SİYASET 22 Şubat 2019
43,2b OKUNMA     784 PAYLAŞIM

Günümüz Teknoloji Çağında Bazı Ordular Neden Hala Katır Gibi Hayvanları Kullanıyor?

Alman ordusunun katır kullandığı video geçtiğimiz günlerde Ekşi Sözlük'te konuşulmuştu. Sözlük yazarı "anglachelm" de askeri ve teknik bilgisini kullanarak duruma açıklık getirmiş.
iStock

Öncelikle Bundeswehr'in (Alman Silahlı Kuvvetleri) katır ve atları kullandığı videodan bir fikir edinebilirsiniz

Sözlük yazarı "anglachelm"in konuya dair açıklaması

ordu geleneği söz konusu olunca almanın dediğini de yap, yaptığını da yap. ancak biz de farklı bir şey yapmıyoruz zaten. aklın yolu bir.

ona gelmeden önce katır nedir kime denir anlamamız lazım. o kutsal hayvanın bir yanı uçurum bir yanı sarp duvar olan dağ geçidinde sırtında 250 kg yükle giderkenki kendine güveni teknolojiyle falan aşılamıyor. katırın çıktığı yere malzeme indirebilecek şey başka nedir bilemiyorum. onun tam bir makine karşılığı yok. helikopter gelir atar ama yüksek rakımlı yerde bir katırlık malzemeyi güç bela üstüne acayip bir masrafla getirir. hava bozuksa getirmez. bak ama katıra, çeyrek ton yüklersin sırat köprüsü gibi bir cendereden sanki otobandaymış gibi rahatça geçer. öyle bir denge timsalidir eşşoğlusu. küfür de yok, katır gerçekten eşşoğludur, anası at babası eşektir. her iki ebeveyninin de en iyi taraflarını almıştır.

Dağ yolunda yük taşıyan katırlar.

ordunun hayvanlarla olan ilişkisi ve bu konudaki kaynakları çok eskidir. kamyonlar vs icat olmadan evvel osmanlı ordusunun yazıp çerçevelediği ve bugün bizim ana hatlarıyla hala kullandığımız binek ve mekkare hayvan yönetmelikleri hala ortalardadır ve katırları da gözetir. bunun da üzerine kendilerini çok ortada görmek bugün nasip olmasa da tsk'da bugün hala bir baytar/veteriner sınıfı subaylar astsubaylar vardır. baytarlar genelde kesimlik etle sığırla falan uğraşırlar ama bir diğer uğraşları da binek ve mekkare hayvan alımlarını kontroldür. tsk ihtiyacı oldukça süvari beygiri, topçu beygiri, alman ve belçika kurt köpeği, kangal, mekkare beygir ve mekkare katır alır.

mesela süvari sınıfına at alınabilecek en pahalı canlılardan biridir ama atı tayken aldığınızda bir motosikletten de ucuza gelir. (geçen sene 6954 tl idi) nihayetinde yarış atı değil iyi huylu söz dinleyen hayvana rağbet ederler. süvari sınıfımız bunlarla hala olimpik dahil yarışmalara katılmaktadır.


diğer atlara gelince çekili top ağırlıkları bugün atın fiziksel sınırlarını aşsa da topçu beygir hala alınmaktadır (5795 tl), özellikle doğu'da mekkare at ve mekkare katır ise 3477 tl'ye alınıyor. kurt köpekleri 1500-1800 liraya gelirken, bir kangal köpeği satınalımda 1159 liradır.

kurt köpekleri üs savunma, toplum kontrol, narkotik arama vs gibi görevlerde iken kangal köpeği komando operasyonlarında hala cayır cayır kullanılmaktadır. kurtboğan kangal iki metre karda intikalde falan komando timini koyun sürüsünü korur gibi sahiplenir. önüne arkasına ötesine berisine koşar. en ufak hareketi, çıtırtıyı sezer ve hırlayıp haber verir. jandarma özel harekat, j komando pusu görevi yapmıyorsa, pusudaki teröriste intikal ediyorsa kangal olmazsa olmazdır. nice canlar kurtarmışlardır. öyle ki tsk bunlar kara gömülmesin geride kalmasın diye kangallara hedik denen kar ayakkabıları bile alır ve demirbaşa dahil eder. piyade komando ise hep statik pusuda falan olduğundan demirbaş köpekli timleri çok görmeyiz. son yıllarda ise kritik hudut karakollarına ise birer kangal verildiği falan vakidir.

neyse katır dedik nerelere geldik, kamyon unimog icad oldu artık hayvan yok geri teknoloji bu diyen büyük yanlışlardadır. alman norveç isviçre avusturya hepsinde katır hala kullanılıyor çünkü dediğim gibi denklemde dağ varsa katır kutsal bir yaratık. dağ keçisi gibi emin adım atabilen bir at türevi o arazide bulunmaz bir nimet. çok sarp karakollara vs ikmal çıkarmak için çoğu yerde tek yol. italya mesela 1990'larda alpini dağcılarında katırı emekli edip kar motosikletine geçince almışlar başlarına belayı.


bugün kar yağana kadar yüksek rakımda barınmak ancak askerin taşıdığı ile yapılabiliyor. almanlar en azından alplerde bize düşman kalmadı gebirgsjager ekolünü rafa kaldıralım demiyorlar. savaş kaynakların doğru yönetimi ile yapılır. bazı yerlerde ise bu kaynak katırdan başkası olmaz. teknolojik olacağız inovatif olacağız her askere bir iphone x diye diye katırın kolayca yaptığı işe helikopter getirecekseniz işte uğraşır durursunuz.

Tek Kelimeyle Duygulara Tercüman Olabilen Almancanın 10 Harika Kelimesi