TARİH 25 Nisan 2023
15,9b OKUNMA     407 PAYLAŞIM

Dünyanın İlk Tüp Bebeği Louise Brown'ın Doğumuna Kadarki Zorlu Sürecin Hikayesi

İlk tüp bebek kimdir? İlk tüp bebek ne zaman yapıldı? Brown'ın doğumuna kadarki süreç pek de kolay geçmedi.

tıp; hastalıkları, sakatlıkları iyileştirmek, hafifletmek ya da önlemek için başvurulan teknik ve bilimsel çalışmaların tümüdür ve çoğu zaman mucizeler yaratan bir bilim dalıdır.

louise brown da döneminin mucizelerinden biridir aslında; her zaman olduğu gibi her bir gerçek, bir fikrin toprağa düşmesiyle başlar, bilim insanlarına bu fikri belkide aldous huxley 1932 yayınladığı cesur yeni dünya kitabında anne karnının dışında seri bir insan üretiminden bahsediyordu ve bokanovski yöntemiyle tek yumurtadan yüze yakın ikiz embriyo oluşturuluyordu.

atılan bu fikirden beş yıl gibi kısa bir süre sonra harvard üniversitesi genel fizyoloji laboratuvarı'ndan pincus ve enzmann isimli bilim adamları tavşanlar üzerinde yaptıkları çalışmalarında, döllenmemiş bir yumurtayı izole etmeyi başardılar, hatta biraz daha ileri giderek onu bir saat camında döllediler ve onu başka bir dişiye yeniden yerleştirdiler böylece çiftleşmemiş bir hayvanda hamileliği başarılı bir şekilde başlatmış oldular. ardından memeli yumurtalarının in vitro normal gelişim gösterebileceği olasılığını artıran bir makale yayınladılar.

zaman ve teknoloji ilerlemekteydi...

1965 yılına gelindiğinde robert edwards, georgeanna ve howard jones ile birlikte abd'deki johns hopkins hastanesinde insan oositlerini in vitro fertilize etmeye çalıştı.

artık insan deneyleri başlamış olduğundan bilim insanları bu olasılıklar üzerine yoğunlaşmaya başladı ve zamanın tanrısı konumuna ilk kim varabilecekti yarışına girdiler. dünya 1973'e gelindiğinde ilk in vitro fertilizasyonun hamileliğe dönüştüğü bilgisi damga vurdu, avustralya'nın melbourne kentinde profesörler carl wood ve john leeton'dan oluşan monash araştırma ekibi tarafından bildirilen bu tarihi an ne yazık ki, bu erken düşükle sonuçlandı.

bu sonuçları dünya dört gözle birden izlemekteydi çünkü dünya ki her 100 çiften yaklaşık 15 tanesi çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamamaktaydı. lesley ve john brown bunlardan biriydi:


yapılan çeşitli deneyler sonucunda in vitro fertilizasyonu ile gebelik ya hiç gerçekleşmemişti ya da hamilelik erken sonuçlanıyordu ve bunu bilmeden deneylere katılmaya karar verdiler.

takvimler 25 temmuz 1978 gösterdiğinde her şeyin doğru bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda ilk tüp bebek olan louise brown doğumu ingiltere'nin oldham kentinde gerçekleşti. bu doğum, patrick steptoe ve robert edwards'ın ortak çalışmasının sonucuydu.


bu gün 44 yaşında olan louise brown sayesinde ve yaptıkları öncü çalışmalar neticesinde fizyolog robert g. edwards ve patrick steptoe (öldükten sonra) 2010 yılında bu tedaviyi geliştirdiği için nobel fizyoloji veya tıp ödülü kazandılar.

kaynak: 1 / 2 / 3