OYUN 9 Mart 2023
7,5b OKUNMA     408 PAYLAŞIM

Dünya Tarihindeki İlk Puzzle'ı (Yapboz) Kim, Ne Zaman Yaptı?

Yapbozun (puzzle) tarihi 1700'lü yıllara kadar uzanıyor.

ilk yapboz (puzzle), 1762 yılında john spilsbury adında bir harita gravürcüsü tarafından yaratıldı. ana haritalarından birini ahşap üzerine monte etti ve ardından ülkelerin etrafını kesti. bunu coğrafya eğitimlerine yardımcı olması için yerel okuldaki çocuklara verdi. böylece yapbozlar icat edilmiş oldu.

John Spilsbury'nin yaptığı ilk yapboz

bu konsept kısa sürede başkaları tarafından da kopyalandı ve haritaların yanı sıra çiftlikler ve dini sahneler gibi diğer eğitici imgeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. o zamanlar tüm yapbozlar ahşaptan yapılıyordu, ancak o zamanlar bunlara yapboz denmiyordu, parçalara ayrılmış yapbozlar deniyordu. yapboz terimi, 1880'lerde testere icat edilene kadar yapbozları kesmek için kullanılan yapboz adı verilen özel testereden gelmektedir.

yapbozlar 1800'lü yılların ortalarında çocukların yanı sıra yetişkinler arasında da popüler olmaya başladı. ancak 1800'lü yılların sonunda yapbozlar hızlı bir büyüme sürecine girdi.

bunun başlıca 3 nedeni vardı:

1. litografik baskı teknikleri çok daha gelişmişti ve ahşabın yüzeyine yüksek kalitede baskı yapılabiliyordu. bu gelişmiş baskı teknikleri yapbozlar için mükemmeldi çünkü çok daha yüksek kalitede oldukları için resimlerin detaylarının çoğunun görülmesini sağlıyorlardı. renkler de çok daha parlak ve çekiciydi.

2. ahşap katmanlarının birbirine yapıştırıldığı kontrplak, karmaşık şekillerde kesilmesi daha kolay ve o zamanın alternatifine göre daha uygun fiyatlı bir ahşap oluşturdu.

3. üçlü yapboz, yapboz üreticilerinin daha da karmaşık şekiller oluşturmasını ve aynı zamanda daha hızlı kullanılmasını sağlayan bir avantaj olarak icat edildi. üçlü yapbozun icadı, yapboz üreticilerinin yapbozcuları gerçekten test eden yapbozlar yaratmakta ustalaşması anlamına geliyordu.


bu nedenlerden dolayı, bulmaca üreticileri giderek daha maceracı hale geldiler ve bulmacacıları zorlamaya devam edecek bulmaca desenleri kestiler. bunlar arasında bir yapbozun ortasına düz kenarlar eklemek, kesik köşeler ve temalı tuhaf şekiller eklemek yer alıyordu. çok zor yapbozlar ortaya çıkaran bir teknik, yapboz parçalarının şeklini resimdeki öğelerin etrafında kesmekti. bu, renkler 2 parçaya yayılmadığı için parçaları eşleştirmenin çok zor olduğu anlamına geliyordu. tuhaf şekiller her yaştan bulmaca meraklısı arasında çok popüler oldu ve olmaya devam ediyor.

tuhaf parçalar, tanınabilir şekiller üzerine kesilmiş puzzle parçalarıdır ve genellikle puzzle'ın üzerindeki resim etrafında temalandırılır. örneğin bir afrika sahnesi görüntüsü içinde bir fil şekli. viktorya dönemi yapboz tasarımcıları yapbozları keserken bunları genellikle bir hevesle kestikleri için bunlara kaprisli denmektedir. bunların hepsi yapboz tasarımcılarımızın bugün hala kullanmaya devam ettiği tekniklerdir.


1930'lardaki büyük buhrana kadar yapbozlar gerçekten popüler olmaya başlamamıştı. yapbozculara yaratıcı görevleri kolay ve ucuz bir şekilde yerine getirme fırsatı verirken, aynı zamanda günlük olarak karşılaştıkları sorunları ve zorlukları da unutmalarını sağlıyordu.

bu dönemde yapbozlar, özellikle de tren ve yolcu gemileri tarafından şirketlerinin tanıtımına yardımcı olmak için kullanılıyordu. 1920'lerde gwr, chad valley ile birlikte demiryollarının ve gittikleri yerlerin tanıtımına yardımcı olmak için buharlı makinelerinin yapbozlarını üretti. cunard da yolcu gemilerinde hediyelik eşya olarak satmak üzere daha küçük kartpostal boyutunda yapbozlar üretmiştir.


1930'larda victory yapbozları daha yüksek miktarlarda ahşap yapbozlar üretti ve bunları üzerinde bitmiş görüntünün bulunduğu kutulara koydu. bu zamandan önce yapbozunuzu tamamlarken takip edebileceğiniz üzerinde resim olan kutular yoktu. eğer bir yapbozcu bu zamandan önce bir tanesini referans olarak kullansaydı hile yapmış sayılırdı.

kaynak