EDEBİYAT 21 Aralık 2018
31,6b OKUNMA     713 PAYLAŞIM

Hak Ettiği Halde Nobel Edebiyat Ödülü'nü Alamayan Ünlü Yazarlar

Ne derece etkili eserler vermiş olurlarsa olsunlar, 1902'den beri verilen Nobel Ödülleri'ni Edebiyat dalında kazanamayan veya siyasi sebeplerle alamadıkları düşünülen bu ünlü yazarlar sizi şaşırtabilir.

nobel edebiyat ödülü, nobel barış ödülü ile beraber sürekli eleştirilmiştir. bu ödülü hak ederek alan yazarlar olduğu gibi hak etmediği halde alan yazarlar da var. bu ödülü alması gerektiği halde almayan ya da çeşitli siyasi nedenlerden dolayı verilmeyen bazı yazarlar:

1. tolstoy

nobel’in ilk edebiyat ödülünün rus yazar leo tolstoy’a verilmemesi halen konuşuluyor. tolstoy ise “nobel bana verilmediği için çok mutluyum. o parayı nasıl kullanacağım konusundaki problemden mahrum bırakıldım. eminim bu para sadece uğursuzluk getirecekti” diye yazmıştı. tolstoy'un nasıl bir yazar olduğunu anlatmama gerek yok. tüm zamanların en iyi yazarlarından biridir. pek çok kişiye göre tüm zamanların en iyi yazarıdır.

2. marcel proust

(bkz: kayıp zamanın izinde) eseri 20. yüzyılın ve tüm zamanların en iyi romanlarından biridir. bu roman, tek başına bile yazarın nobel edebiyat ödülü'nü alması için yeterli.

3. james joyce

irlanda'nın güçlü kalemi. onun gibi hiçbir yazar irlanda'yı bu kadar iyi anlatamazdı.

(bkz: ulyses) ve (bkz: dublinler) okumaya değer.

4. virginia woolf

bugüne kadar sadece 13 kadın bu ödülü aldı. o listede selma lagerlöf, grazia deledda, sigrid undset, pearl s buck, gabriela mistral, nelly sachs, nadine gordimer, toni morrison, wislawa szymborska, elfriede jelinek, doris lessing, herta müller ve alice munro var. ama tarihin en önemli yazarlarından virginia woolf yok! başta (bkz: deniz feneri) romanı olmak üzere pek çok önemli eseri var.

5. jorge luis borges

çok güçlü bir yazar ve şair. güney amerika tarihinin gelmiş geçmiş en iyi şairlerinden biri olmasına rağmen ödüle layık görülmedi.

6. vladimir nabokov

20.yüzyılın en iyi rus yazarlarından biridir. amerikan vatandaşlığı da olmasına rağmen kökeni rusya'dır. rusça eserler verip rusça profesörlüğü yapmıştır. (bkz: solgun ateş) ve (bkz: lolita) romanı önemli eserlerinden birkaçıdır. lolita, ünlü yönetmen (bkz: stanley kubrick) tarafından beyaz perdeye aktarılmıştır.

7. nazım hikmet

sadece 20.yüzyılın değil, tüm zamanların en iyi şairlerinden biridir. dünyanın her tarafında tanımakla birlikte eserleri onlarca dile çevrilmiştir.

8. yaşar kemal

(bkz: ince memed)'in efsanevi yazarı. yalın bir dille yazdığı eserleri ile ve anadolu kültürünü güçlü bir şekilde anlatmasıyla meşhurdur. ince memed'in yayımlandığı yıl, dünya edebiyatında yılın olaylarından birisi olarak görülür. defalarca kez nobel edebiyat ödülü ile adı anılsa da bir türlü ödülü alamamıştır.

9. george orwell

eserlerini bilmeyen edebiyat sever yoktur. (bkz: 1984) ve (bkz: hayvan çiftliği) pek çok kişi tarafından bilinmesine rağmen nobel edebiyat ödülü'nü alamayan yazarlardan biridir.

10. w. h. auden

1907-73 şair, oyun yazarı ve kritik. york sehrinde doğmuş, henüz öğrenciyken şiirleri yayımlanmaya başlamıştır, christopher isherwood ile birlikte oyunlar yazmış ve isherwood'la amerikaya göçüp, amerikan vatandaşı olmuştur. tekrar ingiltereye dönüp, oxford'ta şiir dersleri vermiştir, şiir kitaplarından bazıları: the dance of death, on the frontier the orators
(bkz: ın memory of w b yeats)

11. primo levi

1919-1987 yılları arasında yaşamış kimyager-yazar. ikinci dünya savaşında toplama kampında kalmış ve sonra bunun üzerine "se questo è un uomo" ("bunlar da mı insan" olarak çevrilmiş) adlı kitabı yazmıştır. tabi daha birçok kitabı vardır.

12. chinua achebe

özellikle "ruhum yeniden doğacak" isimli unutulmaz romanı ile tanınan nijerya doğumlu, afrikalı yazar. afrika'yı ve çektiklerini edebi dile en başarılı şekilde aktarabilmiş yazar olarak bilinir.

13. john updike

amerika'nın 1960'larda ünlü olan roman, hikaye, eleştiri, makale, şiir yazarı. kısa süre gazetecilik yapıp daha sonra yazar olmuştur. en ünlü kitapları rabbit serisidir.

benim bildiğim diğer kitapları the witches of eastwick, brazil'dir. 9 kitap halinde yayınlanmış hikayeleri, şiirleri ve gazete makaleleri ve yazıları ile 20. yy amerikan edebiyatına en çok ürün vermiş edebiyatçılardan biri olsa gerek.

14. yannis ritsos

(1909-1990). yunan şiiri'nin en büyük ustalarındandır. veremlidir, ama sonradan iyileşmiştir. 1947'de ve daha sonra 1967'de tutuklanmıştır -ki bu bize kafa bir adam olduğunu gösterir-, uzun yıllar, şimdi turist kaynayan yunan adalarında sürgün olarak (olsun sürgün olmak sürgün olmak demektir. abimiz oralarda taşak yapmamıştır) yaşamıştır. çok sayıda kitabı vardır. birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödül almış, nobel'e aday gösterilmiştir. türkçe'de yayımlanan kitaplarından bazıları: umarsız penelope, yaşlı kadınlar ve deniz, erotika, boyun eğmeyen ülke....

Bıkıp Usanmadan Bütün Kitapları Teker Teker Okunası Yazarlar

Herhangi Bir Sebepten Ötürü Yazarların Bir Anda Yazmayı Bırakması: Bartleby Sendromu