SEYAHAT 28 Ocak 2022
170b OKUNMA     821 PAYLAŞIM

Günlük Kiralanan Eve Yerleştirilmiş Olası Gizli Kameraları Nasıl Buluruz?

Günlük kiralık evler birçok avantajı beraberinde getirdiği gibi, gizli kamera riskini de barındırıyor. IPX firmasının yaptığı bir anket, ankete katılan Airbnb kullanıcılarının %11'inin kaldıkları evde gizli kameraya denk geldiklerini bulmuş.

airbnb sistemi de dahil, günlük kiralık evler birçok avantajı beraberinde getirdiği gibi gizli kamera riskini de barındırıyor. ipx firmasının yaptığı bir anket, ankete katılan airbnb kullanıcılarının %11'inin kaldıkları evde gizli kameraya denk geldiklerini bulmuş. elbette ki bu durum airbnb ya da bu gibi bir hizmeti çevrimiçi sağlayan bir diğer internet sitelerinin suçu değil. onlar, mülk sahiplerinin misafirin yaşam alanlarında gizli kamera kullanmalarını kesinlikle yasaklıyorlar.

biz yine de özel hayatımızın gizliliğini garantiye alalım. oldu da yolumuz kiralık bir yazlık eve, ya da seyahatimiz boyunca ev konforunda konaklayalım diye tuttuğumuz günlük bir daireye düştü, odamıza gizlenmiş olası bir gizli kamerayı nasıl buluruz? buna bakalım:


evvela kamera çeşitlerine vakıf olalım

hem fiziksel görünüm, hem de yetenek olarak birçok farklı türde gizli kamera var. bu açıdan bazı gizli kamera türlerinin bulunması diğerlerinden daha kolay. ev için tasarlanan kameraların çoğu kablosuz olarak internete bağlanabilir. böylece kamera çekimleri uzaktan izlenebilir ve bulunulan bina dışındaki bir sunucuya yüklenebilir.

özellikle daha pahalı kamera modelleri, yerel ağa bağlantı kurmak için wi-fi yerine fiziksel bir kablo kullanır. çoğu zaman, aynı kablo kameraya da güç sağlar. nasıl kurulduklarına bağlı olarak hem kablolu hem de kablosuz kameralar çeşitli uygulamalar tarafından algılanabilir.

üçüncü bir yaygın güvenlik kamerası türü sayabiliriz ki bunlar herhangi bir internet bağlantısı özelliğine sahip değildir. bunlara, eski analog sistemlerin yanı sıra, görüntüleri bir sd karta veya birinin daha sonraki bir tarihte toplaması için başka tür bir depolama alanına kaydeden kameralar dahildir.


ev içi gizli kamera tespiti için ilk yöntem kaldığınız odanın fiziksel muayenesi!

buna başlarken 3 önemli hususu dikkate almanız gerekir. gizli kameraların etkili bir şekilde çalışmaları için bu 3 husus olmazsa olmazdır:

1. kameranın uygun bir görüş açısına ihtiyacı olacak.
2. kaydın görülebilir olması için yeterli bir ortam ışığının olması gerekir.
3. kameranın kayıt kesintisi yaşamaması için, odada bağlı olduğu bir güç kaynağının olması gerekir.

duvara veya odanın tavanına özel inşaat teknikleriyle gizli kamera yerleştirmek mümkündür ama masraflı bir yöntemdir. genellikle kafaya gizli kamerayı takmış bir mülk sahibi daha kolay bir yöntemle kamerasını yerleştirmek ister. bu da odadaki şüphe uyandırmayacak herhangi bir nesnenin içi olabilir. kameraya kesintisiz bir güç gerektiğinden kablo yoluyla duvardaki prize bağlanması gerekecektir.

kaldığınız odada gizli kameradan şüpheleniyorsanız, ilk olarak bakmanız gereken birtakım nesnelerden birkaçı aşağıdaki listede yazanlar ya da onlara benzeyen nesneler olmalı:

- duman dedektörü
- ac güç adaptörü
- alarm sensörü
- telefon
- masa veya ayaklı lamba
- priz
- duvar saati
- ayna
- alarm saati
- sabunluk-peçetelik
- diş fırçası tutacağı
- set üstü çeşitli kutular vb.

ayrıca ses önemli bir husustur. bazı kamera modelleri vızıltı ya da tıklama sesi çıkarır. hatta siz telefon görüşmesi yaparken statik parazite bile neden olarak görüşmenizi etkileyebilirler. biraz dikkatle, alışılmışın dışında ses çıkaran bir kameranın varlığını bulmak mümkün olabilir.


fiziksel muayeneden sonuç aldınız ya da alamadınız, elinizdeki akıllı telefonu da kullanarak bir başka muayene yapabilme imkanınız var

yapabileceğiniz en kolay kontrollerden biri, perdeleri kapatmak, ışıkları kapatmak ve olmaması gereken yerlerde oluşacak gerçek yansımaları arayıp bulmak için telefonunuzun el feneri uygulamasını kullanmak.

tüm kameraların bir lensi vardır ve tüm lensler ışığı bir dereceye kadar yansıtır. ışığın kameradan size geri yansıması için merceğe doğru bir açıyla çarpması gerektiğinden, odayı yavaşça taramanız ve ışığı farklı noktalardan geçirmeniz gerekir. gizli kamerayı bu şekilde bulduysanız tamamdır. bulamadıysanız kızılötesi özelliğine başvurma zamanı gelmiş demektir.

insan gözünün aksine, akıllı telefon kameraları tipik olarak kızılötesi (ir) ışık kaynaklarını görüntüleme yeteneğine sahiptir. kızılötesi ışıklar, uzaktan kumanda da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılır. kameraların karanlıkta çalışmalarını sağlamak için de yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir.

önce yöntemi test edelim: telefonunuzu selfie (özçekim) moduna almanız gerekir. ardından da ışıkları kapatıp, elinize de tv kumandasını alın ve selfie kamerasına doğrultup kumandanın bir düğmesine basın. düğmeye basıldığında telefonunuzun ekranında küçük, parlak bir ışık belirirse, kızılötesi yöntemiyle gizli kamera aramaya başlamak için hazırsınız demektir.

ışıkları kapatılmış odada selfie kamerası açık bir şekilde tavan dahil olmak üzere odayı telefonunuzla tarayın. cihazınızın ekranında çıplak gözle görülemeyen küçük, parlak bir ışık belirirse, odanın ışığın belirdiği o bölgesini kontrol edin. kuvvetle muhtemel gizli kamerayı buldunuz.

diyelim ki gizli kamera sizin de erişiminizin olduğu evdeki wifi ağına bağlı. demek ki onu tespit edebiliriz. bunu sağlamak için, öncelikle hem android hem de ios platformlarında bulunan fing ya da wifiman gibi uygulamaları cihazımıza yükleyip çalıştırmamız gerekir. özellikle fing uygulamasının ücretli sürümünde "gizli kamera bul" özelliği bile mevcut. uygulamalar, kullandığınız ağı hızlı bir şekilde tarayacak ve ona bağlı tüm cihazların bir listesini ekranınıza getirecektir. ekranda her aygıtın adının yanı sıra donanım ve ip adresleri, üretici, model adı ve ne tür bir aygıt olduğunu gösteren bir simge gibi türlü bilgileri göreceksiniz. tanımadığınız tüm cihazların adına, üreticisine, modeline ve ekrandaki simgesine bakın. özellikle bazı kamera üreticilerinin isimleri ikoniktir ve onun bir kamera olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

ekrandaki verilerden cihazın ne olduğunu halâ anlayamadınız diyelim; endişelendiğiniz cihazla ilişkili ip adresini not alın. 192.168.0.25 gibi bir biçimde 0 ile 254 arasında dört sayı grubu olacaktır. ardından networktools gibi bir port tarama uygulaması kullanmak gerekecek. buradaki "tcp bağlantı noktası tarama" özelliği çok işimize yarayacak ve uygulama cihazda kullanılan "bağlantı noktalarının" bir listesini ve genellikle bu bağlantı noktalarıyla hangi ağ hizmetlerinin ilişkilendirildiğini gösterecektir. bu durumda, tarayıcınızı ip adresine ve bağlantı noktasına yönlendirmek cihazın gerçekte ne olduğu hakkında daha fazla bilgi içeren bir web sayfası erişimi bile sağlayabilir. kötü yapılandırılmış kameralarda, video beslemesinin kendisine bile erişilebilir.

eğer dizüstü bilgisayarınızla seyahat ediyorsanız, elinizde daha güçlü imkanlar var demektir. ağınıza bağlı cihazları daha güçlü bir tarama ile tespit edebileceksiniz. nmap bunlardan birisi. network analyzer pro ya da windows, macos ve linux'ta ortak olarak bulunan wireshark uygulaması da işinizi görebilir.

umalım ki konaklamalarımızda bu tür bir gizli kamera sorunu yaşanmasın. herkese, hastalıklı bir ev sahibinin gizli kameralı fetişinden uzak, güvenli ve keyifli konaklamalar dilerim.

kaynaklar: ipxtoomanyadapters.comkasperskytravelandleisurewikihow.com