SEYAHAT 5 Nisan 2017
45b OKUNMA     1027 PAYLAŞIM

Dağ Bayır Demeden Aylarca Gezilebilecek Kadar Doğası Olan Ülke: Kazakistan

Kazakistan denince aklınıza öyle çorak topraklar gelmesin. Bu ülkenin kendine has çok güzel bir doğası var. Sözlük yazarı ''shinigami ryuk'' bu güzellikten biraz bahsetmiş.
iStock.com


resmen içimdeki doğa aşkını ortaya çıkardı. belgrad ormanına arabayla gitmeye üşenen bünyeye kah yayan kah at üstünde binlerce km yol teptirdi. bugün denk geldiğim bir youtube kanalı vasıtasıyla tekrar aklıma düştü. gitmek isteyen veya doğayla ilgilenen birileri olursa onlara ufak bir rehber hazırladım. kimse gitmese bile en azından güzel fotoğraf ve videolarla doğa severlerin gününü şenlendiririm dedim.


öncelikle turistik maksatla gitmek isteyenler için bazı bilgiler vereyim. turizm dediğimiz vakit aklına deniz kum güneş triosu düşen bünyeler bi zahmet okumayı burada bıraksınlar. bölgedeki tek deniz hazar ve ne kadar deniz olduğunu içine girip suyunu yutmadan anlayamazsınız. 

vaktiniz ve ilginiz varsa ülke hakkında genel geçer bilgi edinmek için ise şu videoyu izleyebilirsiniz:


kazakistan türk vatandaşlarından 30 gün süresince vize istemiyor. sadece ülkeye girişte göç polisine verilmek üzere bir form dolduruyorsunuz. almaty, atyrau, aktau, astana, shimkent şehirlerine direkt uçuş var. yazları karagandy, semey gibi bir çok diğer şehire de charter uçuşlar bulunabiliyor. ülke kendi başına çok büyük olduğu için gideceğiniz bölgeyi, en azından başlangıç bölgenizi seçmek önemli. benim tavsiyem almaty çevresinden başlamanız.


o yüzden ilk fotoğraflar almaty yani çin sınırındaki eski başkent ve ona bağlı almaty eyaletinden. almaty tıpkı istanbul gibi eski başkent ve finans merkezi olduğundan ötürü ulaşımın en kolay olduğu şehirdir. şehirin kendi adına sahip eyaleti türlü doğal güzelliklerle bezelidir.

şehir merkezine üç saat kadar uzaklıkta bulunan kaindy gölü ve charyn kanyonu ilk ziyaret edilmesi gerekilen yerlerdir.


kaindy gölü


bu gölün genel görünüşü. çok hoş turkuaz renge sahip. turistler buraya hayalet ağaçların gölü diyorlar çünkü gölün ortasında duran yapraksız kayın ağaçları var. 


çok enteresan bir şekilde suyun içinde çürümeden yaşamaya devam ediyorlar. suyun altı ise atlantis gibi. ufacık gözüken gölün altında resmen bir su altı ormanı var.


su altı



charyn kanyonu ve kaindy gölünün güzel bir videosu:



yine aynı bölgeden başka bir 4k video:



almaty çevresindeji jetisu bölgesinde ise her türlü doğal güzelliği bulabilirsiniz:


ülke öyle geniş bir alana yayılmış ki bir yanı sibirya steplerindeyken diğer yanı tian-shan dağlarına uzanıyor. doğusunda yazın +45 derece sıcak varken kuzeyinde insanlar montla geziyor. devasa göller, eşsiz dağlar, neredeyse el değmemiş bir doğası var. hala binlerce çeşit türün yaşadığı kocaman bir ulusal park gibi ülke desem abartmış olmam. bu kadar geniş toprakların değdiği tek deniz ise hazar. onun da ne kadar deniz olduğu tartışılır. büyüklüğünden ötürü deniz sıfatı taşıması dışında irice bir gölden ibarettir.


en doğu ve kuzey bölgeleri ise yaz tatili için benim favorilerim arasındandır. evvela fikir edinmek açısından 4k kalitesindeki şu kısa videoları bir izleyelim.

ülkenin çeşitli bölgelerinden doğa manzaraları:



kazakistan'ın en doğusunda bulunan öskömen (ust-kamenegorsk) şehrinin en ucunda yer alan rahmanov kaynağı ve çevresi:


çöl, tundra, step, dağlar, ovalar, kanyonlar göreyim diyorsanız almaty'dan bir araç kiralayarak en batıya doğru rastgele hareket de edebilirsiniz. hatta grup olarak gidiyorsanız yanınıza bir rehber almanız bütün iletişim ve yol haritası işini tek başına çözebilir. yok ben macerayı seviyorum diyorsanız ucuz benzinin keyfini lüks bir jeep kiralayarak çıkarabilirsiniz.



kuzey bölgelerinde ise astana ve çevresini gezebilirsiniz. başkenti şöyle bir günde turladıktan sonra bir kaç saat uzaklıktaki çevre şehirlere geçip oradan burabai bölgesini ziyaret edebilirsiniz. 

Burabai Gölü


burada sibirya iklimine has meşhur çam ağaçlarıyla bezeli bir milli park, burabai gölü ve okzhetpes dağını görebilirsiniz. çevrede bol bol tesis mevcut. 

hatta rixos'un şahane bir sanatoryumu var.



batıya geçmeden evvel ülkenik kalbindeki bölgelere şöyle bir göz atalım:


bugün vurduğunuz yerde petrol ve gaz fışkıran bir bölge olan batı kazakistan'ın doğası ise kendisine has. bir tarafında hazar denizi diğer tarafında kocaman bir çöl var. bu ikisi arasında ise her türlü canlıyı görmek mevcut. coğrafik olarak önceden burada bir deniz olduğunu anlamak güç değil. 

genelini idrak edebilmek için şu fotoğraflara bakabilirsiniz.
http://www.voxpopuli.kz/…hyu-velikogo-ustyurta.html