İLİŞKİLER 13 Nisan 2023
21b OKUNMA     113 PAYLAŞIM

Erkeğin Boşandığı Eşine Kayıtsız Şartsız Nafaka Ödemesi Gibi Bir Durum Sahiden Var mı?

Nafaka kime, nasıl ödenir? Erkeklerin günümüz evliliklerine dair en büyük çekincelerinden biri kuşkusuz nafaka ödeme olayı. Bu işin ayrıntılarını açıklayarak akıllardaki soru işaretlerini giderelim.
iStock

nafaka konusundaki eleştirilerde ayrımı iyi yapmak lazım

nafaka ikiye ayrılır: iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası.

iştirak nafakası tarafların ortak çocuğu için verilen nafakadır. çocuğun bakımını ve korumasını kim üstlendiyse diğer taraf belli miktar nafaka vererek çocuğun bakımına destek olur. okul ücreti kursları kıyafeti yemesi içmesi. o çocuğa ortak bakılacak. iştirak nafakasına kimsenin itirazı yoktur zannediyorum.

yoksulluk nafakası ise eski eş evliliğin sona ermesi nedeniyle yoksulluğa düşüyorsa ödenir. mesela evliyken adam kadına çalışma demiş kadın da çalışmamış ne bir iş güç ne kariyer ne bir beceri yok. boşanınca birden ortada kalmış. (tam tersi de olabilir tabii ama türk toplumunun genelinde durum hala bu şekilde.) bu kadın bir hayat kurup işe başlayıp geçimini sağlamaya başlayana kadar nafakaya hakkı vardır. buna da bence kimse itiraz etmez.

ancak bazı mahkemelerin hiç durumlarına bile bakmadan default olarak erkek olan kadına yoksulluk nafakası ödesin diye kararlar verdiği oluyor. öyle ki adam işsiz, kadın ise gayet iyi bir işte çalışıyor kazanıyor. üstelik kadın yeni birisiyle birlikte yaşamaya başlamış ama nafaka kesilmesin diye evlenmiyor. erkek de nafaka tazyik hapsine maruz kalmamak için sürekli borç alarak kredi çekerek nafaka ödemeye çalışıyor. işte bunu toplum vicdanı kaldıramıyor. şimdi mahkemelerce hükmedilen nafakaların yüzde kaçı bu şekilde iyi tespit etmek lazım.

tek başına çocuklarına bakmaya çalışan eski eşine ayda 500 tl bile göndermeyen adamlar var. adam çocuklara bakılması için nafaka vermek zorunda. zaten çocuklar 18'e gelene kadar. ama bunu bile yapmayıp nafaka eziyeti böhüü diye ağlayan tipler var. işte bunlara prim vermemek lazım.