KOMİK 16 Mart 2023
25,3b OKUNMA     122 PAYLAŞIM

Hayat Bilgisi'ndeki Mennan'ın Son Saniye Üçlüğünün Teknik Analizi

Hademe Mennan'ın skor 64-66 rakip takımın lehineyken attığı üçlüğü şans eseri falan sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşte galibiyeti getiren şutun ince detayları.

hayat bilgisi'ndeki hademe mennan'ın, yeşil bere ve yumurta topuklu kundurayla oynayarak, rıdvan kanat lisesine maç kazandıran son saniye üçlüğünün analizi...

şöyle ki... mennan, üçlüğü yakalamadan önce, süzme senay, topu ona bounce pass yani sektirerek gönderiyor. bu mennan'a catch and shoot yapması için gerekli momentumu sağlıyor. buna dikkat etmemiz çok önemli. yine topu yakalamadan önce ellerini iki yana açması ve topu kaçırmamak için sürekli panik ve korku halinde olması başarı bir şekilde topu yakalamasına olanak sağlıyor. bu bize mennan'ın göz ve el reflekslerinin iyi olduğunu gösteriyor.


topu yakaladıktan sonra, follow thru dediğimiz elini topun sol tarafına, yine dominant eli olarak hissettiği elini topun sağ alt tarafına koyması, hayatında hiç basketbol topuna dokunmamış birisine göre oldukça etkileyici. yine, pas hafif sola doğru gidiyor, ona rağmen vücudunu oraya hafif kaydırıp, topun hakimiyetini alması da oldukça başarılı. bu atış, şansa indirgenemeyecek kadar birçok faktörü içerisinde barındırıyor.


bu adam yıllarca amirinin buyruğu altında yaşadığı için, onsuz nefes bile alamıyor. zira, bunu topu yakaladıktan sonra geçen 1 saniyelik süre zarfında görüyoruz. çünkü, direkt tribüne bakıyor, yani amirine. ancak, bunca yıl aşağılanmasına, mobbinge uğramasına rağmen durum/olay örgüsünü yitirmemiş, zira ondan sonraki karede topa bakıyor. saniyeyi gördüğünü zannetmiyorum, zira tekrar tribüne bakıyor, topa baktıktan sonra. tam o esnada hem takım arkadaşlarının at at diye bağırması, hem de sorumluluk almasının gerektiğinin farkına varıp, atışa hazırlanıyor.


atış mekanizmasının kalitesi tartışılabilir. ancak, daha önce hayatında hiç basketbol oynamamış bir adamdan bahsediyoruz ve bu öyle sıradan bir atış değil. direkt maçın kaderini tayin edecek son atış ona kalıyor. burada üçlük çizgisinin 5-10 adım gerisinde olduğu görülüyor. o yüzden karpuz stili dediğimiz bir stil tercih ediyor ve daha önceki follow thru veya şut elini hiçe sayıp iki eliyle topu alttan kaldırıp, potaya fırlatıyor. burada halen yüz ifadesindeki korku ve panik dolu havayı görmek mümkün. bu da bize baskı altında olduğunu gösteriyor.


şutu attıktan sonraki sahnede, sadece kola dayalı bir atış olmadığını görüyoruz. zira ayaklarını kaldırıyor ve bu da bize topun daha düz ve isabetli gideceğini gösteriyor. ayrıca, yumurta topuklu köseli ayakkabı giymesi boyunu normal basketbol ayakkabısına göre 2-3 cm daha fazla uzatacaktır. bunun da etkisiyle birlikte, topa gerekli irtifayı sağlayacak gücü uygulayabiliyor.


karşısındaki rakip oyuncu oldukça iyi bir savunma yapmasına rağmen, mennan blok yemeden topu elinden çıkartıp, potaya göndermeyi başarıyor. bunu yaptıktan sonraki sahnede ise vücudunun yay gibi veya geriye mancınık gibi kaykılması topa gerekli gücü ve yüksekliği vermesine yardımcı oluyor. yani, bu buzzer beater bir üçlük ama aynı zamanda da rainbow buzzer beater üçlük.


ve tüm olasılıklara rağmen, top çemberin iç tarafına çarptıktan sonra çemberden geçiyor ve mennan maçı kazandırıyor. topun direkt çemberin içine düşmemesi veya cama çarpmaması mennan'ın topun potaya ulaşabilmesi için gerekli hızı ucu ucuna sağladığını bize göstermektedir.


o sahne