SANAT 5 Eylül 2016
497b OKUNMA     1963 PAYLAŞIM

Fatih Sultan Mehmet, Kendisini Gül Koklarken Çizdirdiği Portresinde Ne Mesaj Vermek İstemiş?

Fatih Sultan Mehmet'in Nakkaş Sinan Bey'e çizdirdiği meşhur portresini hemen hemen herkes bilir fakat hiç bu portrede nasıl bir mesaj verdiğini merak ettiniz mi?

ben bu bilgiyi daha önce bir makalemde dile getirmiştim fakat merak edenler için bir kez daha paylaşma gereği duydum. 

rönesansın öncüsü sultan ikinci mehmet'in meşhur gül koklayan resmini herkes bilir. fakat bu resmin manasını bilen var mı?

görselde dikkat etmeniz gereken küçük bir ayrıntı var. ikinci mehmet bu resmi çizdirirken çok ince düşünmüş: sultanın başparmağında bir yüzük var. bu yüzüğün diğer adı zihgirdir. zihgir, türklerin yayı başparmak ile germelerine ve bu sayede ok atmalarına yarayan küçük bir aparattır. bahadır olan türkler, bu okçu yüzüğünü başparmaklarından hiç çıkarmazlar; savaş zamanı bu yüzüğün sivri kısmı ok atmaya yarayacak şekilde aşağı doğru bakar, barış zamanı ise sultanın resminde gördüğünüz gibi ters çevrilerek yukarı doğru bakar. kısacası fatih sultan mehmet bu resimde gül koklayarak ''ben sanatkarım, ince ruhluyum, entelektüelim'' diyor, aynı zamanda parmağındaki zihgir ile de ''ince ruhlu olduğum kadar savaşçıyım da'' diyor.

bana göre sultan mehmet, bu resim ile adeta kendini ve kendi dünyasını özetlemiş... bakıp da görebilene çok şey anlatıyor. (günümüzde ve benim de kullandığım zihgirler de tarihe uygun olarak böyle yapılıyor.)