SİNEMA 8 Aralık 2021
19b OKUNMA     420 PAYLAŞIM

İlk Filmin Seviyesini Bile Yakalayamayan Venom: Let There Be Carnage'ın İncelemesi

Venom'un bütün motivasyonu Peter Parker ve Örümcek-Adam iken solo Venom filmi çeken ve tutunca ikinci filmle bu ısrarı devam ettiren stüdyonun karnesi maalesef bu filmle sağlam bir eksi alıyor.
Uyarı: Spoiler içerir.

venom: let there be carnage vizyona girdiğinden beri eleştirisini yapmak için birçok kez elim klavyeye gitti ve geri geldi. genelde olumlu şeyler yazmayı daha çok sevdiğim içindi aslında bu. zira venom: let there be carnage ile ilgili pek fazla olumlu şey maalesef yazamayacağım.

marvel studios ve sony, spider-man'in mcu'da görünmesi için anlaşmasından sonra, sony içinde spider-man'in olmadığı ve spider-man'in yan karakterlerine odaklanacak bir evren kuracaklarını açıklamıştı. bu evrenin ilk filmi venom olarak duyurulmuş ve film 2018 yılında vizyona girmişti. film 856 milyon dolar gibi beklentileri aşan bir gişe rakamına ulaşınca kurulan evrenin devam etmesi de elbette kesinleşmişti. morbius filmi ve venom: let there be carnage filmleri 2020 için duyurulmuş ama salgından ötürü let there be carnage 2021'e, morbius ise 2022'ye ertelenmişti.

ilk venom filmini sevmeyen biri olarak ikinci filmden beklentilerim elbette düşüktü ama en azından ilk filmin seviyesine olacağını düşünüyordum. ama filmin ilk filmden bile daha zayıf olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. venom: let there be carnage ilk filmin aksine ruben fleischer değil andy serkis tarafından çekildi. serkis ismi açıklandığında seyircinin bir kısmı heyecanlanmıştı ama serkis'in yönetmen olarak çok da tecrübeli biri olmadığı gerçeği sanki biraz unutuldu.


venom: let there be carnage'in sorunları filmin süresinin çok kısa olmasıyla başlıyor

credits'i saymazsak 1 saat 24 dakika gibi bir süre ile karşılaşıyoruz. streaming service ve kablolu kanalların dizilerinin 1 saat civarı olduğu ve bazı bölümlerin daha da uzun olduğu bir dönemde böyle bir süre hikayenizi anlatmak için pek yeterli bir süre değil. ilk filmden kalan karakterleri derinleştirmek, yeni çatışmalara sokmak, carnage, shriek ve mulligan gibi karakterleri tanıtmak, onları işlemek için çok kısa bir zamanımız kalıyor. buna bir süper kahraman filminin gerekliliği olarak aksiyon ve filmin bir diğer sorunu olan eddie-venom ilişkisinin korkunç yer kaplaması eklenince hiçbir karakterin işlenmediği, hikayenin hiçbir noktasının derinleşmediği, sadece dövüş sahneleri için çekilmiş film kalıyor elimizde.

eddie ve venom ilişkisinin bu filmde iyi işlenmediğini düşünüyorum

ilk filmdeki dinamik ikinci filmde kontrolsüz derecede artmış vaziyette. "odd couple" ilişki bu filmde izlemesi bunaltıcı bir hale getirilmiş. eddie ve venom ilişkisini hala çok seven insanlar var. hatta ikinci filmde bunun artmış olmasından memnun olanlarda var. ama ben bu kadar kısa bir filmde anlatılması gereken onlarca konu varken eddie ve venom'un sonsuz kavgalarını, ikilinin ayrılmasını ve sonra tekrar bir araya gelmesini (ki bunun üslup olarak çok kötü anlatıldığını düşünüyorum) takip etmeyi kesinlikle keyifli bulmadım.

filmin yıldız karakteri olması gereken carnage'a gelince işler yine olumsuz gidiyor

ilk filmde villain olarak carnage değil de riot çıkınca herkes ikinci filmde carnage'ın çok daha derinlemesine işleneceğini düşünmüştü. özellikle eddie ve venom ilişkisi düşünülürse cletus kasady ve carnage arasındaki ilişkinin dinamiği belki de benim filmi merak etmemi sağlayan ana unsurdu. çok ilginç şeyler çıkabilirdi ama film bu ilişkiyi tamamen yok saydı. elinizde woody harrelson gibi bir oyuncu, carnage gibi bir karakter varken bu dinamik nasıl işlenmez! benim için kabul edilebilir bir mevzu değil. filmin süre sorunu ve süresini yanlış kullanışı bu tip yerlerde kendisinin çok belli ediyor.

shriek karakteri de çok sorunlu. iki karakter carnage ortaya çıktıktan sonra tanışmış olsa sorun ortadan kalkacak. carnage'ın shriek'i venom karşısında kullanması anlam kazanacak ama shriek ile cletus kasady'nin çocukluk aşkı olması çok büyük bir lazy writing örneği. kendisinin ve düşmanın en büyük zaafı ses olan birinin çocukluk aşkının süper gücünün ses olması artık denk gelecek bir olasılık değil. bu filmlerde çok büyük mantık aramıyorum. hatta bazı mantıksızlıkları daha önceki film eleştirilerimde görmezden geldiğim de oldu ama bu kadar da değil artık.


film aksiyon anlamında da yeterli değil

iki simbiyot sadece bir kez finalde karşılaşıyor. bunun dışındaki aksiyon sahneleri eşit güçle karakterler arasında olmadığı için izleyicide herhangi bir tansiyon yaratmıyor. özellikle carnage'ın hapisten kaçış aksiyonunu takip eden filmin ikinci büyük aksiyonu shriek'i hapisten kaçırış olunca hem mekan hem de motivasyon olarak birbirine benzeyen sahneler ortaya çıkmış oluyor. farklı mekanlar farklı motivasyonlar kullanmak varken kendisini tekrar eden sekanslar yaratmak bu seviyede bütçe ile çalışan filmlerde olmamalı diye düşünüyorum.

artık ağır ağır after credits sahnesine gelelim

ki film bazen çekilme amacı sadece after credits sahnesiymiş izlenimi uyandırmıyor da değil. sahnede eddie'nin başka bir evrene geçtiğini görüyoruz. televizyonda ise kimliği ifşa olan spider-man görünüyor. bu spider-man tom holland versiyon spider-man. spider-man 4 ya da venom 3 iki karakterin yollarının kesiştiği film olacak. bence buradaki kilit soru şu: bu filmi kim yapacak? marvel studios yaparsa benim beklentilerim yükselir ama sony kendi yaparsa ilk iki venom filmi bize nasıl bir film yapabileceklerinin kanıtı olarak arşivlerimizde duruyor.