstüne çeşitli sağlık özellikleri eklenmiş. uykuda vücut sıcaklığı ölçebilecekmiş. ayrıca uyku apnesini bu cihaz tespit edebilecekmiş. bu zaten beklenen bir özellikti ve gelmesi hoş oldu. ayrıca tüm uyku ve sağlık verilerini health uygulamasında tutup size aylık olarak rapor yollayabilecekmiş. saatle suya dalındığında suyun sıcaklığı ve kaç metre daldığınız verilerini size sunabilecekmiş. yine 18 saat pil ömrüne sahipmiş. 20 eylül'de satışa çıkacakmış.

- apple watch ultra ise en dayanıklı apple saat olacakmış. çift frekans gps ile çok detaylı konum ölçümü yapabilecekmiş. haritaları indirip zor koşullarda internetsiz kullanılabilecekmiş haritalar. satin siyah rengi gelmiş. bu cihazın kasası da yine titanyumdan üretilmiş. 3000 nit ekran parlaklığına sahip olacakmış. pil ömrü 36 saat, kısıtlarsanız ise 72 saat pil ömrü sunabiliyor. 799 dolar etikete sahip. 20 eylül'de satışa çıkacakmış.


airpods

- airpods 4 tasarım olarak yine aynı çizgide devam edecekmiş. bu tasarımda insanların kulaklarının yapılarından faydalanmışlar. ses kalitesinde yeni bir akustik mimari ile çok fazla gelişim kaydettiklerinden bahsettiler. arka plan gürültü engellenmesinde gelişim kaydettiklerini söylediler. siri'ye bağlanmak için kafa hareketleri kullanılabilecekmiş. kutusu şimdiye kadar ki en ufak kutuymuş. 30 saat pil ömrü sağlıyormuş. aktif gürültü engelleme bu standart modelde de bulunacakmış. transparan modunu yeniden yapmışlar ve geliştirmişler. konuşma yaparken müziği kendi kısıp konuşma bittiği anda müziği kendi artıracakmış. baz modele temassız şarj özelliği gelmiş. 129 dolara satılacakmış. anc'li model ise 179 dolar olacakmış. burada geçen seneki pro'nun özellikleri biraz bu cihaza yedirilmiş.

- airpods max ise ios 18 ile aktif şekilde çalışarak daha iyi müzik deneyimi sunacakmış. ayrıca type c modülüne sahipmiş. 549 dolar etikete sahip.

- airpods pro duyma kaybını önlemek için uzmanlardan bilgi alıp buna uygun ses teknolojisi ile üretilmiş. duyma sağlığı üzerinde baya bir durdular. bu cihaz ve iphone ile duyma testi yapılabilecekmiş. bu duyma testi sonuçları size rapor olarak health uygulamasında sunulacakmış. uzaktan gelen sesleri seviye olarak yükseltebilecekmiş. duyma zorluğu yaşayanlarada ayrıca yardımcı bir cihaz olacakmış.


iphone 16

- iphone 16'nın seramik cam kaplaması önceki nesilden yüzde elli daha sağlammış. 6.1 inç baz model, 6.7 inç plus model. bu modelin kamerası yapay zeka ile çok daha verimli şekilde kullanılabilecekmiş. 16 çekirdekli 3 nanometre mimariye sahip a18 işlemci ile geliyor. 2 tane performans 4 tane verimlilik çekirdeğine sahip. iphone 15'ten yüzde 30 daha hızlı olduğunu söylediler. a16 işlemciden daha hızlı ve verimli olduğundan bahsettiler. masaüstü işlemciler ile bile rekabet edebileceğinden bahsettiler. gpu ise a16'dan yüzde 40 daha hızlı iken yine a16'dan çok daha verimliymiş. yapay zeka verileri ise sadece siz istediğinizde paylaşılabilecekmiş. güvenlik konusunda çok ciddi önlemlerden bahsettiler. yapay zeka cloud'u olacakmış telefonda tutulamayacak veriler burada tutulabilecekmiş ama yine sizin izniniz dahilinde bu olacakmış. yeni yapay zeka ile sonsuz seçenekte emoji oluşturabileceksiniz. apple intelligence ile mailleriniz geldiğinde uzun maillerin özetini apple size direkt olarak bildirimde sunacakmış. siri konusunda da çeşitli geliştirmelere gidilmiş. yapay zeka yardımıyla siri resmen size göre bir asistan olacak ve size özel öneriler sunacak. yeni kamera tuşu geldi. bu kamera tuşu ile yapay zeka birlikte çalışarak size kolaylıklar sunabilecekmiş. bu kamera tuşuna basıp bir mekanı çektiğinizde o mekanın adresi, açık olduğu saatler ve diğer bazı özellikleri direkt önünüze gelebilecekmiş. yine bir ürünü çektiğinizde ve satın almak istediğinizde direkt önünüze sunabilecekmiş. kamre tuşuna bir kere bastığınızda fotoğraf, basılı tuttuğunuzda ise video çekecekmiş. ayrıca bu tuş basma hassasiyetinizi ölçebilecekmiş. bu hassasiyet seviyesinin farklı işlevleri olacakmış. bu tuş kolaylıklar sağlayacaktır. ana kamera 48 mp ve f1.6 diyaframa sahipmiş. intelligence ile bu kamera iphone 15 ile aynı olmasına rağmen daha iyi sonuçlar verecekmiş. 4k 60fps hdr videolar çekebileceksiniz. ultra geniş kamera ise 12 mp f1.4 diyaframa sahip. önceki nesile göre ışığı daha iyi toplayabileceğinizden bahsettiler. bu kameralar ile makro çekim yapabileceksiniz. ana lens ile 2x çekim yapabilecekmiş. yeni soğutma sistemleri ile telefon öncekilerden daha az ısınacakmış. ray tracing yine modelde yer alacakmış. önceki nesilde pro modellerde bulunan ac:mirage ve resident evil bu telefonda konsol kalitesinde çalışacakmış. uydu üzerinden mesajlaşma ios 18 ile birlikte bu cihazda yer alacakmış. öncelikle amerika ve kanada'da bu özellik aktif olacakmış. pil olarak ise daha büyük bir pile sahip olduğunu söylediler. yine ios 18 ile daha verimli hale gelecekmiş batarya konusunda. wifi 7 bu cihazda bulunacakmış. iphone 16 799 dolar, iphone 16 plus ise 899 dolardan satışa çıkacakmış.


- iphone 16 pro 6.3 inç, pro max ise 6.9 inçe sahip olacakmış. ekran büyümüş yani. yine seviye 5 titanyumdan üretilecekmiş. 4 farklı renge sahipmiş. siyah, beyaz, çöl rengi ve titanyum rengi. telefonun ısınmaması için yeni teknolojiler kullanılıyormuş. bataryanında büyümesiyle en iyi pil ömrüne sahip apple modeller bunlar olacakmış. yine yukarda bahsettiğim apple intelligence özelliklerinin tümü tabiki de bu cihazlar yer alacak. a18 pro isminde yeni bir işlemci yer alacakmış. 3 nanometre 16 çekirdekli, saniyede 35 trilyon işlem yapabilen bir işlemciymiş. a17 prodan yüzde 15 daha hızlıymış. gpu tarafında ise a17 prodan yüzde 20 daha hızlıymış. 2 performans 4 verimlilik çekirdeği bulunan işlemci yüzde 20 daha az enerji tüketecekmiş. bir mobil cihazdaki en iyi işlemci olduğundan bahsettiler. a17 prodan 2 kat daha hızlı video işleyebiliyormuş. ana kamera 48mp, f1.78 diyaframa sahip gelişmiş bir kamera varmış. önceki nesilden 2 kat hızlı işlem yapabilen bir kameraymış. ultra geniş kamera ise yine 48mp f2.2 diyaframa sahip. yeni kamera tuşu yine bu cihazda yer alacak. tuşa basarak nesneye kilitlenme gelecekmiş. hatırlarsınız bu kameralarda ve xperia telefonlarda vardı. fotoğraf çekiminde faydası olur. fotoğraf renklerini neredeyse sınırsız bir şekilde değiştirebileceğimizden bahsettiler. yine bu renk paletleri kamera tuşundan kontrol edilebilecekmiş. bu kameralar düşük ışıkta daha iyi videolar çekebilecekmiş. sinema modu yine devam ediyor. 4k 120 fps video desteği artık iphone'a geldi. pro modeller bu kalitede video çekebilecek. yine çektiğiniz videoların fps değerlerini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. hatta ağır çekime dönüştürebiliyorsunuz. yine bu kalitedeki videolar hdr olabilecekmiş. 4 adet mikrofon varmış telefonda. kayıt kalitesinde stüdyo kalitesine yakın bir kaliteye ulaşabileceğinden bahsettiler. audio max özelliği ile insan sesi ile çevre sesini çok kolay ayırt edip insan sesini ön plana çıkarabilecekmiş. bu özellik zaten vardı ama gelişim kaydettiklerinden bahsettiler. magsafe değişmiş. yeni şarj teknolojisi ile daha hızlı şarj olabilecekmiş. düz pro modele geçen seneden farklı olarak 5x zoom gelmiş. pro model 999 dolar, pro max ise 1199 dolardan satışa sunacakmış.


yorum

saatler ve kulaklıklarda öyle inanılmaz bir yenilik yok. tasarım olarak benzer çizgide devam ederken yine özellik olarak önceki nesillerden çok majör farkları yok. kulaklıkta anc'li fiyat ayrı anc'siz fiyat ayrı olayı saçma olmuş. tek model yapıp ortalama bir fiyata satmaları daha mantıklı olurdu. düz iphone 16 modelinde ise apple eleştirileri önemsemiş ve bu cihaza yeni bir işlemci koymuş. geçen senelerde bir önceki senenin en iyi işlemcisini sonraki senenin düz modeline koyuyordu. mesela yeni kamera tuşunun baz modele de gelmiş olması iyi oldu. yani apple baz modeli daha alınabilir bir cihaz haline getirdi. tabi ki baz modeli iyileştirirken ekranın 60 hz kalması saçma olmuş. kamera olarak falan ise çok majör bir fark yok. pro modellerde ise kamera iyileştimeleri ve yapay zeka eklemeleri hariç öyle inanılmaz bir gelişim yok. tabi ki daha iyi bir işlemcisi var ama önceki modellerin işlemcisi günlük işler için çok rahat yeter. bu alanda pro modeller ile pro max arasında farklar iptal edilmiş. fark saadece boyut farkı kalmış. böyle daha mantıklı olmuş. sonuç olarak elinizde geçen yılın falan modelleri varsa bence bu modellere geçilmesine gerek yok. ha zenginsen ya da işin buysa ve paranı bundan kazanıyorsan geç. unutmadan düz modellerdeki bu gelişimler 100 dolar daha pahalanmasına sebep olmuş. bunu da unutmayalım.