TELEVİZYON 1 Kasım 2022
42,7b OKUNMA     185 PAYLAŞIM

Avrupa Yakası Karakterlerinin Kısa Bir Zaman Dilimi İçindeki Belirgin Değişimleri

Kısa bir Avrupa Yakası retrospektifi yapalım, anıları yâd edelim.

avrupa yakası... sayısız ünlülerin yanısıra acun ılıcalı ve çağla şikel'in dahi konuk olduğu, bitiminden beri 15 yıl geçse de çerezlik diye izlenen efsane dizi. hatta çağla şikel bayağı bayağı yarım sezon cem'in sevgilisi olarak konuk oldu.

engin günaydın burhan altıntop olarak diziye ilk girdiğinde anadolu ağzıyla konuşan, kadınları taciz eden, insanlara bıçak çekecek kadar agresif ve dengesiz bir karakterken, ertesi sezon sesi ve hareketleri efemineleşmiş, üç kağıtçı, fırsatçı, paragöz, ve kurnaz bir karakter görmüştük. bir tek iticilik aynı kalmıştı.


ayrıca dizide 1 sezon oynamış kapıcı ailesi üyesi gaffur bir önceki sezon ailesiyle birlikte (zeynep’in olmadığı ve hediye’nin farklı bir kadın tarafından oynandığı) piknikte burhan, sesu, yaprak, ve fatoş’un karşısına çıkmıştı. orada gaffur karakteri maganda ve şiddet arayan ama gayet aklı dengesi yerinde hatta babası sabit efendi neden hala kavgaya girmedin diye sorunca stratejik cevaplar veren bir hanzo karakterken avrupa yakasına full time katılınca çocukken menenjit geçirmiş, psikopat düşüncelere sahip ama gariban ve zeka geriliği olan bir karakter olarak karşımıza çıkmıştı.


tabii bu dizi bölümleri ilerledikçe karakterlerdeki değişim günlük hayatımızın absürtlüğü ve saçmalığı komedisi ile başlayan dizinin (ofis hayatı, muhafazakar aile yapısı, görücü usul evlilik, kısa yoldan zengin olma isteği, gerçekleştirilemeyecek hayaller vs.) karikatürize bir hale gelmesine yol açmıştır. buradan sonra da izzet, şahika, cesur, osman, dursun, gibi tamamen karikatür karakterler girmiş hatta bazı oyuncuların birden fazla karakteri canlandırmasıyla (binnur kaya-ata demirer) artık izlenmez hale gelip final yapmıştır. tabi gazanfer özcan’ın vefatı sonrası dizi gülerek değil boğazda düğümlenerek izlenmiştir.


gülse birsel ise sonraki dizilerinde (yalan dünya, jet sosyete vs.) nedense karikatür karakter fikri kafasına yatmış olacak, yiğit özgür’den, umut sarıkaya’dan fırlama karakterler yaratmış ama sonuç hüsran olmuştu.

tabii avrupa yakası'nın 15-16 yıl önceki bölümlerini izledikçe sansürün nasıl ilerlediği, toplumumuza etki ettiğini görüyoruz. eski bölümlerde içki, alkol, şarap, rakı muhabbetleri serbestken - volkan-sertaç-tacettin ilk sezon neredeyse her bölüm elinde rakı sigara ile gezerken - bugün dizilerde alkol bile diyemiyorsun.