SİNEMA 5 Ocak 2021
17,3b OKUNMA     313 PAYLAŞIM

Halloween Film Serisinin Efsane Maskesi, Sadece 2 Dolara Nasıl Üretildi?

İlki 1978'de vizyona giren Halloween serisinin ana karakteri Michael Myers'ın üzerinde gördüğümüz ikonik maskenin üretim hikayesi.

michael myers, halloween isimli "katil temalı" korku ve gerilim serisinin ana karakteridir. bugün, 2 doların altında bir masraf ile imal edilen ve toplamda 70 milyon dolar civarı bir hasılat yapmayı başarabilen kült bir korku filmi serisi olan halloween'ın maskeli katili michael myers'ın maskesinin üretiliş hikayesini naçizane anlatmak isterim.

ayrıca serinin, maskesi kadar klasikleşmiş bir film müziği vardır. yazıyı okurken bir yandan da bunu dinlemek isteyenler için buraya bağlantısını bırakıyorum: halloween müziği.


biz bu maskeyi, ilk olarak 25 ekim 1978 yılında yayınlanan filmde gördük. michael myers'ın ufaklık hali ile başlayan bu film, kendisinin yıllar sonraki halini ve hastaneden kaçışını, dolayısıyla da katliamlarına başlamasını anlatmaktaydı. tabi michael myers maskesi, serinin her filminde ufak çaplı değişiklikler gösterdi. tema aynı kalsa bile, maskenin stili sürekli değişti. michael myers'ın ve maskesinin evrimine buradaki videodan göz atabilirsiniz:

halloween filmleri boyunca michael myers'ın maskesinin değişimi


aslında bu maskenin tasarımın altında yatan tek neden, ekonomik sıkıntı

set ekibi, halloween'ı çekmeye başlayacakları dönem sadece 300.000 $ gibi düşük bir bütçeye sahip olduğu için, sineğin yağını çıkartana kadar tasarruf yapmak zorunda kaldılar. bundan dolayı da serinin yönetmeni john carpenter, tommy lee wallace'ı yapım tasarımcısı olarak işe aldı. tommy lee wallace da bir kostüm dükkanından william shatner'ın star trek maskesini 2 dolardan da ucuz bir paraya satın aldı. sonra da maskeyi bir insan yüzünden uzaklaştırmak için üzerinde çeşitli oynamalar yaptı. göz çukurlarını genişletti, belirgin hat ve kaşlardan kurtuldu. prosesin son bölümünde ise, maske, püskürtme boya ile boyandı ve tamamen mimiksiz haline getirildi. yani bugünkü bildiğimiz michael myers haline getirildi.

bu seçilen star trek maskesi ise william shatner'ın oynadığı james tiberius kirk, yani captain kirk karakterinin yüzüydü. maskenin dönüştürülme işlemine ise buradan bakabilirsiniz:

captain kirk - michael myers


hatta bu olayın arkasında da şöyle bir anekdot yatmaktadır

tommy lee wallace, captain kirk karakterinin maskesini seçmeden önce bir palyaço maskesi yapmayı planladı ve bu yüzden de emmett kelly maskesi almayı düşündü. tabii tek seçenek de bu değildi; anlatılana göre bunun yanında yine star trek serisinden mr. spock maskesi ve 37. amerika birleşik devletleri başkanı richard nixon maskesi de düşünüldü. lâkin bir başkanın yüzünü, seri katilin yüzüne uygulama fikri iyi bir plan olarak görülmediği için hemen o fikirden vazgeçildi.

michael myers'ın maskesinin ortaya çıkma durumu aslında böyle. tamamıyla parasızlıktan dolayı 2 doların altında bir maliyetle imal edilen ve toplamda da 300 bin dolarlık bir bütçe ile çekilen bu film, toplamda 70 milyon dolar civarında bir hasılata ulaştı.

michael myers'ı ise tekrardan en yakın olarak 2021 ve 2022 senelerinde çıkacak 2 filmle daha sinemada izleyebileceğiz (tabi şu covid 19 belası biterse). normalde 2020 ve 2021 senelerinde girecek olan bu filmler, sırayla 1'er sene ileriye atıldı. şu anlık girecek filmler ve tarihleri şu şekilde:

halloween kills (15 ekim 2021)
halloween ends (14 ekim 2022)

kaynak: screen rant - halloween: the real life story behind michael myers' mask