İŞ HAYATI 8 Temmuz 2019
60,7b OKUNMA     711 PAYLAŞIM

Google AdSense İle İnternet Üzerinden Para Kazanmanın Püf Noktaları

İnternet sitesi yayıncılarının ve uygulama sahiplerinin, sitelerinde ya da uygulamalarında reklam göstererek para kazandığı bir sistem Google AdSense. Peki Google AdSense ile nasıl para kazanılır? Bu konuda birkaç ipucu.


google adsense'ten çokça para kazanabilirsiniz

ne kadar çok? çok fazla, aylık 100.000 tl bile kazanabilirsiniz, vergi dairesi peşinize takılıyor ama kazandıktan sonra sorun değil değil mi?

aşağıdaki kanallar vasıtasıyla size çokça para kazandırır adsense:

- websiteleri (benim kazandığım versiyon)
- akıllı telefon uygulamaları
- youtube

mantık aynı; web sitenize, uygulamanıza, youtube videolarınıza mümkün olduğu kadar çok ziyaretçi çekmeniz. ne kadar yüksek ziyaretçi sayısı; o kadar çok reklam tıklaması, o kadar yüksek kazanç... basitçe böyle.

ister web, ister uygulama içi reklam, isterse de youtube videolarından olsun ingilizce içerikle kazanç elde etmenizi tavsiye ederim

sebebi basit; en çok reklam veren ülke abd, en çok reklam rekabeti abd'de: 


aynı süreç içerisinde hangi ülkeden ne kadar reklam geliri geldiğini, tık başı en yüksek kazancın hangi ülkeden olduğunu görebilirsiniz. türkçe içerik üretmek adsense açısından son zamanlarda iyice leşe dönmüş durumda.

ingilizce içerik üretilecek, peki nasıl?

- bir youtube kanalı açılarak ruhi çenet videolarını ingilizceye çevirip, seslendirip, resimler eşliğinde her gün videolar ekleyebilirsiniz. 

- bir web sitesi açıp popüler konularda ingilizce içerik üretebilir, sosyal medyadan trafik çekmeye çalışabilirsiniz.

- abd'deki insanların ilgisini çekecek bir aplikasyon geliştirip app store'larda yayınlayabilirsiniz.

bütün seçenekler için öğrenmeniz gereken bir şey var: seo

insanları içeriğinize ulaştırma sanatı diyelim. video üretiyorsanız insanların arattığı kelimelerde videonuzun üste olmasını nasıl sağlayacağınızı öğrenmeniz gerekiyor.

bir web sitesi açtıysanız google'da bu sitenin istediğiniz kelimelerde ilk sayfalarda olmasını sağlamalısınız.

seo ile ilgili özellikle yabancı içerikli kaynakları takip etmelisiniz; türkçe kaynaklar size doyurucu bilgi vermez, seo hizmeti almaya sevketmek için hazırlanmış sitelerden seo öğrenemezsiniz.

seo'yu daha detaylı bir şekilde açıklayacak olursak

aslında basit; arama motorlarının kalite yönergelerine uygun hareket etmek. o kriterlere göre ne kadar iyi sitelere sahipseniz sıralamanızı yükseltiyorsunuz.

peki onlar ne işte? öncelikle şöyle söyliyeyim, artık google güncellemelerini ve o güncellemelerin ne anlama geldiğini anlatmaya çalışan seo'cuların anlatmak istediklerini takip etmeyi bırakalı çok oldu. seo, google'ın sonuçlarıdır. bakmanız, incelemeniz gereken yer sonuçlar ve o sonuçlarda listelenen sitelerin ne yaptığı.

- ücretli herhangi bir araç kullanmıyorum (ahrefs vs.)

- web sitelerim için backlink almayı 4-5 sene önce bıraktım ( aldığım linklerin tamamını da reddettim zaten (bkz: google disavow tool) )

- içeriğe odaklandım, çıkan sonuçlardakilerin ortak özelliklerini araştırdım ve denemelere başladım. 

- neredeyse 1 defter bitirdim, gün gün farklı içeriklerde farklı şeyler denedim ve hepsini not aldım, google'ın o içerikleri indekslemesi, içeriklerin yeni hallerinin google sonuçlarına yansıması vakit aldığından farklı içeriklerim için çalışmalara devam ettim. hangi çalışmada içeriklerin daha fazla yukarıya çıktığını, hangi şeyleri yaptığımda düşüşe geçtiğini belirledim.

bu çalışmalar ne kadar sürdü peki? 3-4 yıl. google'dan gelir kazandığım toplam süre yaklaşık olarak 14-15 yıl oldu. önceden iyi paralar kazanmak daha kolayken algoritmalarla google spam'ın önüne geçti ve artık ne istediğini tespit etmek ve o isteklerini yerine getirip yukarıya çıkmak ciddi bir meşakkat oldu. ama sonuca değdi...

her web yayıncısının kendi belirlediği bir kitle olmalı

kimisi aklına gelen her şey hakkında bilgi paylaşmak ister ki bu web yayıncılığında yanlıştır. bunu yapabilen ve çok başarılı olan çok fazla yayıncı bulamazsınız. yapmanız gereken niş çalışmaktır. belirli bir alanla ilgili web sitesi açmak yani.

benim yıllardır trafik çekme kaynağım google images. google resimler'de en çok aratılacağını düşündüğüm resimlerle ilgili kategoriler oluşturdum ve o kategorilerle ilgili web siteleri açıyorum. örnek vermek gerekirse;

wedding dresses aramasını yapan gelin adayları google'da web sonuçlarından ziyade resim sonuçlarına geçerek gelinlik modellerine bakacaklardır. bunun gibi kelimeleri bularak kategorik olarak o konuya özgün web siteleri açıyorum.

mesela araba resimleri, dekorasyon resimleri, saç stilleri ve moda, google images trafiği alabilmek için güzel kategoriler.

neler yapıyorum (olmazsa olmazlarla başlayalım)

- domain alımı
- ana kelimelerin belirlenmesi ve içerik yazdırımı (kaliteli ingilizce makaleleriniz olmalı)
- site içi genel seo ayarlarının yapımı
- kaliteli ve orijinal resimler
- içeriklerin yavaş yavaş yayınlanmaya başlaması.
- kaliteli sitelerden bir iki tanıtım yazısı alınması (kritik bir adım, doğru yapılmazsa faydadan çok zarar getirir )

bu şekilde 5 kategori için 5 farklı site açtınız diyelim

google images'ta yükselmenin yolunu bulmuşsanız -ki ben uzun uğraşlar sonunda epey sağlam bilgiler elde ettim- bu 5 ingilizce sitenin her birisine günde 1000 kişi geldiğinde, günde toplamda 5 bin ziyaretçiniz ve yaklaşık 40.000 reklam gösteriminiz olduğunda günlük kazancınız 300-700 tl arası olacak. (bu rakamı etkileyen pek çok unsur var detaylara girmiyorum. ancak google'dan gelen günlük 5000 ziyaretçiniz olduğunda kazanacağınız minimum günlük miktar 300 tl olacaktır bunu söyleyebilirim.)

google'da bir kelime/kelime grubunun ne kadar arandığını gösteren araçlar mevcut

bunların bir kısmı ücretsiz bir kısmı ise ücretli. ücretsiz olanların en yaygın olanı google keyword planner.

benim taktiğim kısaca şöyle işliyor

( kritik bilgileri henüz verme niyetinde değilim, 15 yıllık bir emeği 2 satırda veremem, ama kendi deneyimlerinizle kazancınızı artırabilirsiniz )

- insanların resimlere bakmak için aratacağı kelimeleri bulmak
- o kelimelerle ilgili içerik hazırlatmak (ingilizce)
- o içerikle ilgili kaliteli resimler bulmak
- ve o resimlerin o aramalarda görüntülenmesini sağlayacak seo işlemlerini yapmak.

son olarak

google'ın verdiği aylık aranma rakamlarının yaklaşık %10-25'i resimlere gider, geri kalanı web araması sonuçlarını tıklar. bu %20'lik trafikten payınızı almak için çalışmalar yaparsınız. (seo for images)

aranma oranı aylık 100.000 olan 100 tane kelime buldunuz, 100 içerik hazırlattınız ve resimlerinizi de hazırladınız diyelim. toplam aranma hacmi noldu 10.000.000. pek çok yan kelime gruplarında da gözükür resminiz. ortalama 15 milyonluk bir arama hacminin %10-25'i için çalışacaksınız bu içeriklerle demektir. ki bu da ortalama 3 milyon aylık aranmaya tekabül eder. günlük olarak da 100.000.

benim tecrübelerime göre eğer böyle bir aranma listesinde ilk satırda sayfanıza yer bulabilirseniz bu günlük 100.000 kişilik payın yaklaşık 3-15 bini sizin sayfanızı ziyaret eder:


kategoriye göre değişmekle birlikte, ingilizce içerikle günlük 3000 ziyaretçiyle minimum 200-600 tl arası kazanırsınız. aylık 6000-18.000 tl demektir bu.

evet, oturduğunuz yerden. deli para.

İşsizken Boş Durmayayım Diyenler İçin İnternetten Akılcı Para Kazanma Yöntemleri