SAĞLIK 15 Kasım 2016
48,1b OKUNMA     1210 PAYLAŞIM

En Çok Bilinen Hastalıkların Öğrenildiğinde Şaşırtan İsim Hikayeleri

Bilinen birçok hastalığın şaşırtan isim hikayeleridir. Kiminde teşhisi koyan doktorun kiminde ise ilk teşhis edilen hastanın rolü var. Ancak bir kısmı da hastalıkla bağlantılı çağrışımlarla konulmuş.

tıp bilimi, yüzyıllardır birçok hastalığı teşhis ve tedavi etmiştir. hastalık isimleri ise genellikle ilk tanımlayan bilim adamından, ilk görüldüğü yerden, ilk teşhis edilen hastadan veya latince-yunanca'dan gelir.

en çok bilinen bazı hastalıkların isim hikayeleri ise şöyle:

alzheimer :
alman bilim adamı alois alzheimer, frankfurt'taki bir hastanede yatan hastanın semptomlarını incelemeye başlamıştı. kısa süreli hafıza kayıplarının baş gösterdiği bu hastalığın sunumu 3 kasım 1906'da yapıldı ve alzheimer olarak anılmaya başlandı.

iStock.com


parkinson :
james parkinson, hastalığı 1817 yılında tanımlamıştır. kendisi hastalığa ilk yakalanan kişiydi. adolf hitler, muhammed ali, bülent ecevit ve robin williams da parkinson hastalığından muzdaripti.

lejyoner hastalığı :
cem yılmaz'ın fıtık olmaktansa tercih ederdim dediği bu hastalık, ilk olarak 1976 yılında philadephia'daki bir otelde konferansa katılan lejyonerlerde gelişmiş ve bu ismi almıştır.

down sendromu :
john langdon haydon down, akıl hastanesinde öğrenme yetersizlikleri üzerine çalışma yaparken soyadını alan down sendromu hastalığını tanımlamıştır. babası eczacı olan bu ingiliz adam, grip nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

John Langdon Haydon Down


kanser :
antik yunanca'da yengeç demektir. sebebi ise yengecin, kurbanlarını yavaş yavaş kemirerek yemesi. aynı zamanda ingilizce'de cancer, yengeç burcu anlamına gelir.

iStock.com


malarya :

 daha çok bilinen adı sıtmadır. italyanca "mala aria" sözcüklerinden türemiştir. türkçe'de "kötü hava" anlamına gelir.

ebola virüsü hastalığı :
ilk kez 1976 yılında demokratik kongo cumhuriyeti'nde yer alan ebola nehri yakınlarında görüldüğü için bu ismi almıştır.

behçet hastalığı :
türk bilim adamı hulusi behçet bu hastalığı tanımladığında 48 yaşındaydı. tıp öğrenimini gata'da görmüş ve istanbul tıp fakültesi'nde profesörlük yapmıştır. hastalık tüm dünya'da behçet hastalığı ya da behçet sendromu adıyla bilinmektedir.