TARİH 23 Aralık 2021
22,2b OKUNMA     334 PAYLAŞIM

İkinci Dünya Savaşı Taraflarının İstihbarat Açısından Başarı ve Başarısızlıkları

İkinci Dünya Savaşı'nda ülkeler istihbarat faaliyetlerine çok önem verdiler. Savaşın gidişatında önemli rol oynayan istihbarat faaliyetlerinde kimi başarılı olurken, kimi ise pek iyi işler yapamadı. Konuyu genel hatlarıyla özetleyecek olursak...


sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

- aslında başlı başına bir kitap konusu olacak kadar geniştir sscb tarafı.

- genel olarak avrupa'daki istihbarat faaliyetlerini leopold trepper tarafından kırılan kızıl orkestra örgütü yönetti. özellikle almanya, belçıka ve ingiltere'de bulunan hücreleri almanya konusunda daima dakik ve canlı istihbarat sağlamışlardır.

- japonya'da ise bir istihbarat efsanesi olan richard sorge japonların ana planlarını moskova'ya aktarmış, bu sayede doğudaki yedek birlikler batıya kayıp savaşın seyrinin değişmesine yardımcı olmuşlardır.

- es keza meşhur cambridge beşlisi daha savaş başlamadan ikmal edilmişti. kim philby, kgb casusu olarak avusturya'da işe alındığında henüz yıl 1934.

- philby ve arkadaşları ww2 sırasında alman faaliyetlerinin izlenmesi ve stalin'in emri uyarınca bazı muhalif alman gruplarının faaliyetlerinin baltalanması üzerine çalıştılar.

- bunlar temel başlıklar; yoksa her biri için sayfalar dolusu yazmak mümkün.

Philby

almanya

- almanya'nın istihbarat faaliyetleri temelde özellikle avrupa'daki sovyet ve ingiliz casuslarını yakalamak üzerine yoğunlaştı. yine ingiltere'ye de istahbarat ajanları yollamışlardır.

- fakat alman istihbaratı kısmi başarılar elde etse de(örneğin trepper'in yakalanması gibi) temelde iki ayrı kurumun yani abwehr ve sicherheitsdienst'in sürekli çatışması, faaliyetlerin sekteye uğramasına sebep oluyordu.

- ingiltere'ye yollanan almanların çoğu ingilizler tarafından taraf değiştirildi.

- abd'ye gönderilen bir sabotaj timi ise yakalandı ve baş üyeleri idam edildi.

- askeri istihbarat açısından ordu çok çalışkan davrandı ise de özellikle nazi üst yönetiminin duymak istediklerine odaklanması çoğu zaman bu çabaları akamete uğrattı.

- belki kendileri için en büyük başarı -ki temelde onların planladığı bir şey değildi- elyasa bazna'nın ingiliz savaş planlarını çalması idi. onun getirdiği bilgilere de inanmamayı tercih ettiler.


ingiltere 

- ingilterenin istihbarat çabalarının temel mimarı bu alana çok meraklı olan churchill.

- ingilizler, enigma şifrelerini kırarak savaşın seyrine büyük katkıda bulundular.

- ayrıca "çifte çapraz" adını verdikleri bir operasyon ile almanya'dan gönderilmiş bir çok ajanı yakalayıp kendi saflarına çektiler ve ikili olarak kullandılar.

- dusko popov ve juan pujol garcia gibi isimler sayesinde almanların kalbine kadar sızdılar.

- ayrıca ingilizlerin avrupa'daki ticari bağlantıları istihbarata çok fazla bilgi aktarmıştır.

- bununla beraber kim philby gibi ajanların yavaş yavaş teşkilata nüfus ettiklerini fark edememişlerdir.

Popov

abd

- abd istihbarat çalışmaları aslında hem çok fazla, hem çok koordinesiz bir yol izledi savaş boyunca.

- asıl başarıları japon jn25 kodlarını kırmak oldu. bu sayede özellikle midway ve sonrasında japonları daima gafil avlamışlardır.

- avrupa'da ise office of strategic services ile bir takım beşinci kol faaliyetlerine girişmiş olsalar da bu çabaların genişliği sonradan kurulacak cia kadar olmadı.

japonya 

- japonlar daha savaş öncesi abd'li bir takım subayları satın alarak olası bir savaş için ön hazırlık yapıyorlardı. (o sıralarda abd mi, sscb mi ana düşman olacak belli değil)

- yine pearl harbor öncesi adadaki istihbarat ağı sayesinde önemli bilgiler elde ettiler.

- bununla beraber kendi kodlarının kırılmasını engelleyemediler. bu onlara çok pahalıya malolmuştur.

- yine her ne kadar sorge ve ekibini yakalamış olsalar da bunu yaptıklarında aslında çok geçti.
...

diğer ülkelerin de elbette kendine has hikayeleri var ama ben başat olanları özetlemeye çalıştım. meraklısına, yazdığım konulardaki bazı kaynakları bırakıyorum.