EKONOMİ 9 Temmuz 2024
15,6b OKUNMA     186 PAYLAŞIM

Dünyanın En Zenginleri Listesinde En Üst Sıralarda Yer Alan Bernard Arnault Kimdir?

Hadi Elon Musk'ı, Jeff Bezos'u biliyoruz da, Bernard Arnault da neyin nesi? Hem de en üstlerde? Nasıl zengin oldu, necidir bu adam?

Kimdir Arno?

bernard arnault christian dior, louis vuitton, fendive celine; givenchy ve guerlainparfümleri; bulgari, hublot ve tag heuer takı ve saat markaları ile dom perignon şampanyası gibi 75 farklı lüks markayı barındıran lvmh adlı şirketin sahibi olan kişidir.

sadece lvmh piyasa değeri 105 milyar dolardır.

şimdi jeff bezos ve bill gates düşünsün.

Nasıl zengin olmuştur?

bernard arnault, fransa'nın en zengin iş insanlarından biri ve dünyanın önde gelen lüks tüketim ürünleri şirketlerinden biri olan lvmh'nin (moët hennessy louis vuitton) başkanı ve ceo'su. 5 mart 1949'da roubaix, fransa'da doğmuş bu abimiz. arno, mühendislik eğitimi aldıktan sonra aile şirketi olan ferret-savinel'de çalışmaya başlamış ve ardından paranın dibine vurmuş tam anlamıyla. işte börnar arno'nun nasıl zengin olduğuna dair önemli aşamalar:

1. erken kariyer

bernard arnault, paris'teki école polytechnique'den mühendislik diploması aldıktan sonra, babasının inşaat şirketi ferret-savinel'e katıldı. evet babadan zengin. burada şirketin gayrimenkul işine yönelmesine yardımcı oldu ve başarılı yatırımlar yaptı.

2. christian dior'un satın alınması

1984'te, fransa hükümeti tarafından iflas eden tekstil şirketi boussac saint-frères'i satın almak üzere teşvik edildi. bu şirketin en değerli varlığı ünlü moda evi christian dior'du. arnault, boussac'ın çoğunu sattı ve christian dior'u elinde tuttu. bu hamle, onu lüks moda endüstrisine adım attırmış oldu. yani dior'un sahibi oldu böylece.

3. lvmh'ye katılım

1987'de louis vuitton, moët & chandon ve hennessy'nin birleşmesiyle lvmh kuruldu. arno reyiz lvmh'deki hisse senetlerini satın almaya başladı ve 1989'da şirketin çoğunluk hissesine sahip oldu. o tarihten bu yana lvmh'yi dünya çapında büyütmeye ve geliştirmeye odaklandı. burası da tamam.

4. lüks markaların satın alınması ve geliştirilmesi

arnault'nun esas stratejisi, lüks markaları satın alarak ve bunları global pazarda genişleterek büyümek oldu. bulgari, tiffany & co., sephora, givenchy, fendi, celine, ve dom pérignon gibi dünya çapında tanınmış markaları lvmh çatısı altına aldı.

5. varlıkların çeşitlendirilmesi

arnault, sadece moda ve lüks tüketim mallarına odaklanmadı, aynı zamanda çeşitli yatırım araçları ve gayrimenkul projelerine de yatırım yaptı. yani avrupa'da olmadığı masa yoktu bir ara... bu çeşitlendirilmiş yatırım stratejisi, servetinin korunmasına ve büyümesine katkıda bulundu mu, bulundu.

börnar arno'nun iş dünyasındaki başarısının anahtarı lüks tüketim mallarına odaklanma olmuş. lvmh'nin ceo'su olarak, şirketi sürekli olarak büyütmeyi ve geliştirmeyi başarmıştır ve bu da onu dünya çapında bir iş lideri yapmıştır. en azından öğrenmeniz gereken ansiklopedik bilgi bu yönde...

Biraz da eleştiri

wikipedia’da yazanlar bile adamın ne mal olduğunu anlamaya yeter. satın almalarda toplu işten çıkarma onda, çökmek istediği markaların gizlice hisselerini toplamak onda, rakipleri hakkında yasa dışı casusluk yapmak onda...

adamın mentalitesi pis bir kere, moda gibi nevi şahsına münhasır olması gereken bir sektörü, resmen tek tipleştiriyor (tasarımcılar farklı da olsa, hedeflerini belirleyen bu, asya zenginlerini hedef almış mesela son yıllarda, rihanna’yı afroları hedef alan bir markanın başına getirmiş, klişeler üzerinden gidiyor, motivasyonu yaratıcılık değil strateji).

louis vuitton zaten sevmezdim (logosundan tasarımına her şeyi sıkıcı ve yeni “zengin” kezbanların parasını afişe etmek için atladıkları marka), şimdi iyice nefret ettim (gorbachov’un ünlü, kör gözüme parmak reklamı da bunun eseriymiş).