EDEBİYAT 1 Kasım 2021
27b OKUNMA     464 PAYLAŞIM

Dünyaca Ünlü Yazarların Daha İyi Yazmalarını Sağlayan Farklı Hobi ve Ustalıkları

Victor Hugo'nun aynı zamanda ressam olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Hemingway'in 1935'e kadarki en büyük merlin balığını yakaladığını? Yazmayı bilimsel olarak güçlendirdiği belirtilen bu enteresan yazar hobilerini keşfe çıkıyoruz.

nicole bianchi'nin 20 haziran 2016 tarihili bir makalesinde 15 ünlü yazarın büyüleyici ve sıradışı hobileri ile ilgili birtakım enteresan bilgiler bulunuyor...

yazınızı geliştirmek mi istiyorsunuz? yeni bir hobide ustalaşın. leo tolstoy satranç oynadı. ayn rand pul topladı. diğer ünlü yazarlar, bir tur golf oynamak veya yeni bir tarif denemek veya suluboya ile boyamak için yazmaya ara vermeyi severdi. bu hobiler onlara sadece hakkında yazabilecekleri yeni deneyimler kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda onları daha iyi yazarlar yapan beceriler geliştirmelerine de yardımcı oldu.

peki hobiler yazınızı geliştirmenize nasıl yardımcı olur? flannery o'connor "gizem ve tavırlar" adlı kitabında şöyle diyor:

"..resim yapmakta iyi oldukları için değil, yazmalarına yardımcı olduğu için resim yapan pek çok kurgu yazarı tanıyorum. kurgu yazmak çok nadiren bir şeyler söyleme meselesidir; bu bir şeyleri gösterme meselesidir ve bu onları bir şeylere bakmaya zorlar. … herhangi bir disiplin yazmanıza yardımcı olabilir: mantık, matematik, teoloji ve tabii ki ve özellikle çizim. görmenize yardımcı olan, bakmanızı sağlayan her şey..."

bilim, o'connor'ın gözlemlerinin doğru olduğunu öne sürüyor. fortune dergisinden 2006'da çıkan büyüleyici bir makale şunu ortaya koyuyor: “görünüşe göre beyniniz, davranışınızı şekillendiren sabit bir kütle değil. davranışlarınız beyninizi de şekillendirir. örneğin bir bahçıvan mühendislikle ciddi bir şekilde ilgilenirse, nöronları daha önce izole edilmiş bölgeler arasında yeni yollar oluşturur. makale harvard tıp okulu'nda nöroloji profesörü olan dr. alvaro pascual-leone'den alıntı yaparak devam ediyor:

"tek bir şey yapmak pekâlâ hata olabilir. birden fazla şey uygularsanız, aslında bunlardan herhangi birinde daha iyi olursunuz."

bu on beş ünlü yazarın ve onların büyüleyici (ve bazen sıra dışı) hobilerinin bir listesine bir göz atmaya ne dersiniz?

1. agatha christie, arkeolog (1890 – 1976)

ingiliz cinayet-gizem yazarı agatha christie'nin oldukça maceralı bir hayatı vardı. 1930'da ünlü arkeolog max mallowan ile evlendi. orta doğu'yu dolaşırken ona eşlik etti ve arkeolojik kazılarında ona yardım etti (bazı eserleri yüz kremiyle temizledi, aslında çok akıllıca bir hareket çünkü bunlar şu anda dünyanın en iyi korunmuş antik fildişi eserlerden bazıları).
agatha christie, kocası max mallowan ile zaman zaman arkeoloji alanlarına gidip macerayada atılırdı.

2. victor hugo, sanatçı (1802 – 1885)

sefiller ve notre dame'ın kamburu romanlarıyla ünlü fransız yazar victor hugo, yaşamı boyunca 4.000'den fazla çizim yapan yetenekli bir sanatçıydı. ilk başta, hugo resme sadece bir eğlence olarak baktı, ama sonunda daha ciddiye aldı ve resimleri çağının önde gelen sanatçıları tarafından övüldü. genellikle resimlerini yalnızca özel olarak paylaştı, ancak edebi başarılarını gölgeleyebileceğinden korktu.


diğer birçok ünlü yazar, hugo'nun çizim sevgisini paylaştı. amerikalı şair e e cummings her gün resim yaparak yaklaşık 1.600 eskiz, çizim, suluboya ve yağlı boya tablodan oluşan bir çalışma ortaya çıkardı. jrr tolkien, ts eliot, william faulkner, rudyard kipling, beatrix potter ve william makepeace thackery gibi diğer yazarlar kendi çalışmalarını resimlediler.

3. sylvia plath, arıcı (1932 – 1963)

1962'de amerikalı yazar ve şair sylvia plath ve kocası ted hughes (aynı zamanda başarılı bir yazar) arıcılık yapmaya karar verdiler. plath'ın babası otto, arılar konusunda uzmanlaşmış bir entomologdu. plath, haziran ayında annesine yazdığı bir mektupta şunları söyledi:

"bugün tahmin edin ne oldu, arıcı olduk! geçen hafta yerel toplantıya gitti hepimiz maske taktık ve heyecan vericiyd mr. pollard, beyaz ve yeşile boyadığımız eski bir kovanı boşuna almamıza izin verdi ve bugün sipariş ettiğimiz ve yerleştirdiğimiz uysal italyan melez arı sürüsünü getirdi. kendimi çok cahil hissediyorum, ama okuyup öğrenebileceğim her şeyi öğrenmeye çalışacağım..."

plath, trajik ölümünden kısa bir süre önce, arıcılıkla ilgili deneyimlerinden esinlenerek arılar hakkında beş şiirlik bir dizi yazdı.

4. emily dickinson, fırıncı (1830 – 1866)

bir başka amerikalı şair olan emily dickinson, mutfakta vakit geçirmeyi severdi. başarılı bir fırıncı, yuvarlak somun hint ve çavdar ekmeği için 1856 amherst sığır şovunda ikinci oldu. dickinson, ailesi ve arkadaşları için hamur işleri yapmaktan hoşlanırdı ve hatta penceresinden aşağıdaki sokaktaki mahalle çocuklarına bir sepet kek indirirdi. yemek tariflerinin ve yemek ambalajlarının arkasına şiirler karalıyordu.


5. leo tolstoy, satranç oyuncusu (1828 – 1910)

en çok kapsamlı epik romanları savaş ve barış ve anna karenina ile tanınan rus yazar leo tolstoy, aynı zamanda hevesli bir satranç oyuncusuydu. küçük bir çocuk olarak nasıl oynanacağını öğrendi ve birçok oyunu dikkatlice kaydetti. sık sık birlikte oynadığı biyografi yazarı aylmer maude, tolstoy'un "bu konuda kitap bilgisi olmadığını, ancak çok oynadığını, uyanık ve usta olduğunu" gözlemledi.

6. ernest hemingway, açık hava adamı (1899 – 1961)

nobel ödüllü yazar ernest hemingway açık havada vakit geçirmeyi, avlanmayı ve balık tutmayı severdi. birkaç afrika safarisine gitti ve aynı zamanda karayipler'de başarılı bir derin deniz balıkçısıydı. 1935'te o güne kadar yakalanan en büyük marlin balığı ile şaşırttı.

maceraları, birçok kitabına ve kısa öyküsüne ilham kaynağı oldu ve hemingway'in bir keresinde "hayat hakkında yazabilmek için önce onu yaşamanız gerekir" dediği de söylenir.

Hemingway (sağda), dev merlin balığı ile birlikte.

7. fantezi sporları meraklısı jack kerouac (1922 – 1969)

bir genç olarak, amerikalı romancı ve şair jack kerouac birkaç fantezi sporu icat etti. bir yetişkin olarak bile fantezi beyzbol oyununu oynamaya devam etti ve defterlerini ayrıntılı istatistikler ve analizlerle doldurdu.

bir new york times makalesi şöyle açıklıyor: “kendi icadı olan bir fantezi beyzbol oyununu saplantılı bir şekilde oynadı ve wino love, warby pepper, heinie twiett, phegus cody ve zagg parker gibi hayali takımlarda çalışan makyajlı oyuncuların başarılarının grafiğini çıkardı. ya arabalar için (örneğin pittsburgh plymouths ve new york chevvies) ya da renkler için (boston grays ve cincinnati blacks)."

8. madeleine l'engle, piyanist (1918 – 2007)

amerikalı yazar madeleine l'engle en çok genç yetişkin kurgusu ve newberry ödüllü kitabı "a wrinkle in time" ile tanınır. l'engle ne zaman kendini yazma blokajıyla boğuşsa, piyano çalardı. bir röportajda açıkladı:

"piyano çalmak benim için kafayı bulmanın bir yolu. hayatta ya da yazdıklarımda sıkışıp kalırsam, oturup piyano çalabilirsem. yaptığı şey, bilinçli ve bilinçaltı zihin arasındaki engeli kırmaktır. bilinçli zihin kontrolü ele geçirmek ister ve bilinçaltının, sezginin çalışmasına izin vermez. bu yüzden eğer piyano çalabilirsem, bu engeli kıracak ve sezgim her şeyi zihnime, zekama teslim etmekte özgür olacak. yani bu sadece bir hobi değil. bu bir zevk."

9. flannery o'connor, çiftçi (1925 – 1964)

güney gotik tarzıyla tanınan flannery o'connor, aynı zamanda özel bir kuşçuydu. genç bir kızken, geriye doğru yürüyebilen tavuklar da dahil olmak üzere pek çok tavuk yetiştirdi. altı yaşındaki o'connor ve sıra dışı evcil tavuğu bir haber filminde yer aldı. 1952'de georgia'daki çiftliğine ilk tavus kuşlarını ve tavus kuşlarını getirdi. o'connor, 1961 tarihli “living with a peacock” adlı makalesinde tavus kuşlarına olan sevgisini yazdı. "sağlam durup tavus kuşlarının çoğalmasına izin vermek niyetindeyim, çünkü sonunda son sözün onların olacağından eminim" dedi. tavus kuşları genellikle kısa öykülerinde yer aldı.

10. mark twain, mucit (1835 – 1910)

amerikalı yazar mark twain, nikola tesla ve thomas edison ile arkadaş (hatta edison'un filmlerinden birinde yer aldı), icat etmede de deneyimleri oldu. üç farklı buluşun patentini aldı: elastik kanca toka, kendinden yapışkanlı sayfalara sahip bir karalama defteri (twain özel bir karalama defteriydi) ve "hafıza oluşturucu" adlı eğitici bir oyun. karalama defteri icadı özellikle başarılı oldu ve 25.000'den fazla kopya sattı.

11. pg wodehouse, golfçü (1881 – 1975)

ingiliz mizah yazarı pg wodehouse, açık alanda zaman geçirmeyi severdi. golf hakkında, hepsi the oldest member adlı bir karakter tarafından anlatılan yirmi beş kısa hikaye yazdı. wodehouse bir keresinde şöyle yazmıştı: "beni ne zaman çatık bir kaşla görsen, aklımdan geçen şeyin, keşke daha önce golf oynasaydım ve hikayeler ve şeyler yazmakla uğraşmak yerine tüm zamanımı buna adasaydım düşüncesi olduğundan emin olabilirsin. engelimi on sekizin altına indirmiş olabilirim."

12. hg wells, savaş oyunları tutkunu (1866 – 1946)

1913'te ingiliz bilim kurgu yazarı hg wells, savaş oyunları için bir dizi kuralı kodlayan ilk kitaplardan (fotoğraflarla birlikte) biri olan little wars'ı yayınladı. wells, "büyük savaş'ın ne kadar büyük bir gaflet olduğunu anlamak için little wars'da üç ya da dört kez oynamanız yeterli" dedi.

yazar colin middleton murry, hg wells'i evinde ziyaret etti ve savaş oyunlarından birini izledi. murry şöyle yazdı: "o [wells] çılgınca etrafta koşturdu, saatli trenleri kurarak, köprüler ve tahkimatlar inşa ederek, oyuncak toplardan kurşun kalemler ateşledi. her şey oldukça histerikti - şimdiye kadar tanıdığım hiçbir yetişkin davranışına benzemiyordu."

13. jrr tolkien, conlang meraklısı (1892 – 1973)

Conlang: Constructed language / yapay dil

sevilen fantastik romanlar hobbit ve yüzüklerin efendisi'nin yazarı jrr tolkien, oxford üniversitesi'nde çok sayıda dil öğrenen ve anglo-sakson öğreten parlak bir filologdu. bir genç olarak dil inşa etmeye başladı ve bu tutku tüm hayatı boyunca devam etti.

1916'da müstakbel eşi edith'e saçma peri dili -onu geliştirmek için- üzerinde çalıştığını söyleyen bir mektup yazdı: "sık sık üzerinde çalışmayı özlüyorum ve kendime izin vermiyorum çünkü onu sevmeme rağmen çok çılgın bir hobi gibi görünüyor!" diyordu.

yine de bu hobisi sayesinde orta dünya mitolojisini yarattı. tolkien 1930'da verdiği,
"gizli bir yardımcı" dersinde şöyle demiştir; "dilin yapımı ve mitoloji birbiriyle ilişkili işlevlerdir. dil yapınız bir mitoloji üretecek..."

14. ayn rand, pul koleksiyoncusu (1905 – 1982)

en çok satan romanlar atlas shrugged ve the fountainhead'in yazarı ayn rand, zamanının çoğunu objektivizm felsefesini yazarak ve teşvik ederek geçirdi. ancak aynı zamanda tutkulu bir pul koleksiyoncusuydu. 1971'de the minkus stamp journal için yazdığı bir makalede şöyle yazmıştı:

"bütün bir gün yazdıktan sonra kendimi yorgun hissedersem, pul albümlerime bir saat ayırıyorum ve bu, akşamın geri kalanında yazmaya devam etmemi sağlıyor. pul albümü mucizevi bir beyin onarıcıdır."

22 nisan 1999'da amerika birleşik devletleri posta servisi, ayn rand ve edebi eserinin anısına bir pul yayınladı.

15. mikolog beatrix potter (1866 – 1943)

çocuk hikayeleri ve güzel suluboya illüstrasyonlarıyla ünlü ingiliz yazar beatrix potter, doğa bilimleri, özellikle botanik ile de yakından ilgilendi. mantarların çimlenmesi için bir teori geliştirdi ve britanya'da algler ve mantarlar arasındaki simbiyotik ilişkiyi anlayan ilk kişi ve dünyada da ilk kişilerden biriydi.

ne yazık ki, kadın olduğu ve resmi bilimsel eğitimden yoksun olduğu için birçok bilim topluluğu onun çalışmalarını ciddiye almayı reddetti. araştırması ancak ölümünden sonra tam olarak takdir edildi. potter, ayrıntılı bilimsel çizimlerini armitt müzesi ve kütüphanesine bağışladı ve mikologlar bugün hala mantarları tanımlamak için bunları kullanıyor.