DOĞA 29 Haziran 2022
26,2b OKUNMA     438 PAYLAŞIM

Ateşin Rengini İstediğiniz Gibi Değiştirmenin Kimyasal Yolları

Kampta veya evde, mumlarla yaktığınız ateşin rengini zevkinize göre değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Az sonra biliyor olacaksınız.

kampçılıkta ateş olmazsa olmaz bir şeydir. kamp ateşi olsun veya şenlik ateşi gibi tipik bir kontrollü ateşi düşündüğümüzde, ilk akla gelen şey ısı ve sıcaklıkla ilgilidir. bu ısı ve sıcaklık şöleni içerisinde "nasıl ısıttı be!" sözleri geçerken bir yandan da gözlerimiz dans eden büyüleyici alevler ile hipnotize olur.

genelde alevler bu hipnotize etkiyi bize sarı ve turuncu renk ile yaşatırlar. fakat nasıl renkleri çeşitli tonlarda, yoğunluklarda resim ve giysi gibi fiziksel bir yapının üzerinde ortaya çıkarabiliyorsak; ateş veya alev olarak bildiğiniz bu gazsı yapı için de benzer bir görsel aralık sunabiliriz.

nasıl derseniz, bu iş için biraz kimya bilmek yeterlidir

birçok kimyasal madde, yangında çeşitli renkler üretir, ancak bunların tümü kolayca bulunabilen veya kullanımı güvenli maddeler değildir. fakat ben buraya kolayca bulabileceklerinizi de ekleyerek bir kampta ya da bir eğlencede arkadaşlarınızı etkileyeceğiniz ve "elllleeee ne adamsın/kadınsın, senin de bilmediğin şey yok" laflarını işitmenizi sağlayacağım.

aşağıdaki maddeleri çeşitli yollarla ateşe eklediğimizde aşağıdaki gibi bir alev huzmeleri oluşacaktır.


renk/kimyasal

karmin-koyu kırmızı/lityum klorür
kırmızı /stronsiyum klorür veya stronsiyum nitrat
pembe/stronsiyum klorür + potasyum nitrat
turuncu/kalsiyum klorür
sarı/sodyum klorür (sofra tuzu) veya sodyum karbonat
sarımtırak yeşil/boraks
yeşil/bakır sülfat veya borik asit
mavi/bakır klorür
menekşe-mor/3 kısım potasyum sülfat+1 kısım potasyum nitrat
mor/potasyum klorür
beyaz/magnezyum sülfat

şimdi de, evde ateşi nasıl renklendirirsiniz ona gelelim

bunun için dört farlı yöntem bulunmaktadır.

* alevlerin üzerine kuru renklendiriciler serpin.

* renklendiricileri alkolde çözün (tabii ki alkolde çözünebilenleri) ve ardından kütükleri sıvıya batırın.

* renklendiricileri suda çözün (tabii ki su da çözünebilenleri). çam kozalakları, rulo gazeteler, talaş veya mantarı sıvıya batırın. yakıtın kurumasını bekleyin ve ardından bir renk patlaması için ateşe ekleyin.

* balmumu alın ve eritin daha sonra kimyasalı içinde homojen olana kadar karıştırın, en sonunda eriyen mumu tekrardan katılaştırın.

suya veya alkole ne kadar renklendirici ekleneceğine dair bir tarif yoktur. bundan dolayı bu durum biraz göz kararı ve çözünen miktar, sıvının sıcaklığına ve kimyasalın çözünürlüğüne bağlıdır. temel olarak, sıvı içinde çözülecek kadar katı ekleyin. az miktar çözdürürseniz, ateşinizin rengi istediğiniz gibi olmayabilir. bazı bileşikler ise suda daha iyi çözünürken, bazıları da alkolde daha iyi çözünür. topyekûn bu işlemi yapmadan önce küçük bir miktarı kendinizce test edin ki istediğiniz renk skalası oluşuyor mu. hem bu sayede en uygun yöntemin hangisi olduğuna daha kolay karar verirsiniz.

tüm renklendiricileri birlikte karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü gökkuşağı gibi bir renk cümbüşüyle karşılaşmayacaksınız! büyük olasılıkla sarı, normal bir alev göreceksiniz. bunun nedeni, sodyumun (sofra tuzunda içinde bulundu ve doğal olarak da ahşapta bulunan) diğer renkleri bastırmasıdır. çok renkli bir ateş için, her biri bir renklendirici ile renk dirilmiş odun veya kurutulmuş talaş karışımı ile işlenmiş birkaç çam kozalağını bir arada kullanmak daha iyi bir sonuç verecektir.

şimdi evde bulabileceğiniz kimyasallara bir bakalım

kimyasal/kaynak

boraks/bazı çamaşır yumuşatıcılarda, hamamböceği ilaçlarında
borik asit/bazı eczane dezenfektanı
kalsiyum klorür/yola serpilen tuzlarda, rutubet önleyiciler(ayakkabıların içinden çıkanlardan)
bakır klorür/satın alabilirsiniz
bakır sülfat /göztaşı
lityum klorür/ lityum pillerden (önerilmez)
magnezyum sülfat /bazı bitki gübrelerinde
potasyum klorür/tuz ikamesi
potasyum nitrat /bazı gübrelerde
potasyum sülfat/bazı gübrelerde
sodyum karbonat/ çamaşır sodası
sodyum klorür /sofra tuzu-yemek tuzu (deniz tuzu da işe yarar)

video


kaynak: 1 / 2