SEYAHAT 20 Eylül 2024
4,9b OKUNMA     64 PAYLAŞIM

Berlin'de Ev Ararken Dolandırılma Tehlikesini Atlatan Birinin Uyarı Kıvamındaki Tecrübesi

Almanya'nın sarı sitesi diyebileceğimiz bir siteden ev kiralamak isteyen Sözlük yazarının tecrübesi rehber olabilecek kıvamda.

berlin ev ararken dolandırılma ihtimaliniz yüksek olduğu bir şehir, hele ki yabancıysanız ve ilk defa gidiyorsanız.

özet:

1) bir ilan gerçek olmak için fazla iyiyse gerçek değildir

2) bana ev bulun:(

başıma gelen bir olayı uyanık olmanız için anlatayım

meşhur immowelt.de sitesinde gayet güzel bir ilan buldum. hem lokasyon hem kirası iyiydi. hâliyle hemen iletişime geçtim ve birkaç gün içinde dönüş yaptılar siteye verdiğim email üzerinden. neden geç dönüş yaptığına dair uzun bir açıklama ve özürle birlikte gayet normal bir evsahibi-potansiyel kiracı şeklinde mailleştik. (ne iş yapıyosun, neden kiralamak istiyosun, kaç kişi kalcak, uzun dönem mi vs.)

sonrasında benden kimlik bilgisi ve ödeyebilme gücüm olduğuna dair kanıt istedi ve kendisi de pasaportunu paylaştı (büyük ihtimalle benden önceki kurbanın çalınmış kimlik bilgisi). en sonunda ilk ayın ödemesini booking.com üzerinden üzerinden yapacağını çünkü onlarla daha önce kısa süreli kiralama için çalıştığını ve memnun kaldığını, depozitonun booking.com'a ödenecek olup evi beğenmezsem anında geri alabileceğimi (ama buna ihtimal vermediğini), booking.com'un bir görevlsinin evi gezdirip kontratı kendisi adına imzalatacağını vs. tane tane anlattı. üstüne bir de daha önceden birinin kiralayacağından emin olduğu için taa 2 çocuğu ve kocasıyla yaşadığı hollandadan kalkıp geldiğini (gönderdiği kimlik de hollanda pasaportu idi) ama o kişinin telefonlarına dönmediğini falan da ekledi. ev de güya kayınvalidesinden miras kalmış, tekrar emin olmadan taa almanyaya gelip para ve zaman kaybetmeyi riske atmak istemiyormuş, ondan booking.com üzerinden yapıyormuş.

velhasılkelam, "tamam ablacım ödemeyi yapayım linki at artık" dediğimde bana support@booking-order.com'dan mail geldi (sahte mail). kendisi de aynı linki "ben bookinge yazdım size mail atmış olmalılar, ulaşmadıysa buradan da girebilirsiniz" deyü yolladı (spama düşmesini de hesaba katmış puşt). linke girdim ve booking.com'un birebire yakınını yapmışlar, yalnız domainin farklı oluşu, aı chat boxun yanında "sitenize ekleyin" yazması (büyük kurumsal firmalarda o yazmaz, amatör site olduğu belli) ve başka bir tarayıcıdan gizli sekmeyle girmeme rağmen dolandırıcıya verdiğim maille otomatik olarak giriş yapılmış olması (ayrıca log-out tuşu da işlevsizdi) gibi detaylardan konuya aydım. yalnız, mesela sitede anasayfa tuşuna falan tıklayınca sizi gerçek booking.com'a yönlendiriyor.

reddit de böyle hikâyelerle dolu. uyanık olun. gerçek olmak için fazla iyiyse atlamayın. bi de allah için ev bulun bana... bu gidişle neukölln'deki "siyah renkli" abilerin yanında bir parkta çadır kuracağım alman soğunda:(