Deli Vahit'in Zamanı Büken Dönence Cover'ının Teknik Analizi

Kısa sürede internet efsanesi haline gelen Dönence cover'ı hakkında geyik bir analiz.
Deli Vahit'in Zamanı Büken Dönence Cover'ının Teknik Analizi

efsane cover'ı önden verelim


deli vahit'in dönence cover'ı, 9 yaşından beri piyano çalan ve aldığı naçizane batı müziği eğitimiyle kendini bu alanda geliştiren şahsımı, her dinleyişte zevkin nirvanalarında gezdiren bir başyapıt. bu eserin değerini halka anımsatmak adına kendimce bir analiz yaptım zira adeta bir tarkovski filmi gibi, her izlendiğinde farklı bir detay yakalanıyor.

0:28 - başlangıçta, işleyiş aslında mükemmel bir spektrumda ilerlerken, vahit bu kusursuz performansı bile kendine yakıştırmıyor ve bu saniyede mevcut huzursuzluğunu suretine yansıtıyor.

0:43 - videonun bu anında "yapayalnız" dedikten sonra, vahit gueatta klavyedeki bir ara efektin tonunu kendi sesiyle rezonansa uğratarak "ha-ha / ha-ha" şeklinde çıkışıyor. öyle ki vahit'in dördüncü "ha" sesini kendi ağzıyla yapması fakat dinleyicinin, dördüncü hecenin de öncekiler gibi orgtan çıktığını sanmasındaki illüzyon dünyayı birkaç saniyeliğine güzelleştiriyor. vahit adeta kendi vokalini kendisi icra ediyor!

1:17 - bu ana kadar oluşan raks da onu tatmin etmiyor. kablolardan gelen elektrik akımının verimini beğenmeyen vahit, mezkur saniyede çıkış desibel ayarıyla oynuyor ve kablodan manuel yöntemlerle verim almaya çalışıyor!

2:09 - aralara serpiştirdiği, doksanların ünlü alman müzik grubu modern talking'in namelerinden sonra dönence introsuna dönüş yapıyor. saniyeler 2.09'a gelince kulaklarımızı tiesto'dan esintilerle ve ardından orijinal emprovizasyonuyla tıka basa dolduruyor.

2:31 - ve işte o an, karşısındaki aciz insan türüyle müzikal anlamda sağlıklı bir diyalog kuramadığını fark eden vahit, kendine yaraşır bir şekilde tanrı ile iletişime geçmeye başlıyor! onunla adeta konuşuyor ve ondan spontane bir ritm bilgisi ediniyor. gerekli info'yu aldıktan sonra zihnindeki muhakemeyi bitirip nihayet roman havasına yatay geçişi gerçekleştiriyor.

bu işlem esnasında bir yandan cihazın solundaki joystick pitch bend tekeri ile alay ederek egzotik sesler çıkarmaya çalışırken, diğer yandan tanrısı "jimdi" ile konuşmayı sürdürüyor ve tanrısının adını sıkça zikrederek stüdyodaki insanları ona biat etmeye davet ediyor.

3:12 - bu spiritüel davetten ziyadesiyle hoşlanan kobra murat, deli vahit'e her zamanki övgü ritüelleriyle destek çıkıyor ve dünya dışı varlıkların dahi onu dinliyor olduğu gerçeğini ayan beyan itiraf ediyor.

4:39 - akabinde klavye freestyle'ına devam eden vahit, bir rivayete göre işbu saniyede tanrısı jimdi'den gelen vahiyleri tasnifliyor fakat müzikal anlamda bir yorum yapacak olursak, kanımca sesin an itibarıyla arka tarafa hangi dalgalanmayla ulaştığını, sadece bir baş döndürme hareketiyle profesyonelce test ederek primary frequency response'ı kontrol ediyor.

5:03 - bu armonik ayine kapanış selamlamasıyla son veren vahit, izleyenlerine verdiği ruhani doyum eminliğinden aldığı haz ile sarkastik bir mimik yapıp cihazını dinlendirmeye koyuluyor.