SUÇ 13 Temmuz 2020
97,5b OKUNMA     645 PAYLAŞIM

İdam İçin Kullanılan Ölümcül Enjeksiyon Yönteminin Acımasız Prosedürü

ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan idam yöntemlerinden biri olan ölümcül enjeksiyonun (lethal injection) ürkütücü prosedürü.

ölümcül enjeksiyon yöntemi (lethal injection) ilk olarak abd'de uygulanmaya başladı. daha sonra çin, tayland, guatemala, tayvan, maldivler, nijerya ve vietnam'da da yasal olarak uygulanmaya başlandı.

amerika birleşik devletleri'nde lethal injection, mahkum edilen kişinin bir sedye üzerine bağlanmasıyla başlar. daha sonra mahkumun her iki koluna da intravenöz kanül "iv" yerleştirilir. infazı gerçekleştirmek için sadece bir kolundaki kanül yeterli olur. diğer kolundaki yedek olarak kullanılır.

son dakikada idam durdurulursa veya idam odasında bir kaza olur da görevliler istemeden iğneyle temas ederse diye enjeksiyonun amacı ölüm olmasına rağmen kullanılan iğneler ve ekipman sterilize edilir.


gerekli steril ortam sağlandıktan sonra iki koldan da salin verilmeye başlanır. bu sayede damar tıkanıklığını kontrol edilir. ardından sırasıyla şu ilaçlar verilir:

sodyum tiyopental: mahkumu 30 saniyeden daha az bir sürede bilinçsiz hale getiren yüksek dozda kullanılan anestezik ajandır.

pankuronyum bromür: mahkumun tüm kaslarının felç olmasını sağlar.

potasyum klorür: mahkumun kanındaki potasyum seviyesini aşırı yükseltip kalbi durdurarak ölümü sağlar.


gerekli tüm hazırlıklar yapılır. tanıkların infazı görmeleri için perde açılır. mahkumun son bir açıklama yapmasına izin verilir. bunlardan sonra müdür, infazın başlaması için talimat verir.

cellat(lar) (yargı yetkisine bağlı olarak cezaevi personeli veya özel vatandaşlar), üç ilacı manuel olarak sırayla enjekte eder. bakınız, burası kritik nokta; infaz, tıp uzmanları tarafından değil, gardiyanlar eliyle uygulanır. gardiyanlar ne kadar eğitim almışlarsa alsın, bu işi bir hekim gibi yapamazlar ve çeşitli sorunlara yol açarlar( aşağıda belirttim.) sadece ölüm kararını atanmış hekim verir.


mahkumun kardiyak ritmi izlenir. ölüm, kardiyak aktivite durduktan sonra telaffuz edilir. ölüm genellikle yedi dakika içinde gerçekleşir, ancak uygun damarı bulmadaki komplikasyonlar nedeniyle, tüm prosedür iki saat kadar sürebilir.

idam sırasında sorun yaşayan mahkumlardan bazıları

christopher newton: kilosundan dolayı gerekli dozaj uygulanamadığı için infaz esnasında defalarca uyanmıştır. ancak 10. denemede infaz başarılı olmuştur.

joseph lewis clark: damar yolu bulunmadığı için 90 dakikadan fazla sürmüştür.

clayton lockett: bu mahkuma infazı sırasında test edilmeyen bir ilaç verilmiştir. arından gelen infaz durdurma kararıyla infazı durdurmaya çalışmışlardır. 30 dakika çırpınarak can vermiştir.

kaliforniya'daki san quentin eyalet hapishanesinde infaz odası

kaynak